Οι κορυφαίοι του Cobalt Nicosia International Cup

Όλοι οι ποδοσφαιριστές που κέρδισαν ατομικές διακρίσεις στο τουρνουά ακαδημιών που διοργάνωσε η εταιρεία Consultics.

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε το Cobalt Nicosia International Cup 2016 το οποίο διεξήχθη το τετραήμερο 27-30 Δεκεμβρίου, από την εταιρεία Consultics, με τη συμμετοχή 37 ομάδων από είκοσι ακαδημίες της Κύπρου και του εξωτερικού.

Πέντε διαφορετικές ακαδημίες αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες στις ισάριθμες ηλικιακές κατηγορίες. Τίτλο πήραν οι Celta Vigo (2003), Ευθυμιάδης (2004), Cyprus Elite (2005), Nuevo Campo (2006) και Galacticos Nuevo (2007).

Τις περισσότερες παρουσίες σε τελικό είχαν οι ακαδημίες Ευθυμιάδης και Cyprus Elite. Αμφότερες είχαν δύο συμμετοχές σε τελικούς, πανηγυρίζοντας από έναν τίτλο. Μάλιστα, στην ηλικιακή κατηγορία 2005 αναμετρήθηκαν μεταξύ τους με νικητές τους Cyprus Elite.

Τα πρώτα βιολιά
Περισσότερα τέρματα στο τουρνουά σημείωσε ο Χάρης Μιχαήλ. Ο ποδοσφαιριστής της ακαδημίας Φάρμα σκόραρε έντεκα φορές στο πρωτάθλημα της ηλικιακής κατηγορίας 2007, στην οποία η ομάδα του ήταν φιναλίστ χάνοντας 3-2 από την Galacticos Nuevo.

Στην 2006, με δέκα τέρματα, πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Αντρέας Τριμιντής των Cyprus Elite. Σκόραρε μάλιστα τα δύο τέρματα της ομάδας του στον τελικό, όμως δεν αποδείχθηκαν ικανά να φέρουν τον τίτλο, αφού νικητής ήταν το Nuevo Campo με 5-2.
Ο μοναδικός ξένος που πέτυχε τα περισσότερα τέρματα στην ηλικιακή του κατηγορία ήταν ο Miguel Rodriguez της ισπανικής Θέλτα Βίγκο που πανηγύρισε τον τίτλο στους 2003 -κερδίζοντας στον τελικό 3-1 την Spazio FC.

Επτά και πέντε φορές αντίστοιχα οι Αντρέας Σάββα (2004) και Οδυσσέως Μιχαήλ (2005) «μάτωσαν» τα αντίπαλα δίχτυα. Ο πρώτος μάλιστα ήταν ο MVP της επιτυχίας της ακαδημίας Ευθυμιάδη στον τελικό των 2004 επί του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου με 2-0, καθώς πέτυχε και τα δύο τέρματα. Ο Οδυσσέως των Cyprus Elite δεν σκόραρε κόντρα στην ακαδημία Ευθυμιάδη στον τελικό της ηλικιακής κατηγορίας 2005, τον οποίο έκρινε ο πολυτιμότερος της αναμέτρησης Χρήστος Κωνσταντίνου (1-0).

Οι καλύτεροι πορτιέρο

Δύο ξένοι και τρεις Κύπριοι αναδείχθηκαν οι καλύτεροι τερματοφύλακες του τουρνουά σε κάθε κατηγορία. Στην 2003, τη μοναδική κατηγορία που πρωταθλήτρια ήταν ξένη ομάδα (Θέλτα Βίγκο), το βραβείο κέρδισε ο γκολκίπερ των Ισπανών, Brais Rodriguez Blanco. Ξένος αναδείχθηκε και στην 2004 με τη διάκριση να παίρνει ο Mihaelo Vojvodic του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου. Στις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα πήραν οι Χρίστος Αβραάμ (2005, Cyprus Elite), Φάνης Σιαξιατές (2006, Galacticos Nuevo) και Ραφαήλ Καψής (2007, Galacticos Nuevo).

Οι ΜVP των τελικών

Τα πολύτιμα τέρματα των ποδοσφαιριστών στους τελικούς των πέντε ηλικιακών κατηγοριών ήταν το κυριότερο κριτήριο για την ανάδειξη των MVP της τελικής φάσης. Στην 2003 τον τιμητικό τίτλο πήρε ο Damian της Θέλτα Βίγκο, ενώ στην 2004 ο Αντρέας Σάββα (ακαδημία Ευθυμιάδη) που σκόραρε δύο γκολ κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα.
Λόγω του πολύτιμου γκολ στο 1-0 των Cyprus Elite σε βάρος της ακαδημίας Ευθυμιάδη επιλέχθηκε ως MVP του τελικού των 2005 ο Χρήστος Κωνσταντίνου. Στον τελικό των 2006 ο Τρύφωνας Σοφρωνίου πέτυχε τα δύο από τα πέντε τέρματα του Nuevo Campo στη νίκη 5-2 επί των Cyprus Elite και ήταν ο κορυφαίος της αναμέτρησης, ενώ στην 2007 τη διάκριση αυτή κέρδισε ο Ιλαρίωνας Γρούτας των πρωταθλητών Galacticos Nuevo.