Τις ομορφιές της ορεινής Κύπρου αναδεικνύει το Sunshine Cup

Τις ομορφιές της ορεινής Λάρνακας και των κοινοτήτων Λευκάρων, Κάτω Δρυ, Βαβατσινιάς και Λυθροδόντα, αλλά και της αρχαίας Αμαθούντας, θα αναδείξει γι΄ άλλη μια χρονιά το Cyprus Sunshine Cup. Μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 1η Μαρτίου θα διεξαχθεί το Cyprus Sunshine Cup 1 - Afxentia στην ορεινή Λάρνακα, ενώ το μονοήμερο Cyprus Sunshine Cup 2 θα λάβει χώρα στις 8 Μαρτίου στην αρχαία Αμαθούντα.

Το Cyprus Sunshine Cup είναι μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις Mountain Bike διεθνώς, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλάτου (UCI) να την περιλαμβάνει στην κατηγορία HC, την ψηλότερη βαθμίδα στο ετήσιο καλεντάρι της. Στη φετινή διοργάνωση θα λάβουν μέρος πάνω από 200 ξένοι ποδηλάτες, αρκετοί εκ των οποίων κάτοχοι Ολυμπιακών μεταλλίων και Παγκόσμιων τίτλων, αλλά και δεκάδες Κύπριοι ποδηλάτες στις κατηγορίες ανδρών, γυναικών, εφήβων και Masters (αθλητές 29-39 ετών και 40+). Οι διοργανωτές, μάλιστα, στέλνουν κάλεσμα στους ερασιτέχνες ποδηλάτες όπως δηλώσουν το παρών τους, αφού οι διαδρομές που επιλέχθηκαν μπορεί να είναι τεχνικές και δύσκολες, αλλά είναι φιλικές προς τους μη επαγγελματίες ποδηλάτες.

Στην ορεινή Λάρνακα
Το τετραήμερο Cyprus Sunshine Cup 1 - Afxentia θα διεξαχθεί μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου 2015 στην ορεινή Λάρνακα. Οι δύο πρώτες μέρες θα εκκινήσουν από τα Λεύκαρα, η τρίτη μέρα από το Λυθροδόντα και η τελευταία από τη Μάντρα του Καμπιού, κοντά στους Καπέδες.

Η πρώτη μέρα (26/02) περιλαμβάνει ατομική χρονομέτρηση 5,6 χλμ γύρω από τα Λεύκαρα σε μικτή επιφάνεια ασφάλτου-χώματος. Οι ποδηλάτες θα εκκινούν ένας-ένας και θα ακολουθούν μια κυκλική διαδρομή που ξεκινά από το κέντρο των Λευκάρων, ανεβαίνει προς το Εκκλησάκι του Σταυρού, κατεβαίνει προς Κάτω Δρυ και επιστρέφει στα Λεύκαρα. Το πρώτο χιλιόμετρο της διαδρομής περνάει από τα στενά δρομάκια των Λευκάρων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους θεατές να απολαύσουν εξαιρετικό θέαμα σε ένα πανέμορφο σκηνικό.

Τη δευτέρη μέρα (27/02) οι ποδηλάτες εκκινούν όλοι μαζί από τα Λεύκαρα σε μια διαδρομή 55 χλμ. με κατεύθυνση προς Βαβατσινιά, Δάσος Μαχαιρά και μετά μέσω του Φράγματος Λευκάρων πίσω στο χώρο της εκκίνησης. Πρόκειται για μια ανηφορική και τεχνική διαδρομή, που ξεκινά με άσφαλτο μέχρι τη Βαβατσινιά και καταλήγει σε χωματόδρομο. Αρκετά είναι τα εντυπωσιακά σημεία για τους θεατές, με καλύτερο το κομμάτι από τα Κιόνια μέχρι τον Προφήτη Ηλία.

Την επόμενη μέρα (28/02) οι ποδηλάτες θα εκκινήσουν από την κεντρική πλατεία του Λυθροδόντα για μια ανηφορική διαδρομή 39,7 χλμ. με κατεύθυνση το Δάσος Μαχαιρά και τερματισμό πίσω στον Λυθροδόντα.

Η τελευταία μέρα του Sunshine Cup 1 (01/03) περιλαμβάνει μια κυκλική διαδρομή στη Μάντρα του Καμπιού (έξω από τους Καπέδες) συνολικής απόστασης 5,6 χλμ. Στην κατηγορία ανδρών οι ποδηλάτες θα κάνουν πέντε φορές τη διαδρομή (σύνολο 28 χλμ.) και οι γυναίκες τέσσερις φορές (σύνολο 22,4 χλμ.).

Οι ποδηλάτες με τον γρηγορότερο συνολικό χρόνο από τις τέσσερις μέρες του αγώνα θα αναδειχθούν νικητές του Sunshine Cup 1.

Στην Αμαθούντα
Το Cyprus Sunshine Cup 2 θα διεξαχθεί στις 8 Μαρτίου, με τη συμμετοχή των πλείστων ποδηλατών από το τετραήμερο της ορεινής Λάρνακας. Η διαδρομή θα είναι κυκλική 5,1 χλμ και μέσα απ΄ αυτή θα αναδειχθεί και ο γενικός νικητής του Sunshine Cup. Η διαδρομή θα περάσει ανάμεσα από τον αρχαιολογικό χώρο, θα κατεβεί προς την παραλία και παράλληλα με το κύμα και ακολούθως επιστρέφει στον αρχαιολογικό χώρο.

Τα 5,1 χλμ. της Αμαθούντας περιλαμβάνουν διαδοχικές ανηφόρες και κατηφόρες, μέσα από ένα επίπονο τερέν.