Αναλαμβάνει δράση ο Σύνδεσμος Εταιρειών Στοιχημάτων Κύπρου

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Στοιχημάτων Κύπρου, Άκης Αβρααμίδης παρέθεσε διάσκεψη Τύπου στο ΓΣΠ και εξήγησε τους λόγους ίδρυσης αλλά και το όραμα του ΣΕΣΚ ενώ εξέφρασε τα παράπονα του για τον τρόπο λειτουργίας του ΟΠΑΠ αλλά και για την κωλυσιεργία της Πολιτείας.

«Κατάργηση του μονοπωλίου και της προνομιακής μεταχείρισης της ιδιωτικής εταιρείας ΟΠΑΠ η οποία πλέον είναι μια ιδιωτική εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο τσέχικων συμφερόντων», το σχόλιο του κ. Άκη Αβρααμίδη για τον ΟΠΑΠ.   

«Αναμένουμε από τους αρμόδιους φορείς και θεσμούς της κυβέρνησης να ελευθερώσουν την αγορά να την ρυθμίσουν και να επιτρέψουν τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό», η χαρακτηριστική ατάκα του προέδρου του ΣΕΣΚ προς την Πολιτεία.   

Αναλυτικά, η ομιλία του διευθύνοντα Συμβούλου του Σ.Ε.Σ.Κ. Άκη Αβρααμίδη

Ο λόγος που σας καλέσαμε σήμερα εδώ, είναι να ανακοινώσουμε τη δημιουργία του ΣΕΣΚ και να αναλύσουμε το όραμα, τους στόχους και τις επιδίωξης της στοιχηματικής βιομηχανίας.   
Προσφορά στην κοινωνία σήμερα Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του συνδέσμου μας προσφέρουν στην κοινωνία από το 1989 περίπου 2000 θέσεις εργασίας με 500 καταστήματα παγκύπρια.   
Οι εταιρείες στοιχημάτων έχουν επενδύσει εκατομμύρια, πληρώνουν κάθε χρόνο σοβαρά χρήματα στο κράτος για την αδειοδότηση τους, έχουν εγγυήσεις προς το κράτος για τη λειτουργία τους και συνεισφέρουν στην κυπριακή οικονομία με την καταβολή ΦΠΑ, Κοινωνικές Ασφαλίσεις κ.λ.π.   
ΟΡΑΜΑ 
Το όραμα μας είναι η φιλελευθεροποίηση της αγοράς, η κατάργηση των μονοπωλίων και των προνομιακών μεταχειρίσεων, η ρύθμιση και ο έλεγχος της αγοράς, η νομιμοποίηση και ο ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός.   
Τα οφέλη από την φιλελευθεροποίηση Μείωση της ανεργίας, νέες θέσεις εργασίας, προσέλκυση νέων επενδύσεων, επιχειρηματικές ευκαιρίες για Κύπριους επιχειρηματίες.   Φιλελευθεροποίηση της αγοράς και δυνατότητα διαφημιστικής προβολής και χορηγιών θα τονώσει τα εισοδήματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία και αυτά έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση που πλήττει την Κύπρο.   
Παράλληλα θα βοηθηθούν αγορές που εμπλέκονται έμμεσα, όπως οι υπηρεσίες, νομικών, λογιστικών, τεχνολογικών, τηλεπικοινωνιακών και κτηματομεσιτικών.   
Μείωση της υφιστάμενης μαύρης αγοράς 
Η ρύθμιση σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης της στοιχηματικής βιομηχανίας έχει καταδείξει ότι είναι το πλέον αποτελεσματικό και αποδοτικό μέτρο για τα κράτη μέλη πάταξη της παρανομίας και του μαύρου χρήματος.   
Αντίστοιχα παραδείγματα Τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Δανίας είναι ενδεικτικά.  
Προστασία του καταναλωτή και εταιρική ευθύνη Χώρες όπως η Μάλτα, η Δανία, η Ιταλία, η Ισπανία έχουν μία σειρά από μέτρα για προστασία των παικτών και της κοινωνίας.   
Π.χ. αποτροπή ανηλίκων από το να παίζουν τυχερά παιχνίδια.   
Η ασφάλεια των παικτών και των προσωπικών τους δεδομένων.   
Προστασία ενάντια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλες πρακτικές διαφθοράς.  
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι: Η φιλελευθεροποίηση της αγοράς στην Ισπανία έχει αποφέρει αύξηση εσόδων στο κράτος 25.7%, στη Γαλλία 33.3% στη Δανία 66.7%, στην Τσεχία 171.4% και στην Ιταλία 266.8%.   
ΣΤΟΧΟΙ   
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ 

Η απελευθέρωση, ρύθμιση και διόρθωση της αγοράς από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.   
Κατάργηση του μονοπωλίου και της προνομιακής μεταχείρισης της ιδιωτικής εταιρείας ΟΠΑΠ η οποία πλέον είναι μια ιδιωτική εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο τσέχικων συμφερόντων.    
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη καταγγείλει - και σωστά - τη Διακρατική συμφωνία που ανανεώθηκε από το 2003.   
Σας παραπέμπουμε δε στην καταπελτική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας για κακή και ετεροβαρή συμφωνία για την χώρα μας.   
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ 
Κατάργηση της δεσπόζουσας και καταχρηστικής θέσης της ιδιωτικής εταιρείας τσέχικων συμφερόντων ΟΠΑΠ.   
Εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο, το οποίο είναι υπέρ των ρυθμισμένων και ελεγχόμενων αγορών όχι όμως υπέρ των γενικευμένων απαγορεύσεων.   

Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται τόσο ο ΟΠΑΠ, όσο και ο κυπριακός ιππόδρομος.   
ΑΔΕΙΕΣ Β' 

Έκδοση από την εθνική αρχή στοιχήματος των κανονισμών για την έκδοση αδειών Β, δηλαδή διαδικτυακό στοίχημα.   
Υγιής Ανταγωνισμός 

Δικαίωμα διαφημιστικών, χορηγικών και προωθητικών ενεργειών των προϊόντων μας, όπως αυτή τη στιγμή απολαμβάνει ο ΟΠΑΠ (σε νομικούς όρους η περίπτωση ΟΠΑΠ είναι Παρεμπόδιση του εμπορίου- Restraint of trade). Όπως εκκρεμεί από την εθνική αρχή στοιχήματος η έκδοση κανονισμών για τη δυνατότητα διαφήμισης των στοιχηματικών προϊόντων.   

Εν κατακλείδι Αναμένουμε από τους αρμόδιους φορείς και θεσμούς της κυβέρνησης να ελευθερώσουν την αγορά να την ρυθμίσουν και να επιτρέψουν τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό