«Γιορτή χαράς και ποδοσφαίρου»

Με το μήνυμα πως πρόκειται για «μια γιορτή χαράς και ποδοσφαίρου, που ενώνει όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα των ακαδημιών, σωματεία και ομάδες» οι διοργανωτές και οι εμπλεκόμενοι φορείς παρουσίασαν το πρωί της Δευτέρας, 30 Μαρτίου σε Συνέντευξη  Τύπου τις λεπτομέρειες του 15ου διεθνούς Τουρνουά Αγίας Νάπας, που τελεί υπό την αιγίδα της ΚΟΠ και του Δήμου Αγίας Νάπας.

Οι αγώνες ξεκινούν στις 4 Απριλίου και ολοκληρώνονται την Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου, με τους τελικούς και τις απονομές. Φέτος θα συμμετάσχουν 303 ομάδες από την Κύπρο και το εξωτερικό με πάνω από 4.500 παιδιά. Η φετινή διοργάνωση στηρίζει τον σύνδεσμο «Μοναδικά Χαμόγελα» ο οποίος στηρίζει παιδιά με σπάνιες γενετικές παθήσεις.

«Ομάδες από εξωτερικό»
«Απευθύνουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Δήμο Αγίας Νάπας και τον δήμαρχο Γιάννη Καρούσο και την ΚΟΠ που έθεσε το τουρνουά υπό την αιγίδα της, σε μια νέα συνεργασία που ευελπιστούμε να επεκτείνουμε. Ευχαριστώ το Πανεπιστήμιο UCLanCyprus και την Σχολή ΠΑΣΚΑΛ που συνεργαζόμαστε για την στελέχωση με εθελοντές» είπε ο κ. Χρίστος Κωνσταντίνου του Σωματείου SoccerWorldCyprus, που για 15η χρονιά διοργανώνει το Τουρνουά με την επωνυμία Ayia Napa Easter Youth Soccer Festival. «Δύο ακαδημίες με έξι ομάδες έρχονται από την Αγγλία και τον Λίβανο, ενώτα 4.500 παιδιά συνοδεύονται από 500 υπεύθυνους/ συνοδούς. Επίσης υπάρχουν 90 διαιτητές, 30 εκ των οποίων από το εξωτερικό (δέκα χώρες), άλλα 30 άτομα έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια και την ιατρική φροντίδα, ενώ αναμένεται ότι 20.000 κόσμος θα παρακολουθήσει τους αγώνες» και υπογράμμισε: «ακούγεται μεγάλο νούμερο αλλά εάν επισκεφθείτε τη διοργάνωσε θα το  διαπιστώσετε». 

Η ΚΟΠ έθεσε υπό την αιγίδα της το Τουρνουά. «Είναι μια παιδική γιορτή από την οποία δεν μπορούσε να απουσιάζει η ΚΟΠ. Με 4.500 παιδιά το Τουρνουά Αγίας Νάπας κατατάσσεται στα μεγαλύτερα της Ευρώπης» είπε ο κ. Γιώργος Φαντάρος, εκ μέρους της Ομοσπονδίας.

«Στηρίζει την τοπική οικονομία»
«Μπράβο στους διοργανωτέςπου ξεκίνησαν ένα μικρό τουρνουά πριν 15 χρόνια και 
το μετέτρεψαν σε τεράστια διοργάνωση διεθνούς επιπέδου, που έχει μεγάλα οφέλη για την Αγία Νάπα, την επαρχία Αμμοχώστου και την Κύπρο γενικότερα. Οφέλη οικονομικά αλλά και κοινωνικά» είπε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος και πρόσθεσε: «η διοργάνωση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του Δήμου για επέκταση της τουριστικής περιόδου. Περίπου 20.000 κόσμος έρχεται στην Αγία Νάπα για το Τουρνουά, μήνα Απρίλιο. Μπορείτε να καταλάβετε τι ένεση είναι για την περιοχή» εξήγησε ο κ. Καρούσος.

«Εντοπίσαμε ότι το τουρνουά στηρίζει την τοπική οικονομίαμε την προσέλκυση πάρα πολλών ομάδων, σε περίοδο χαμηλής τουριστικής κίνησης. Για τον ΚΟΤ είναι ύψιστη προτεραιότητα ο αθλητικός τουρισμός. Είμαστε βέβαιοι για την αναβάθμιση του τουρνουά και την προσέλκυση πιο πολλών ομάδων από το εξωτερικό» είπε ο κ. Χριστόδουλος Παπαχριστοδούλου, λειτουργός του ΚΟΤ. 

Το αθλητικό κέντρο
Ο κ. Παπαχριστοδούλου πρόσθεσε πως «στηρίζουμε την Αγία Νάπα στην αναβάθμιση του αθλητικού της κέντρου» ενώ ο κ. Καρούσοςανέφερε πως «ο Δήμος ολοκλήρωσε ένα master plan για το αθλητικό κέντρο και προχωράει για κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να το μετατρέψει σε πρότυπο αθλητικό κέντρο».Εκ μέρους της διοργάνωσης ο κ. Κωνσταντίνου δήλωσε πως «στόχος για το μέλλον είναι να αναβαθμίσουμε στο βαθμό που μπορούμε στις εγκαταστάσεις ώστε γονείς και φίλοι να παρακολουθούν χωρίς εμπόδια τους αγώνες» ενώ στάθηκε και στην ανάγκη προσέλκυσης ομάδων από το εξωτερικό.

Σήμερα στο αθλητικό κέντρο της Αγίας Νάπας υπάρχουν 15 γήπεδα ποδοσφαίρου κανονικών διαστάσεων, με φυσικό χλοοτάπητα, συν το Κοινοτικό Αγίας Νάπας. 

Στηρίζει τα «Μοναδικά Χαμόγελα»
«Ευχαριστώ τις ομάδες του τουρνουά που θα αγωνιστούν και για τον Σύνδεσμο που στηρίζει παιδιά με σπάνιες παθήσεις. Στην Κύπρο 60.000 άτομα υποφέρουν από σπάνια νοσήματα» ανέφερε η κα Στάλω Κυριακίδου από τα «Μοναδικά Χαμόγελα». Οι διοργανωτές αφιέρωσαν φέτος της διοργάνωση στον Σύνδεσμο για τα παιδιά με σπάνιες παθήσεις.

«Με μεγάλη χαρά το UCLan Cyprus στηρίζει τη διοργάνωση αφού συνάδει με τους σκοπούς και τη φιλοσοφία του Πανεπιστημίου και αναδεικνύει την αξία του εθελοντισμού» είπε η κα Αννίτα Δημητρίου, του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus. «Το Σχολείο μας στηρίζει το τουρνουά από το 2013 έτσι μετά τις επιτυχίες των προηγούμενων διοργανώσεων, είμαστε και φέτος μαζί» είπε ο κ. Καλαποδάς της Σχολής ΠΑΣΚΑΛ. 
«Στόχος και το όραμα της Ομοσπονδίας είναι τα παιδιά να είναι πρωταγωνιστές και όλοι οι εμπλεκόμενοι να τα χειροκροτήσουν» ανέφερε ο κ. Κώστας Ευθυμιάδης, της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ακαδημιών Ποδοσφαίρου, η οποία στηρίζει τη διοργάνωση, που στηρίζεται επίσης από τον ΠΑΣΠ και τον Σύνδεσμο Προπονητών.

Επίσης, η διοργάνωση έχει συμβληθεί με την Green Dot για τη συλλογή και ανακύκλωση των περισσότερων από 30.000 πλαστικών μπουκαλιών νερού, που θα καταναλωθούν στη διάρκεια των αγώνων, από τους ποδοσφαιριστές.

Περισσότερες πληροφορίες, το πρόγραμμα και φωτογραφίες στο www.soccerworldcyprus.comκαι στο www.facebook.com/AyiaNapaYouthSoccerFestival.