Απολογισμός της αποστολής στους 21ους Κοινοπολιτειακούς

Η Κυπριακή Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων, παρουσίασε τον απολογισμό της κυπριακής αποστολής η οποία συμμετείχε στους 21ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Γκολντ Κόουστ της Αυστραλίας από 4-15 Απριλίου. Η αποστολή περιλάμβανε 46 αθλητές (25 Άνδρες και 21 Γυναίκες) που έλαβαν μέρος σε οκτώ αθλήματα, και κοινή πεποίθηση όσων τους έζησαν από κοντά, και όσων παρακολούθησαν τις προσπάθειες των αθλητών στην μακρινή Αυστραλία, είναι ότι υπήρξε η καλύτερη παρουσία της Κύπρου στους αγώνες, από όλες τις εννέα προηγούμενες. 

Στην διάσκεψη διάχυτος ήταν ο ενθουσιασμός και τα χαμόγελα από τους αθλητές της ομάδας. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η αθλήτρια της Ρυθμικής Διαμάντω Ευριπίδου που στο Gold Coast κατέκτησε έξι μετάλλια από τα οποία τέσσερα ήταν χρυσά, ο αθλητής της Ενόργανης Μάριος Γεωργίου με τα δύο χρυσά και το ένα χάλκινο, η «χρυσή» σκοπεύτρια Άντρη Ελευθερίου, ο «χάλκινος» δισκοβόλος Απόστολος Παρέλλης. η «χάλκινη» σκοπεύτρια Παναγιώτα Ανδρέου, τα άλλα δύο κορίτσια της Ρυθμικής Ελένη Έλληνα και Βικτώρια Σκιττίδη και πολλοί άλλοι αθλητές της ομάδας. Όλοι τους εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την συνολική εμφάνιση, την επάξια εκροσώπηση της Κύπρου και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν την σκληρή δουλειά για να παραμείνουν στο υψηλό επίπεδο που βρίσκονται σήμερα. 

Το παρόν έδωσαν ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Αθλητισμού Φοίβος Ζαχαριάδης, Αξιωματούχοι και Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ, ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Δημήτρης Λεοντής, Μέλη του Δ.Σ. του ΚΟΑ, Πρόεδροι Αθλητικών Ομοσπονδιών, όπως επίσης προπονητές και συνοδοί της ομάδας.  

Η Κύπρος κατέλαβε τη 10η θέση στον πίνακα των μεταλλίων επί συνόλου 71 χωρών κατακτώντας οκτώ χρυσά, ένα αργυρό και τρία χάλκινα μετάλλια, ενώ οι αθλητές της πλασαρίστηκαν στην πρώτη οκτάδα των διαφόρων αγωνισμάτων 33 φορές. Ο συνολικός αριθμός μεταλλίων (14), των χρυσών μεταλλίων (8), των αθλητών που κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο (6), και τον αθλητών που κατέκτησαν οποιοδήποτε μετάλλιο (9), αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών για τις κυπριακές συμμετοχές στους αγώνες. 

Ντίνος Μιχαηλίδης : «Υλοποιήθηκαν όλοι οι στόχοι που τέθηκαν»
Στην αποτίμηση του για τους αγώνες, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης σημείωσε ότι υλοποιήθηκαν στο μέγιστο βαθμό οι τρεις στόχοι που τέθηκαν πριν τους αγώνες: 
«Ο πρώτος αφορούσε στην όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση της αποστολής, ο δεύτερος στην ανάγκη για άψογη συμπεριφορά στις κοινωνικές εκδηλώσεις και την επαφή με την ομογένεια και ο τρίτος και πιο ουσιαστικός η αγωνιστική παρουσία». 

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι η επιτυχημένη συμμετοχή αποτελεί πρωτίστως επιτυχία των αθλητών και σε αυτούς αξίζει ο έπαινος και ο θαυμασμός, σημαντικό μερίδιο έχουν οι προπονητές τους, και τέλος εξήρε τη συμβολή των Ομοσπονδιών που ανήκουν οι αθλητές. Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ κάλεσε επίσης τους θεσμικούς φορείς να μην προσπαθούν να οικειοποιηθούν των αθλητικών επιτυχιών καθώς είναι καθήκον τους και συμβατική υποχρέωση να λειτουργούν κατά τρόπον που να δημιουργούν τις προϋποθέσεις διάδοσης και ανάπτυξης του αθλητισμού. «Στο πνεύμα αυτό λειτουργεί και η ΚΟΕ παράλληλα με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς, τους θεσμικούς φορείς, τους νόμους του κράτους και με κάθε διαφάνεια, διατηρώντας και το ρόλο μας ως θεματοφύλακας των αξιών του Ολυμπισμού. Θέλουμε την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή να λειτουργεί όπως σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα». 

Ο κ. Ντίνος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στην απουσία τηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι έγινε προσπάθεια από πλευράς ΚΟΕ με στόχο να υπάρξει κάλυψη από το ΡΙΚ, ωστόσο δεν έλαβε καμμία ανταπόκριση από το Δ.Σ. του Οργανισμού. Όπως είπε, οι αγώνες είχαν πολιτικό, αθλητικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα αυξημένο για τους ομογενείς της Αυστραλίας.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην θερμή υποδοχή φιλοξενίας και φιλίας που έτυχε η αποστολή από την εκεί Κυπριακή Παροικία. «Με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κυπριακής Παροικίας της επαρχίας Κουϊνσλαντ, κ. Στάθη Ζαμπά, οι ομογενείς συμπατριώτες μας, ήταν καθόλη τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής στην Αυστραλία συνεχώς μαζί μας, στους αγωνιστικούς χώρους, ένθερμοι υποστηρικτές και στις εκδηλώσεις, ευγενικοί και φιλόξενοι οικοδεσπότες. Ιδιαίτερες ευχαριστίες, οφείλουμε και στην Ύπατη Αρμοστή της Κύπρου στην Αυστραλία, κα Μάρθα Μαυρομμάτη. Από την πρώτη στιγμή έγινε ένα μαζί μας, αναπόσπαστο μέλος της αποστολής, αλλά και φανατική υποστηρικτής της προσπάθειας των αθλητών μας. Είναι η πρώτη φορά που είχαμε τέτοια συμπαράσταση και βοήθεια, από επίσημους φορείς του Κράτους (Πρεσβείες, Ύπατη Αρμοστεία κ.λ.π.), στο εξωτερικό».

Όλγα Πιπερίδου: «Με όραμα, στόχους και θέληση ο πήχης ανεβαίνει ψηλότερα»
Η Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ και Αρχηγός Αποστολής Όλγα Πιπερίδου παρουσίασε τον αναλυτικό απολογισμό των αποτελεσμάτων και τις ιδιαιτερότητες που χαραχτήρισαν την φετινή συμμετοχή με την σωρεία των ρεκόρ που καταρρίφθηκαν : «Ο πήχης δεν φτάνει ποτέ τόσο ψηλά ώστε να μην μπορεί να ξεπεραστεί!!! Φτάνει να υπάρχει όραμα, στόχος και θέληση για να φθάσεις ακόμη πιο ψηλά. Και το όραμα αυτό και τους στόχους τους έθεσαν πρώτοι από όλους οι αθλητές μας οι οποίοι με πολύ δουλειά κατάφεραν να φέρουν αυτά τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα και που μας κάνουν όλους ανεξαιρέτως να αισθανόμαστε περήφανοι γι’ αυτούς». 

Αξιολογώντας τις διαστάσεις της φετινής αγωνιστικής παρουσίας και των επιτυχιών που τη συνόδευσαν η κ. Πιπερίδου σημείωσε : «Για πρώτη φορά η Κύπρος βρίσκεται στη 10η θέση στον πίνακα των μεταλλίων, με 8 χρυσά, 1 αργυρό και 5 χάλκινα μετάλλια, έχοντας μπροστά της χώρες που στη μεγαλύτερη τους πλειοψηφία είχαν συμμετοχή με πέραν των 200 αθλητών.  Χαρακτηριστικά αναφέρω Αυστραλία, Αγγλία, Ινδία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Ουαλλία, Σκωτία.  Με την αναφορά και μόνο στα ονόματα των χωρών αυτών είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τις διαφορές μας σε μεγέθη σε πολλούς τομείς με τις χώρες αυτές.  Ήμασταν η μοναδική χώρα με πληθυσμό κάτω του ενός εκατομμυρίου που κέρδισε πέραν του ενός χρυσού μεταλλίου».

Η κα Πιπερίδου ευχαρίστησε όλους όσους συγκροτούσαν την αποστολή και συνέβαλαν στα εκπληκτικά αγωνιστικά αποτελέσματα και την άψογη εξωαγωνιστική παρουσία της αποστολής στο Gold Coast και ιδιαίτερα τις Ομοσπονδίες και τον ΚΟΑ για την όλη συνεργασία όλους τους μήνες που προηγήθηκαν για την οργάνωση της αποστολής και την οικονομική στήριξη της προετοιμασίας των αθλητών αυτών.

Την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 2.00μ.μ., ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης θα δεχτεί στο Υπουργείο τους αθλητές και μέλη της αποστολής των Κοινοπολιτειακών Αγώνων.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΕ ΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Σας καλωσορίζω στη σημερινή μας συνάντηση και σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας.

Όπως αντιλαμβάνεστε σκοπός της σημερινής μας συνάντησης είναι να σας υποβάλουμε μια πρώτη εκτίμηση και ένα συνοπτικό απολογισμό της όλης παρουσίας της Κυπριακής ομάδας στους 21ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, που όπως είναι γνωστό, διεξήχθηκαν στο Gold Coast της Αυστραλίας μεταξύ  4 – 15 Απριλίου 2018.

Για τις λεπτομέρειες που αφορούν τη συμμετοχή μας θα σας ενημερώσει, αναλυτικά, η Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ και Αρχηγός Αποστολής κα Όλγα Πιπερίδου.

Εγώ θα προσπαθήσω να κάνω μια γενική εκτίμηση της όλης παρουσίας μας σε σχέση πάντα, με τις επιδιώξεις και προοπτικές του Κυπριακού Αθλητισμού, αλλά και τη γενική εμφάνιση της Κυπριακής ομάδας τόσο από κοινωνικής όσο και από πολιτικής άποψης. Γενική είναι η εκτίμηση ότι η όλη παρουσία της Κύπρου στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες ήταν απόλυτα πετυχημένη.  

Δεν θα έλεγα πέραν από τις προσδοκίες μας, γιατί είχαμε προ καιρού τοποθετηθεί ότι ο Κυπριακός Αθλητισμός οδεύει σε αναπτυξιακή πορεία και ότι αν δεν μεσολαβούσαν απρόβλεπτοι αρνητικοί παράγοντες και κυρίως αν μας  το επέτρεπε η νοοτροπία μας, θα φτάναμε σε αποτελέσματα όπως στο Gold Coast και για τα οποία είναι πρωτοφανή για κράτος του μεγέθους (γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά), όπως της Κύπρου.

Η παρουσία της Κύπρου στους 21ους Κοινοπολιτειακούς ήταν αναμφισβήτητα η καλύτερη για αυτή τη διοργάνωση μέχρι σήμερα.  Τονίζω, ιδιαίτερα το μέχρι σήμερα, γιατί οι προοπτικές για περαιτέρω πρόοδο του Κυπριακού Αθλητισμού είναι μεγαλύτερες, πιο αισιόδοξες και μπορώ να πω αναμενόμενες. 

Αυτό το μήνυμα πήραμε από όλους τους αθλητές και αθλήτριες που έλαβαν μέρος και το τονίζω ιδιαίτερα ΟΛΟΥΣ τους αθλητές. Για να επιτευχθούν όμως αυτές οι αισιόδοξες προοπτικές, χρειάζεται να γίνουν πολλά.  Να μην υπάρξει επανάπαυση και να μη χαλάσουμε με τη νοοτροπία μας, ότι κτίστηκε με κόπο.

Κυρίως, όμως να βλέπουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις.  Ποιοι είμαστε, τι οικονομικές, τεχνολογικές και πληθυσμιακές δυνατότητες έχουμε. Στην Αυστραλία απεδείχθει, πρώτα και κύρια, ότι υπάρχει το ταλέντο, ο ενθουσιασμός, υπήρξε η πίστη, ότι μπορούμε. Τώρα χρειάζεται οργάνωση και σωστός προγραμματισμός.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτή η πετυχημένη, σίγουρα, συμμετοχή της Κύπρου στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, δεν οφείλεται στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ή σε κάποιον άλλο θεσμικό παράγοντα.

Είναι αποκλειστική, πρωτίστως, επιτυχία των αθλητών  και αθλητριών και σ’ αυτούς αξίζει ο απόλυτος έπαινος και θαυμασμός. Ασφαλώς σημαντικό μερίδιο έχουν οι προπονητές τους, αυτοί που τους ανέδειξαν και αυτοί που τους προπονούν και οι οποίοι συμπάσχουν με τους αθλητές τους.  Άφησα στο τέλος τη συμβολή των Ομοσπονδιών που ανήκουν οι αθλητές, γιατί σ’ αυτές ανήκει ένα πολύ σημαντικό μερίδιο της όποιας επιτυχίας. 

Οι Ομοσπονδίες μας στην ουσία είναι ο αθλητισμός μας και να μην ξεχνάμε ότι είναι ανεξάρτητοι οργανισμοί που λειτουργούν με εθελοντές.  Αυτό να μην το ξεχνάμε ποτέ.

Θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο, θεσμικοί φορείς όπως είναι και η ΚΟΕ ή και άλλοι να επωφελούνται της όποιας αθλητικής επιτυχίας και να αυτοκολακεύονται και αυτοπροβάλλονται.

Οι θεσμικοί φορείς έχουν υποχρέωση και καθήκον να λειτουργούν έτσι ώστε να δημιουργούν τις προϋποθέσεις, διάδοσης και ανάπτυξης του αθλητισμού. Αποτελεί τη συμβατική τους υποχρέωση και γι’ αυτό είμαστε σε αυτά τα πόστα με τους συγκεκριμένους ρόλους, και γι’ αυτό υπάρχουν αυτοί οι θεσμικοί Οργανισμοί.

Μέσα από αυτό το αισιόδοξο, για το μέλλον του Κυπριακού Αθλητισμού περιβάλλον, θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, μέσα στα πλαίσια των ευθυνών της, αλλά και των δυνατοτήτων της, θα κάνει ότι είναι δυνατό να γίνει για να συμβάλει στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται για συνεχή πρόοδο και περαιτέρω αναβάθμιση του Κυπριακού Αθλητισμού.

Θα χρησιμοποιήσει όσα μέσα διαθέτει για το σκοπό αυτό, θα συνεργαστεί με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, θα αξιοποιήσει τα πρωτόκολλα συνεργασίας που έχει υπογράψει με τις αντίστοιχες Ολυμπιακές Επιτροπές άλλων χωρών, θα αξιοποιήσει ακόμα και τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με πλείστες Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές που βρίσκονται σε πιο ψηλό επίπεδο από το δικό μας, και κυρίως θα συμβάλει μέσω των προγραμμάτων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (όπως το Olympic Solidarity) να βοηθήσει τόσο στην επιμόρφωση προπονητών όσο και διοικητικών στελεχών.

Επιπρόσθετα με διάφορες πολιτικές και πρακτικές που θα ακολουθήσουμε (όπως π.χ. τη δημιουργία Ολυμπιακού Κέντρου Στήριξης αθλητών και κοινωνικής αποκατάστασης), να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για άνετη απασχόληση με τον αθλητισμό των πρωταθλητών μας.

Εννοείται ότι, ό,τι, γίνει από την ΚΟΕ θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς, τους θεσμικούς φορείς, τους νόμους του κράτους και με κάθε διαφάνεια, ενώ θα διατηρήσουμε και το ρόλο μας ως θεματοφύλακας των αξιών του Ολυμπισμού. Θέλουμε την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή να λειτουργεί όπως σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα.
 
Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή στην οποία εντάσσεται και η Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων έχει την απόλυτη ευθύνη της συμμετοχής στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες και με βάση αυτή την ευθύνη, είχε την υποχρέωση να καταρτίσει την ομάδα σε συνεργασία πάντα με τις Ομοσπονδίες, να την προετοιμάσει λειτουργικά και διοικητικά και γενικά να τηρήσει ότι υποχρεούται από το Καταστατικό της.

Πέραν τούτου κατά τη διάρκεια των αγώνων, η Διοικητική ομάδα, είχε την ευθύνη και υποχρέωση, να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαμονής, προπόνησης, πληροφόρησης και παροχής κάθε διευκόλυνσης και εξυπηρέτησης σε κάθε ένα ξεχωριστό μέλος της αποστολής.  

Ο τομέας αυτός είναι εξίσου σημαντικός για την επιτυχία.  Και σ’ αυτόν τον τομέα έχω την απόλυτη σιγουριά ότι το πετύχαμε απόλυτα.

Γι’ αυτό δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ και ευχαριστήσω πρώτα την Αρχηγό Αποστολής κα Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη, το Διοικητικό προσωπικό της αποστολής κα Άντρη Σιάλου και κ. Γιώργο Γεωργίου, τον Ιατρό κ. Πίτση, τους Φυσιοθεραπευτές, τους Συνοδούς των ομάδων, τους Λειτουργούς Τύπους, και όλους όσους συνέβαλαν στο να φέρουν εις πέρας την αποστολή αυτή.

Στόχοι Κυπριακής Αποστολής

Το γεγονός του υψηλού επιπέδου, των Κοινοπολιτειακών μας ήταν γνωστό, γι’ αυτό και πριν την αναχώρηση της αποστολής, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Έχοντας πάντα στο μυαλό ότι η Κύπρος σ’ αυτούς τους αγώνες, είναι υποχρεωμένη για λόγους αγωνιστικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς (ομογένεια), να μην περάσει απαρατήρητη και να έχει μια καθόλα αξιοπρεπή παρουσία σε όλους τους τομείς, εδώ και καιρό καθορίσαμε τους στόχους μας και με βάση αυτούς και σε συνεργασία και συντονισμό με τις Ομοσπονδίες και τη συμβολή του ΚΟΑ στην προετοιμασία των αθλητών, προετοιμάσαμε τις λεπτομέρειες της αποστολής.

Ο πρώτος στόχος, αφορούσε την όσο το δυνατό καλύτερο οργάνωση της αποστολής.  Μια δύσκολη αποστολή με αθλητές/τριες από 8 αθλήματα, με μεγάλο αριθμό αποσκευών (κοντάρια, ποδήλατα και άλλο υλικό), με σημαντικό αριθμό αθλητών να βρίσκονται για  διαφορετικούς λόγους  σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, Αμερική, Νότια Αφρική κ.λ.π. και σε μια πολύ μακρινή χώρα με πολύωρο και κουραστικό ταξίδι.

Παρόλες τις δυσκολίες, θα πρέπει να ομολογήσω ότι στον τομέα της προετοιμασίας, λόγω της εμπειρίας του προσωπικού της ΚΟΕ, και κυρίως τις γνώσεις της Αρχηγού Αποστολής κας Όλγας Πιπερίδου - Χρυσάφη, και με την συνεισφορά των Βοηθών Αρχηγών Αποστολής Άντρης Σιάλου και Γιώργου Γεωργίου (Εθελοντές), την καλή θέληση των προπονητών, του Ιατρικού προσωπικού, όλα πήγαν καλά και μπορούμε να ισχυριστούμε ότι στον τομέα αυτό πετύχαμε απόλυτα.

Ο δεύτερος στόχος, αφορούσε την ανάγκη για άψογη συμπεριφορά στις κοινωνικές εκδηλώσεις και στην επαφή μας με την ομογένεια.  Προσέξαμε πολύ αυτόν τον τομέα, γιατί πέραν των αθλητικών υποχρεώσεων μας, αισθανόμαστε ότι εκπροσωπούσαμε την πατρίδα μας και δεν επιτρεπόταν καμιά παρεκτροπή.

Ιδιαίτερα, μάλιστα που η Ομογένεια, επεφύλαξε μια εξαιρετικά θερμή υποδοχή και φιλοξενία.  Θέλω να πιστεύω, ότι και εδώ πετύχαμε απόλυτα, με καλύτερο αποδεικτικό στοιχείο, την περηφάνεια και συγκίνηση που ήταν ευδιάκριτα στα πρόσωπα των Ομογενών.

Ο τρίτος στόχος ήταν η αγωνιστική παρουσία, ο οποίος ασφαλώς ήταν και ο πιο ουσιαστικός. Γνωρίζοντας το εξαιρετικά υψηλό ποιοτικό επίπεδο των αγώνων, ιδιαίτερα σε αθλήματα όπως ο Στίβος, η Κολύμβηση, κ.ά. θέσαμε ως βασικό στόχο, η ολική μας συγκομιδή σε επιτυχίες να είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη.  

Αυτός είναι και ο στόχος που ως ΚΟΕ, πάντα θέτουμε, δηλαδή την καλύτερη εμφάνιση από την προηγούμενη, αφού αυτό αποδεικνύει  και την πρόοδο που έγινε αν έχει γίνει.
Τελικά, όχι μόνο πετύχαμε αυτό το στόχο, αλλά ξεπεράσαμε και την καλύτερη προηγούμενη εμφάνιση μας που ήταν στην Ινδία το 2010 με 12 συνολικά μετάλλια, αφού φτάσαμε στα 14 και μάλιστα 8 χρυσά. 

Για τα αναλυτικά αποτελέσματα, θα σας ενημερώσει στη συνέχεια η κα Όλγα Πιπερίδου, Αρχηγός Αποστολής. Εγώ θα περιοριστώ σε μια συνοπτική, κατά άθλημα, αποτίμηση της παρουσίας των αθλημάτων που συμμετείχαμε ξεχωριστά.

ΣΤΙΒΟΣ

Το ψηλό επίπεδο του Κυπριακού Στίβου, είναι σε όλους γνωστό όπως και ότι είναι και ανταγωνιστικό στον Διεθνή χώρο. Στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, ο Στίβος είναι ισάξιος τόσο των Ολυμπιακών όσο και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ιδιαίτερα σε κάποια δρομικά αθλήματα.  Παρόλα αυτά ο Κυπριακός Στίβος ήταν και πάλι ανταγωνιστικός, απέδειξε την ικανότητα του και δεν πέρασε απαρατήρητος.  Ο Απόστολος Παρέλλης επιβεβαίωσε την αξία του με το χάλκινο μετάλλιο, και ο Μίλαν Τραϊκοβιτς σε ένα αγώνα Παγκόσμιας κλάσεως ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικός και επισφράγισε την συμπερίληψη του στους Elite του αθλήματος.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο Χρίστο Δημητρίου και Ναταλία Ευαγγελίδου, οι οποίο σε αγωνίσματα στα οποία πρωταγωνιστούν παγκόσμιοι αθλητές από χώρες της Κοινοπολιτείας (Κένυα, Αγγλία, Αυστραλία κ.λ.π.) κατάφεραν να πετύχουν παγκύπρια και ατομικά ρεκόρ και να είναι ανταγωνιστικοί.  Προσωπικά, τους θεωρώ, από τους πλέον επιτυχημένους της αποστολής.  Να μη ξεχνάμε και την 6η θέση της Νεκταρίας Παναγή και την επίδοση 6.63. Το συμπέρασμα, που μπορεί να εξάψει κάποιος από τη συμμετοχή του Στίβου στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, είναι ότι έχει και παρών και μέλλον στο Διεθνή χώρο.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

Το άθλημα αυτό, αποτελεί σταθερή αξία του Κυπριακού Αθλητισμού.  Με αθλητές και αθλήτριες παγκοσμίου εμβέλειας και πλήρως αναγνωρισμένους. Όλοι οι αθλητές και αθλήτριες που έλαβαν μέρος είχαν σημαντική παρουσία.  Ασφαλώς, ο Γιώργος Αχιλλέως, η Άντρη Ελευθερίου και η Παναγιώτα Ανδρέου, επιβεβαίωσαν τη θέση τους στο Παγκόσμιο Σκοπευτικό στερέωμα.
 
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Το άθλημα με τη μεγαλύτερη πρόοδο, μπορεί πλέον να συμπεριλαμβάνεται στα παγκόσμιου εμβέλειας. Τόσο στη Ρυθμική όσο και στην Ενόργανη Ανδρών, οι Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες εντυπωσίασαν.  Ο Μάριος Γεωργίου και η Διαμάντω Ευρυπίδου αναδείχτηκαν αθλητές των αγώνων και είναι πλέον μεταξύ των elite του αθλήματος.  Συμπέρασμα:  Η πρόοδος που επετεύχθη στη Γυμναστική επιτρέπει να προσβλέπουμε σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Το άθλημα της Ποδηλασίας είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο  σε χώρες της Κοινοπολιτείας και οι αθλητές μας, εξ’ αρχής δεν είχαν πολλές ελπίδες διάκρισης. Όμως, θα πρέπει  να ομολογήσουμε ότι η εμφάνιση τους γενικά θεωρείται καλή και προδιαγράφει
έναν παρών πάνω στο οποίο θα βασιστεί το μέλλον. Οι δύο αθλητές μας Άντρη Χριστοφόρου και Ανδρέας Μιλτιάδης έδειξαν ότι μπορούν να σταθούν σε διεθνή επίπεδο.  Χρειάζονται όμως επιπρόσθετη βοήθεια.
 
ΠΑΛΗ

Γενικά πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από την παρουσία του αθλήματος, όχι και τόσο διαδεδομένο και δημοφιλές στην Κύπρο. Η κατάκτηση όμως ενός μεταλλίου είναι πράγματι σημαντική επιτυχία και κατατάσσει την Πάλη μεταξύ των αθλημάτων, που έχουν κερδίσει μετάλλιο σε Κοινοπολιτειακούς Αγώνες. Φαίνεται ότι γίνεται καλή δουλειά στην Ομοσπονδία. 

ΠΥΓΜΑΧΙΑ

Και στο άθλημα αυτό παρόλες τις προσπάθειες που γίνονται χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά αλλά και προσπάθεια να διαδοθεί πλατιά το άθλημα, ώστε να μπορεί πραγματικά να προοδεύει. Οι φιλότιμες προσπάθειες της Ομοσπονδίας δεν επαρκούν. Η ΚΟΠΑΛ χρειάζεται ενίσχυση στον τομέα της ανάπτυξης και υποδομής.

BEACH VOLLEY

Εξαιρετική η παρουσία της Γυναικείας ομάδας μας. Είχε να αντιμετωπίσει ομάδες από χώρες που συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη δεκάδα του Κόσμου, και το κατάφερε αρκετά καλά. Θα μπορούσαν, πιστεύω, να κατακτήσουν, τουλάχιστο το χάλκινο μετάλλιο. Το δικαιούνταν.  Οι άνδρες, κινήθηκαν σε αναμενόμενα επίπεδα. Όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το Beach Volley παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλες προοπτικές προόδου στην Κύπρο.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Η συμμετοχή και η γενική απόδοση της Κάλιας Αντωνίου απέδειξε, ότι σιγά αλλά σταθερά, η Κολύμβηση ανεβάζει το επίπεδο της.  Ειδικά στους Κοινοπολιτειακούς το επίπεδο ήταν πάρα πολύ υψηλό όπου επιτεύχθηκε σημαντικός αριθμός παγκόσμιων επιδόσεων.  Ίσως οι Κοινοπολιτειακοί να μην είναι οι κατάλληλοι αγώνες για να κρίνουμε το επίπεδο μας.

Το γεγονός όμως ότι άρχισαν να εμφανίζονται αθλητές, αθλήτριες που μπορούν να αγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο είναι ενθαρρυντικό σημείο.  Χρειάζεται όμως σημαντική βοήθεια στον τομέα της υποδομής, κολυμβητήρια κ.λ.π.

Συνοψίζοντας και με βάση όσα παρέθεσα, θεωρώ ότι η Κυπριακή Αποστολή στο Gold Coast, πέτυχε απόλυτα, τόσο στον αγωνιστικό, στον κοινωνικό όσο και στον οργανωτικό τομέα και μπορούμε να ισχυριστούμε χωρίς ενδοιασμό ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή, στον αθλητισμό τουλάχιστον, είναι μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα με ικανότητες, γνώσεις, εμπειρίες και δυνατότητες. Μπορούμε να σταθούμε ισάξια και ισότιμα με οποιανδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα.

Το μόνο που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αποφύγουμε είναι τη νοοτροπία κακομοιριάς και μιζέριας που μας διακατέχει. 
Πρέπει να καταπολεμήσουμε το φθόνο και την εσωστρέφεια ώστε να  μπορέσουμε να εφαρμόσουμε σωστά και ομαδικά τις δύο συνιστάμενες επιτυχίες του Αθλητισμού.  Τον προγραμματισμό και την οργάνωση.

Τελειώνοντας, θεωρώ υποχρέωση και καθήκον μου να ευχαριστήσω θερμά τις Ομοσπονδίες που έλαβαν μέρος, για την άψογη συνεργασία που είχαμε καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και της συμμετοχής αλλά και για τη συμβολή τους στην όλη επιτυχία.

Θερμές ευχαριστίες στους υπεύθυνους Συνοδούς, τους Προπονητές, τον Ιατρό, τους Φυσιοθεραπευτές και το Τεχνικό προσωπικό.

Ασφαλώς τα πιο θερμά συγχαρητήρια ανήκουν στην Αρχηγό της Αποστολής κα Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη που επετέλεσε και έφερε εις πέρας την αποστολή της βοηθούμενη από τους Βοηθούς Αρχηγούς Αποστολής κ. Γιώργο Γεωργίου, κα Άντρη Σιάλου και το Διοικητικό προσωπικό της ΚΟΕ.

Ιδιαίτερα, ευχαριστώ τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού για τη συμβολή του μέσω του Προγράμματος Υψηλού Αθλητισμού για την προετοιμασία των αθλητών.  Εξ’ άλλου η παρουσία στους Αγώνες του Μέλους του Δ.Σ. του ΚΟΑ,  κ. Τάσου Προκοπίου, αποδεικνύει έμπρακτο το ενδιαφέρον και συμπαράσταση στην προσπάθεια της ΚΟΕ και των αθλητών.

Θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη εκ μέρους μου, αν ολοκληρώνοντας αυτή μου την τοποθέτηση, δεν τόνιζα ιδιαίτερα, τη θερμή υποδοχή φιλοξενίας και φιλίας που τύχαμε από την εκεί Κυπριακή Παροικία.

Με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κυπριακής Παροικίας της επαρχίας Κουϊνσλαντ, κ. Στάθη Ζαμπά, οι ομογενείς συμπατριώτες μας, ήταν καθόλη τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής στην Αυστραλία συνεχώς μαζί μας, στους αγωνιστικούς χώρους, ένθερμοι υποστηρικτές καις στις εκδηλώσεις, ευγενικοί και φιλόξενοι οικοδεσπότες.

Τους ευχαριστούμε θερμά, και ειλικρινά χαιρόμαστε που οι αθλητές μας κατάφεραν να τους κάνουν να αισθανθούν υπερήφανοι.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες, οφείλουμε και στην Ύπατη Αρμοστή της Κύπρου στην Αυστραλία, κα Μάρθα Μαυρομμάτη. Από την πρώτη στιγμή έγινε ένα μαζί μας, αναπόσπαστο μέλος της αποστολής, αλλά και φανατική υποστηρικτής της προσπάθειας των αθλητών μας.

Είναι η πρώτη φορά που είχαμε τέτοια συμπαράσταση και βοήθεια, από επίσημους φορείς του Κράτους (Πρεσβείες, Ύπατη Αρμοστεία κ.λ.π.), στο εξωτερικό.

Η κα Μαυρομμάτη, με την όλη συμπεριφορά και στάση της έκανε το κάθε μέλος της Κυπριακής αποστολής να αισθάνεται ότι είναι σπίτι του, αλλά και περηφάνεια που υπάρχουν Κύπριοι όπως την κα Μαυρομμάτη που τιμούν και προβάλλουν την πατρίδας μας: Τους ευχαριστούμε.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΟΛΓΑ ΠΙΠΕΡΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑΦΗ

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη που σκοπό έχει να δώσει μία εκτενέστερη ενημέρωση για την παρουσία της Κυπριακής Ομάδας στους 21ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες.

Μετά τις επιτυχίες του Δελχί το 2010, με συγκομιδή 11 συνολικά μεταλλίων, αλλά και της Γλασκώβης το 2014, με συνολική συγκομιδή 8 μεταλλίων και διασπορά μεταλλίων σε πέντε διαφορετικά αθλήματα, θεωρήσαμε ότι ο πήχης είχε ανέβει αρκετά ψηλά και θα ήταν πολύ δύσκολο να τον φθάσουμε στο μέλλον.

Σήμερα με τα αποτελέσματα του Gold Coast αποδεικνύεται ότι ο πήχης δεν φθάνει ποτέ τόσο ψηλά ώστε να μην μπορεί να ξεπεραστεί!!!  Φτάνει να υπάρχει όραμα, στόχος και θέληση για να φθάσεις ακόμη πιο ψηλά.  Και το όραμα αυτό και τους στόχους τους έθεσαν πρώτα από όλους οι αθλητές μας οι οποίοι με πολύ δουλειά κατάφεραν να φέρουν αυτά τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα και που μας κάνουν όλους ανεξαιρέτως να αισθανόμαστε περήφανοι για αυτούς.

Για πρώτη φορά η Κύπρος βρίσκεται στη 10η θέση στον πίνακα των μεταλλίων, με 8 χρυσά, 1 αργυρό και 5 χάλκινα μετάλλια, έχοντας μπροστά της χώρες που στη μεγαλύτερη τους πλειοψηφία είχαν συμμετοχή με πέραν των 200 αθλητών.  Χαρακτηριστικά αναφέρω Αυστραλία, Αγγλία, Ινδία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Ουαλλία, Σκωτία.  Με την αναφορά και μόνο στα ονόματα των χωρών αυτών είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τις διαφορές μας σε μεγέθη σε πολλούς τομείς με τις χώρες αυτές.  Ήμασταν η μοναδική χώρα με πληθυσμό κάτω του ενός εκατομμυρίου που κέρδισε πέραν του ενός χρυσού μεταλλίου. 

Σημειώνεται επίσης ότι η Σκωτία και Νιγηρία που κατέκτησαν την 8η και 9η θέση στον πίνακα των μεταλλίων ξεπέρασαν την Κύπρο κατακτώντας Χρυσά μετάλλια και σε Παρά-αθλήματα.  Η συγκομιδή των 8 χρυσών μεταλλίων από την Κυπριακή Ομάδα πραγματικά αποτελεί ρεκόρ που ξεπερνά τις προσδοκίες μας.  Αναμέναμε μετάλλια, θέταμε τον πήχη συγκρατημένα ψηλά, δεν αναμέναμε όμως να φθάναμε σε τέτοια συγκομιδή χρυσών μεταλλίων ενώ την ίδια ώρα οι αθλητές μας να διεκδικούν με αξιώσεις και άλλα για τα οποία δεν είχαμε την ίδια ευτυχή κατάληξη αλλά είμασταν εκεί κοντά και δείχναμε πόσο σημαντική και πόσο υπολογίσιμη θα πρέπει να είναι η παρουσία της Κύπρου.

Με το χρυσό στο ομαδικό της Ρυθμικής Γυμναστικής, επιτεύχθηκε για πρώτη φορά να κατακτήσουν μετάλλιο σε μία διοργάνωση Κοινοπολιτειακών Αγώνων εννέα Κύπριοι αθλητές. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στη Γλασκώβη το 2014 με οκτώ αθλητές.  Έξι διαφορετικοί αθλητές κατέκτησαν τουλάχιστο ένα χρυσό, αριθμός που επίσης συνιστά ρεκόρ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αθλητών μας θα τα βρείτε στο φάκελο που σας έχει δοθεί, ωστόσο επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε κάποια γενικά σημεία τα οποία αντικατοπτρίζουν κατά κάποιο τρόπο το μέγεθος της επιτυχίας και της εικόνας της συμμετοχής αυτής.

1.    Οι διαχρονικά κορυφαίοι αθλητές μας πέτυχαν ή ήταν πολύ κοντά στους στόχους τους, Αχιλλέως Γιώργος, Ελευθερίου Άντρη, Παρέλλης Απόστολος, Τραϊκοβιτς Μίλαν, Ανδρέου Παναγιώτα.

2.    Παρουσιάσαμε αθλητές υψηλού επιπέδου και Παγκοσμίως ανταγωνιστικούς, που έφτασαν σ’ αυτό το επίπεδο τα τελευταία 3 χρόνια (Μάριος Γεωργίου, Νεκταρία Παναγή, Αγγελοπούλου και Κωνσταντίνου στο Beach Volley, Άντρη Χριστοφόρου στην Ποδηλασία, Γεωργία Κωνσταντινίδου, Ναταλία Ευαγγελίδου, Χρίστος Δημητρίου)

3.    Ιδιαίτερα ξεχώρισαν οι νέοι αθλητές Ευρυπίδου Διαμάντω, Βικτώρια Σκιττίδη, Ελένη Έλληνα, Ηλίας Γεωργίου στη Γυμναστική, ο  Καουσλίδης στην Πάλη, που πραγματικά εντυπωσίασαν.
 
4.    Η Διαμάντω Ευρυπίδου με τα έξι μετάλλια ήταν η αθλήτρια των αγώνων (τέσσερα χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο). Σε όλη τη διοργάνωση τρεις αθλητές κατέκτησαν έξι μετάλλια. Ανάμεσα τους και η Διαμάντω Ευριπίδου. Οι άλλοι δύο ήταν ο Ολυμπιονίκης στο Ρίο, Βρετανός αθλητής της Γυμναστικής Νάιλ Γουίλσον (τέσσερα χρυσά και δύο αργυρά) κάτι που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την επιτυχία του Μάριου Γεωργίου και η Αυσταλέζα Κολυμβήτρια Έμα Μακχέον που κέρδισε τέσσερα χρυσά, τα τρία εκ των οποίων σε σκυταλοδρομίες και δύο χάλκινα. 

5.    Αξιοσημείωτα είναι και τα ρεκόρ αγώνων που κατάφεραν να πετύχουν Ο Γιώργος Αχιλλέως και η Παναγιώτα Ανδρέου στους προκριματικούς του Σκητ. Επίσης οι επιδόσεις των Γιώργου Αχιλλέως και Άντρης Ελευθερίου στους τελικούς καταγράφηκαν ως νέα ρεκόρ αγώνων αφού οι τελικοί του αγωνίσματος διεξάχθηκαν για πρώτη φορά με νέο σύστημα.

6.    Πολύ σημαντικές στο Στίβο είναι και οι δύο νέες παγκύπριες επιδόσεις,  στα 800 και 1500 της Ναταλίας Ευαγγελίδου, οι οποίες είναι διεθνούς επιπέδου, ενώ οι ατομικές επιδόσεις του Χρίστου Δημητρίου τον καθιστούν ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο. Επίσης στην Κολύμβηση, αξιόλογη είναι η συμμετοχή της Κάλιας Αντωνίου που σιγά αλλά σταθερά εντάσσεται στην ελίτ του αθλήματος.

Συνοψίζοντας, σύμφωνα με όλα όσα έχουν προαναφερθεί δίκαια η αποστολή αυτή από αγωνιστικής άποψης χαρακτηρίζεται ως η πιο επιτυχημένη όλων των εποχών συμμετοχή της Κύπρου σε Κοινοπολιτειακούς Αγώνες.

Σίγουρα τα εύσημα ανήκουν πρώτα από όλους στους ίδιους τους αθλητές, στους προπονητές και στις οικογένειες τους οι οποίοι είναι συνήθως οι αθέατοι πρωταγωνιστές των επιτυχιών αυτών και στους οποίους εκφράζουμε επίσης τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια.  

Θα ήταν ωστόσο παράλειψη μου να ολοκληρώσω τον απολογισμό αυτό και να μην αναφερθώ αλλά και να ευχαριστήσω όλους τους υπόλοιπους συντελεστές  που συνάδουν στην επιτυχία μιας αποστολής.   Στις Ομοσπονδίες και στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού για την όλη συνεργασία τους όλους τους μήνες που προηγήθηκαν για την οργάνωση της αποστολής αλλά και την οικονομική στήριξη της προετοιμασίας των αθλητών αυτών.

Στους δημοσιογράφους της αποστολής Ηρόδοτο Μιλτιάδους και Μικαέλλο Παπαδάκη, και στη φωτογράφο Σελήνη Αλεξία Χριστοδούλου οι οποίοι έκαναν καταπληκτική δουλειά.  Έτρεχαν καθημερινά άοκνα για να προλάβουν να καταγράψουν και να φωτογραφίσουν κάθε επιτυχία των αθλητών μας έτσι ώστε να φθάσει κοντά σας η πληροφόρηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Νομίζω δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι το ποικιλόμορφο έργο τους δεν άφησε μεγάλα κενά στη μη συμμετοχή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου που διαχρονικά συμμετέχει στους αγώνες αυτούς και καλύπτει από κοντά ως αρωγός κάθε προσπάθεια των αθλητών μας. Μας στεναχώρησε η απουσία του ΡΙΚ γιατί θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ίδιους τους αθλητές και τις προσπάθειες που καταβάλουν, μας χαροποιεί το γεγονός όμως ότι θα έχουν πλήρη συμμετοχή στους επικείμενους Μεσογειακούς Αγώνες στην Ταραγόνα και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε θερμά. 

Θερμές ευχαριστίες και στο γιατρό της Ομάδας, Γιώργο Πίτση ο οποίος ήταν παρόν σε κάθε κάλεσμα και ανάγκη των αθλητών μας, και στους φυσιοθεραπευτές Φραγκόπουλο Χαπέρη και Ηλία Μπαρούδη οι οποίοι ανταποκρίθηκαν επάξια στις ανάγκες της αποστολής.

Θερμά ευχαριστώ επίσης, τους Συνοδούς και Προπονητές των ομάδων για την άψογη συνεργασία τους καθ΄ όλη τη διάρκεια των αγώνων η οποία συνέβαλε τα μέγιστα προς την απρόσκοπτη συμμετοχή των αθλητών μας στους αγώνες. 

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, ωστόσο, θα ήθελα να εκφράσω στους πάρα πολύ στενούς μου συνεργάτες και Βοηθούς Αρχηγούς Αποστολής αυτής της διοργάνωσης, Άντρη Σιάλου και Γιώργο Γεωργίου, τους οποίους χωρίς τη δική τους βοήθεια το έργο μου στην αποστολή δεν θα ήταν εφικτό, και δεν θα είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Τέλος, το πιο μεγάλο ευχαριστώ το εκφράζω στους αθλητές μας για τις πολύ μεγάλες στιγμές που μας χάρισαν αλλά και την άψογη συμπεριφορά και στάση τους κατά τη διάρκεια της διαμονής μας στην Αυστραλία.

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΥΣ 21ΟΥΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ GOLD COAST, 4 – 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

1.    10η συμμετοχή της Κύπρου σε Κοινοπολιτειακούς Αγώνες.

2.    Καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων:  8 χρυσά, 1 αργυρό, 5 χάλκινα

3.    Καλύτερη θέση στο συνολικό πίνακα στην κατάταξη των χωρών που έλαβαν μέρος (71 Κράτη), 10η θέση 
* Η 7η και η 8η χώρα ξεπέρασαν την Κύπρο καταγράφοντας χρυσά μετάλλια και σε παρα-αθλήματα.

4.    Με το χρυσό στο ομαδικό της Ρυθμικής Γυμναστικής, για πρώτη φορά κατέκτησαν μετάλλιο σε μία διοργάνωση εννέα Κύπριοι αθλητές. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στην Γλασκώβη το 2014 με οκτώ αθλητές. Έξι διαφορετικοί αθλητές κατέκτησαν τουλάχιστον ένα χρυσό, αριθμός που επίσης συνιστά ρεκόρ.

5.    Η μοναδική χώρα με πληθυσμό κάτω του ενός εκατομμυρίου που κέρδισε πέραν του ενός χρυσού μεταλλίου. 

6.    Οι διαχρονικά κορυφαίοι αθλητές μας πέτυχαν τους στόχους τους (Αχιλλέως, Ελευθερίου, Παρέλλης, Ανδρέου, Τραΐκοβιτς)

7.    Παρουσιάσαμε αθλητές υψηλού επιπέδου και Παγκοσμίως ανταγωνιστικούς, που έφτασαν σ’ αυτό το επίπεδο τα τελευταία 3 χρόνια (Μάριος Γεωργίου, Νεκταρία Παναγή, Ναταλία Ευαγγελίδου, Αμίν Χατίρι, Αγγελοπούλου και Κωνσταντίνου στο Beach Volley, Άντρη Χριστοφόρου στην Ποδηλασία, Γεωργία Κωνσταντινίδου, Στίβεν Θεοδότου, στην Σκοποβολή, Κάλια Αντωνίου στην Κολύμβηση.

8.    Ιδιαίτερα ξεχώρισαν οι νέοι αθλητές Ευρυπίδου Διαμάντω, Βικτώρια Σκιττίδη, Ελένη Έλληνα, Ηλίας Γεωργίου στη Γυμναστική, ο  Καουσλίδης στην Πάλη, που πραγματικά εντυπωσίασαν. 
 
9.    Η Διαμάντω Ευρυπίδου με τα έξι μετάλλια ήταν η αθλήτρια των αγώνων (τέσσερα χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο). Τρεις αθλητές κατέκτησαν έξι μετάλλια. Ανάμεσα τους και η Διαμάντω Ευριπίδου. Οι άλλοι δύο ήταν ο Ολυμπιονίκης στο Ρίο, Βρετανός Γυμναστής Νάιλ Γουίλσον (τέσσερα χρυσά και δύο αργυρά) κάτι που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την επιτυχία του Μάριου Γεωργίου και η Αυσταλέζα Κολυμβήτρια Έμα Μακχέον που κέρδισε τέσσερα χρυσά, τα τρία εκ των οποίων σε σκυταλοδρομίες και δύο χάλκινα. 

10.    Ο Γιώργος Αχιλλέως και η Παναγιώτα Ανδρέου σημείωσαν στους προκριματικούς του Σκητ ρεκόρ Αγώνων. Επίσης οι επιδόσεις των Γιώργου Αχιλλέως και Άντρης Ελευθερίου στους τελικούς καταγράφηκαν ως νέα ρεκόρ αγώνων αφού οι τελικοί του αγωνίσματος διεξήχθηκαν για πρώτη φορά με νέο σύστημα.

11.    Συμπεριλαμβανομένων όλων των αθλημάτων, η Κυπριακή ομάδα είχε συμμετοχή σε 102 διαφορετικά αγωνίσματα με 46 αθλητές. Αριθμιτικά σε σύνολο επιτεύχθηκαν οι πιο κάτω θέσεις:

1η θέση : 8
2η θέση : 1
3η θέση : 5
4η θέση : 3
5η θέση : 3
6η θέση : 4
7η θέση : 6
8η θέση : 3

1-8η θέση : 33
9-12η θέση : 20
13-16η θέση : 18
17+ θέση: 31

12.    Είχαμε μια από τις πιο νεαρές αθλήτριες σε ηλικία την Παναγιώτα Χαραλάμπους, 14 χρονών, που κατέλαβε την 15η θέση στο Αεροβόλο πιστόλι.

13.    Είχαμε στο Στίβο από την Ναταλία Ευαγγελίδου, 2 νέες παγκύπριες επιδόσεις στα 800 και 1500, διεθνούς επιπέδου, και από το Χρίστο Δημητρίου ατομικές επιδόσεις που τον καθιστούν ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο. 

14.    Η οργανωτική δομή της αποστολής, ήταν άψογη γεγονός που συνετέλεσε στην επιτυχία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
-    Περισσότεροι από 6.600 αθλητές από 71 χώρες
-    Για πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων ίσος αριθμός αγωνισμάτων Ανδρών-Γυναικών
-    Ρεκόρ αριθμού αθλημάτων (18) και Para-Sports (7)
-    29 χώρες κατέκτησαν τουλάχιστον ένα χρυσό μετάλλιο.
-    43 χώρες κατέκτησαν τουλάχιστον ένα μετάλλιο (προηγούμενο ρεκόρ 39)
-    5 χώρες κατέκτησαν για πρώτη φορά μετάλλιο

Πίνακας Μεταλλίων
Θέση    Χώρα    Χρ    Αργ.    Χαλκ.    Σύνολο    Συμμ.      
             
1 Αυστραλία    80    59    59    198 472                    

2 Αγγλία    45    45    46    136 397                    

3 Ινδία    26    20    20    66 218                    

4 Καναδάς    15    40    27    82 290                    

5 Νέα Ζηλανδία    15    16    15    46 253                    

6 Νότιος Αφρική    13    11    13    37 196                    

7 Ουαλία    10    12    14    36 223                    

8 Σκωτία     9    13    22    44 232                    

9 Νιγηρία     9     9     6    24 89                    

10 Κύπρος     8    1    5    14 46