To έργο και το αύριο του ΚΟΑ για τον Κυπριακό Αθλητισμό (Φώτος)

Με τον τίτλο «ΚΟΑ: το έργο και το αύριο του Κυπριακού Αθλητισμού» διοργανώθηκε την Παρασκευή, 19/1/2018 στο κλειστό γυμναστήριο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία», παρουσία του Υπουργού Παιδείας Δρ. Κώστα Καδή εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσκεκλημένων από τον αθλητικό κόσμο και άλλων συνεργατών, η παρουσίαση του Έργου και του Οράματος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού για τον Αθλητισμό του τόπου.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κλεάνθης Γεωργιάδης ανέφερε ότι «όραμα μας είναι να κάνουμε την Κύπρο αθλητικό παράδεισο, όπου οι αθλητές, οι παράγοντες,  όλος ο αθλητικός κόσμος και έκαστος των πολιτών, να θεωρεί ως προσωπική, δική του, ατομική επιτυχία, το καλό του συνόλου. Όπου η «κακή πλευρά» του αθλητισμού να σταματήσει να επιβάλλεται και να κατατρώει την καλή πλευρά.  Να αναπτύξουμε τον αθλητισμό σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δήμο σε κάθε κοινότητα. Να καλλιεργήσουμε όλοι μέσω μιας υγιούς αθλητικής συμπεριφοράς το όραμα μιας ιδεατής αθλητικής κοινωνίας».

Μέσω των δράσεών του, ο ΚΟΑ, στήριξε το αθλητικό οικοδόμημα πολύπλευρα και ποικιλόμορφα.  Εκσυγχρόνισε τους σχεδιασμούς του και εφάρμοσε νέες μεθόδους συμπληρώνοντας τα κενά που υπήρχαν για δεκαετίες όπως το Νέο Σχέδιο Επαγγελματικής Αποκατάστασης και τον Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης Αθλητικών Ομοσπονδιών (ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και εφαρμογής του), με απώτερο στόχο ο Κυπριακός Αθλητισμός να πάει ένα βήμα παραπάνω. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ παρά τις μειώσεις στον προϋπολογισμό κατάφερε να επηρεαστούν στο μικρότερο δυνατό βαθμό οι χορηγίες και η στήριξη στις Ομοσπονδίες, στους  αθλητές και προπονητές.  Ταυτόχρονα, έγινε κατορθωτό να συντηρηθεί η υφιστάμενη αθλητική υποδομή αλλά και να χρηματοδοτηθούν νέες αθλητικές αναπτύξεις την περίοδο 2013-2017. Ολοκληρώθηκαν 44 έργα κοινωνικού και αγωνιστικού αθλητισμού με συνολική δαπάνη πέραν των €5εκ ενώ βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης άλλα 29 έργα σε όλη την Κύπρο περιλαμβανομένου του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου Λεμεσού στο Κολόσσι. Επιδιορθώθηκαν και ανακαινίστηκαν τα κλειστά γυμναστήρια Λευκόθεο και Αφροδίτη, επιδιορθώθηκε και αυξήθηκε η χωρητικότητα του Μακαρείου Αθλητικού Κέντρου, ενώ ανακαινίστηκε πλήρως το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λεμεσού.  Επίσης επιλύθηκαν και συνεχίζονται να επιλύνονται χρόνια προβλήματα, όπως η πρόσβαση στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λευκωσίας και τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας.

Ο Πρόεδρος αναφερόμενος στην επίτευξη του στόχου του Αγωνιστικού Αθλητισμού τόνισε ότι : «Τα αποτελέσματα των αθλητών, των συλλόγων, των ομίλων και των ομάδων μας, επιβεβαιώνουν ότι κάτι καλό γίνεται.  Αυτό πρέπει να προστατευθεί και να συνεχιστεί κάνοντας κάθε φορά και ένα βήμα».
Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, τόνισε την απαραίτητη εμπλοκή του κοινού στον αθλητισμό και σε αναφορά του στο πρόγραμμα «Αθλητισμός Για Όλους», είπε ότι συνεχίζει να αποτελεί το λάβαρο του ΚΟΑ με την αθλητική ενασχόληση των πολιτών με πέραν των 19.000 μελών παγκύπρια. Αναφέρθηκε επίσης στην εξαιρετική διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού, για τρίτη συνεχή χρονιά, με 148 δράσεις και τη συμμετοχή πέραν των 200.000 πολιτών συγκαταλέγει την Κύπρο στους πρωτοπόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσο το πρόγραμμα «Αθλητισμός Για Όλους» όσο και η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, με σύνθημα #BeActive βοηθούν στην αύξηση της συμμετοχής όλων των πολιτών στη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα.   
Κατά τη διάρκεια της θητείας του νυν Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, έχει υπογραφεί πλειάδα συνεργασιών και συμφωνιών τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου. Αναφέρθηκε στην αδελφική, αποδοτική συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το Υφυπουργείο Αθλητισμού της Ελλάδας και στην επικείμενη υπογραφή Αθλητικής Συνεργασίας με το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία ενώ με την Ιορδανία υπάρχει Αθλητική Πρόνοια μέσα από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Κύπρου – Ιορδανίας στους Τομείς Παιδείας και Πολιτισμού. Ανάφερε ότι η παρουσία του Οργανισμού στο διεθνές αθλητικό γίγνεσθαι όπως επίσης και σε διεθνείς διοργανώσεις, Ευρωπαϊκά φόρουμ, διεθνή κογκρέσα, και διασκέψεις των διάφορων επίσημων φορέων είναι έντονη και η εμπλοκή του πιο αναβαθμισμένη. Ο Οργανισμός αναπτύσσοντας και τοποθετώντας τον Αθλητισμό σε όλο και περισσότερους τομείς, έχει συνάψει εσωτερικές συνεργασίες με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και άλλους φορείς. 

Με καινοτόμες πρακτικές, ακολουθώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και για καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και όσων ασχολούνται ή εμπλέκονται με τον Αθλητισμό του τόπου, ο ΚΟΑ προχώρησε με τη δημιουργία προσβάσιμων εφαρμογών από έξυπνα κινητά στους Τομείς των Δελτίων Υγείας, των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, της Διαχείρισης Αθλητικών Χώρων καθώς επίσης και με την αναβάθμιση του αθλητικού χάρτη καθιστώντας τον προσβάσιμο και από έξυπνες κινητές συσκευές με δυνατότητα πλοήγησης σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Ρωσικά). 

Κλείνοντας το Έργο και τις Καινοτομίες, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Κλεάνθης Γεωργιάδης, είπε ότι προτεραιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου είναι  ο εκσυγχρονισμός της αθλητικής νομοθεσίας, η δομή της λειτουργίας του Οργανισμού, ο Στρατηγικός Σχεδιασμός 2018-2024, η επαναξιολόγηση των κριτηρίων επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών, το ηλεκτρονικό καλεντάρι αθλητικών διοργανώσεων στην Κύπρο, η δημιουργία πρότυπων προσόντων των εκπαιδευτών φυσικής κατάστασης (fitness) αλλά και η δημιουργία πρότυπων επαγγελματικών προσόντων προπονητών για την νομική κατοχύρωση του επαγγέλματος του προπονητή κάθε αθλήματος, η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τις Ομοσπονδίες (που περιλαμβάνει κεντρικό λογιστήριο, ηλεκτρονική αρχειοθέτηση, δημιουργία ιστοσελίδας και ετοιμασία εγχειριδίου για τη δημιουργία στρατηγικού σχεδιασμού των ομοσπονδιών), η ολοκληρωτική αναβάθμιση του ηλεκτρονικού λογισμικού συστήματος των Δελτίων Υγείας με τη δημιουργία αθλητικού φακέλου κ ά.

Τελειώνοντας, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ απεύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη για το προσωπικό του ενδιαφέρον και στήριξη προς τον Αθλητισμό.  Επίσης ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Κώστα Καδή, καθώς και όλους τους φορείς και συνεργάτες, τα ΜΜΕ, και το προσωπικό του Οργανισμού, καλώντας όλους σε συμμαχία κατά της ασχήμιας του Αθλητισμού και ζήτησε την εμπλοκή όλων για να πάει ο Αθλητισμός ένα βήμα παραπάνω.