Εντυπωσιακό το πέρασμα από τα Λεύκαρα

Με τον τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Florian Vogel να κάνει τον καλύτερο χρόνο (13:57.263) στην ανδρική κατηγορία και την περσινή νικήτρια Jolanda Neff στην αντίστοιχη γυναικεία (16:29.179), ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (26/02) η 1η μέρα του Cyprus Sunshine Cup 2015. Μετά από μερικές αποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής, συνολικά 154 ποδηλάτες κατέβηκαν τη ράμπα της εκκίνησης του διεθνή αγώνα ορεινής ποδηλασίας που διεξάγεται στην επαρχία Λάρνακας μέχρι την Κυριακή 1η Μαρτίου.

Ο εθνικός μας αγώνας ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης (26/02) με μια πανέμορφη διαδρομή 5,6 χιλιομέτρων μικτής επιφάνειας. Οι ποδηλάτες ξεκίνησαν από τα στενά δρομάκια των Λευκάρων, ακολούθως κατευθύνθηκαν στη χωματινή διαδρομή προς τον Κάτω Δρυ, πριν επιστρέψουν στα Λεύκαρα για τον τερματισμό. Τα περάσματα των αθλητών παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατές, με τα Λεύκαρα να γεμίζουν από νωρίς με ξένους και ντόπιους.

Τα αποτελέσματα της ημέρας
Μετά τον Vogel, 12,2 δευτερόλεπτα πιο πίσω στη δεύτερη θέση της ανδρικής κατηγορίας τερμάτισε ο 11ος στο Λονδίνο το 2012, Stephane Tempier, ενώ οι Grant Ferguson, Henrique Avancini και Maxime Marotte πέτυχαν παρόμοιο χρόνο, τερματίζοντας 21’’ πίσω από τον νικητή της διαδρομής. Ο περσινός νικητής Fabian Giger πήρε την 6η θέση στην πρώτη μέρα, ενώ ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 2012 στο Cross Country, Jaroslav Kulhavy τερμάτισε 10ος.

Το δεύτερο ταχύτερο χρόνο στη γυναικεία κατηγορία κατέγραψε η Annika Langvad, μόλις 1,8 δεύτερα πίσω από την Neff. Είναι αξιοσημείωτο πως η επόμενη στην κατάταξη των γυναικών, η Annie Last, ήταν 53 δευτερόλεπτα πιο αργή από το προπορευόμενο δίδυμο. Δεν υπήρξαν εκπλήξεις στα πλασαρίσματα της πρώτης δεκάδας, με τις Gunn-Rita Dahle Flesjaa, Pauline Prevot, Kathrin Stirnemann και Julie Bresset να ακολουθούν.

Ο χρόνος των αθλητών στην πρώτη διαδρομή της Πέμπτης έκρινε και τη σειρά εκκίνησης που θα έπαιρναν την Παρασκευή (27/02), δεύτερη μέρα του Sunshine Cup.
Στην εκκίνηση του Cyprus Sunshine Cup 2015 βρέθηκαν 93 αθλητές στην ανδρική κατηγορία, 24 αθλήτριες της γυναικείας κατηγορίας και 37 ποδηλάτες στις κατηγορίες εφήβων και masters (30+ ετών). Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ορεινής ποδηλασίας αγωνίστηκαν στα δρομάκια των Λευκάρων.

Παρασκευή στα Λεύκαρα
Μετά την ατομική χρονομέτρηση των 5,6 χιλιομέτρων της Πέμπτης, οι συμμετέχοντες στο Cyprus Sunshine Cup θα επιστρέψουν στην εκκίνηση των Λευκάρων την Παρασκευή (27/02) για να αγωνιστούν σε διαδρομή 55 χλμ. Σε αντίθεση με την 1η μέρα, οι αθλητές θα εκκινήσουν στις 11 το πρωί όλοι μαζί, σε ένα stage που θα τους πάρει προς τη Βαβατσινιά, το Δάσος Μαχαιρά και μετά μέσω του Φράγματος Λευκάρων πίσω στο χώρο της εκκίνησης για τον τερματισμό. Τη 2η μέρα οι αθλητές θα αντιμετωπίσουν μια ανηφορική και τεχνική διαδρομή, που ξεκινά με άσφαλτο μέχρι τη Βαβατσινιά και καταλήγει σε χωματόδρομο.

Το Σάββατο (28/02) η δράση θα μεταφερθεί στο Λυθροδόντα, ενώ την Κυριακή (01/03) πέφτει η αυλαία του Sunshine Cup 1 με τη διαδρομή στη Μάντρα του Καμπιού έξω από τους Καπέδες. To Sunshine Cup 2 θα λάβει χώρα στις 8 Μαρτίου στην Αμαθούντα. Το Cyprus Sunshine Cup είναι μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις Mountain Bike διεθνώς. Ανήκει στην κατηγορία HC της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλάτου (UCI), που είναι η ψηλότερη βαθμίδα στο ετήσιο καλεντάρι.

Οι υποστηρικτές
Το Cyprus Sunshine Cup υποστηρίζεται από τον ΚΟΤ, τον ΟΠΑΠ, τον ΚΟΑ και την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας. Χορηγοί είναι η Ασφαλιστική Atlantic και η Ελληνική Τράπεζα. Υποστηρικτές είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, ο Δήμος Λευκάρων και οι Κοινότητες Λυθροδόντα και Καπέδων. Υπηρεσίες διάσωσης και πρώτων βοηθειών παρέχονται από το ΕΤΕΑ, ενώ προμηθευτές είναι η Shimano και η Ballan Sports Wear.

* Για περισσότερες πληροφορίες για τον αγώνα, στο cyclingcy.com.