"Δεν έχει κριθεί το αποτέλεσμα του τελικού από τους διαιτητές"

Ο Σύνδεσμος Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Κύπρου, μετά την ολοκλήρωση των αγώνων για το Final Four Κυπέλλου και με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν και λέχθηκαν μετά το τέλος του Τελικού ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Κεραυνό, θα ήθελε να αναφέρει τα εξής:

Ο Σ.Δ.Κ.Κ. τα τελευταία δύο χρόνια έχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια για αναβάθμιση και επιμόρφωση των κυπρίων διαιτητών. Έχει πραγματοποιήσει αρκετά σεμινάρια και συναντήσεις, που είχαν σκοπό την ενημέρωση των διαιτητών για τους νέους κανονισμούς, με σκοπό την βελτίωση του επιπέδου και την αγωνιστική επιμόρφωση τους.

Μέσω της FIBA, η Κ.Ο.Κ και ο Σ.Δ.Κ.Κ. έχουν άμεση επαφή με τον κ. Todd Warnick, υπεύθυνο για αναβάθμιση της διαιτησίας στα Μικρά Κράτη της Ευρώπης, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο ήδη δύο φορές για σκοπούς σεμιναρίων.

Η προσπάθεια ανέλιξης κυπρίων διαιτητών, ήδη σταδιακά έχει ξεκινήσει να αποφέρει καρπούς, με την προώθηση νέων διαιτητών στα εγχώρια πρωταθλήματα, με συμμετοχές σε διάφορες κλινικές διαιτησίας, σεμινάρια και τουρνουά στο εξωτερικό. Η FIBA αναγνωρίζοντας αυτή την προσπάθεια, έχει προσφέρει για την Κύπρο, τέσσερις θέσεις νέων υποψήφιων διεθνών διαιτητών για την επόμενη διετία που είναι μία επιβράβευση της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται από όλους τους εμπλεκομένους στο χώρο της κυπριακής διαιτησίας και από τα μέλη του συνδέσμου μας.

Τα τελευταία χρόνια η κάθοδος ξένων διαιτητών στερούσε την δυνατότητα από τους κύπριους διαιτητές να διαιτητεύσουν παιχνίδια υψηλού επιπέδου, που χωρίς αυτά η βελτίωση τους δεν μπορεί να είναι εφικτή. Ο Σ.Δ.Κ.Κ. θέλοντας να ενδυναμώσει και να στηρίξει τους κύπριους διαιτητές, ζήτησε όπως στα ημιτελικά και τελικά του Κυπέλλου και του Πρωταθλήματος, να διαιτητεύσουν κύπριοι διαιτητές και όχι ξένοι.Την απόφαση μας αυτή στήριξε τόσο η Ομοσπονδία της Κ.Ο.Κ. όσο και η Επιτροπή Διαιτησίας.

Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η ευκαιρία σε αρκετούς ανερχόμενους και υποσχόμενους κύπριους διαιτητές, να αποκτήσουν εμπειρίες από αγώνες υψηλού επιπέδου, κάτι το οποίο θα τους βοηθήσει να βελτιωθούν.

Κατά την διάρκεια του FinalFour έγιναν τρία εξαιρετικά παιχνίδια, ανάμεσα σε τέσσερις πολύ καλές ομάδες, όπου οι δύο καλύτερες πέρασαν στον τελικό. Έχουμε μελετήσει και αναλύσει ενδελεχώς το βίντεο του τελικού μαζί με την επιτροπή διαιτησίας, Εθνικό εκπαιδευτή και τον εκπαιδευτή της FIBA, Todd Warnick, και η άποψη όλων είναι πως δεν έχει κριθεί ούτε αλλοιωθεί το αποτέλεσμα του αγώνος από τους διαιτητές.

Από την ημέρα ανάληψης της νέας ηγεσίας της Κ.Ο.Κ., η Ομοσπονδία στήριξε και στηρίζει τους κύπριους διαιτητές και το ίδιο χρειάζεται να γίνει και από τις ομάδες, έτσι ώστε να βοηθήσουμε στον κοινό σκοπό που είναι η αναβάθμιση του αθλήματος της καλαθόσφαιρας.

Σε αποψινή έκτακτη συνεδρία του Σ.Δ.Κ.Κ. αποφασίσαμε ομόφωνα όπως απέχουμε  από όλους τους αγώνες των πρωταθλημάτων της Κ.Ο.Κ. όλων των κατηγοριών επ' αόριστον ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την άδικη και ανυπόστατη σπίλωση του έργου που επιτελούν οι κύπριοι διαιτητές και θα επανέλθουμε αφού συζητήσουμε με την ομοσπονδία.

Εκ του Δ.Σ.Σ.Δ.

www.basketballreferees.org.cy