Πρωταθλητής ο Cyprusbasket.net Αχιλλέας!

Πρωταθλήτρια του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας καλαθόσφαιρας ανακηρύχθηκε και επίσημα η ομάδα της Cyprusbasket.net Αχιλλέας από την πρώτη κιόλας χρονιά ίδρυσης της, μετά από απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής όπως μηδενήσει την ομάδα της ΕSOBGA για αντικανονική συμμετοχή του Αμερικανού καλαθοσφαιριστή Sean Wright.

Η ομάδα του Αχιλλέα αποτελείται από πρώην διεθνείς Κύπριους καλαθοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία στη κυπριακή καλαθόσφαιρα, όπως Αναστασιάδης, Σερδάρης, Παπαδόπουλος, Γιαννάς. Στη κανονική διάρκεια της σεζόν τερμάτισε στην πρώτη θέση με ρεκόρ 9-1, ενώ στα play off απέκλεισε τη μόνιμη κάτοχο του τροπαίου NIVEA που κρατούσε το στέμμα τα τελευταία 6 χρόνια.

Στους τελικούς βρέθηκε αντιμέτωπη με την ομάδα των αποφοίτων Αγγλικής Σχολής (ESOBGA) που νίκησε στον ημιτελικό πολύ δύσκολα την εκπληκτική ομάδα της PN99. Μετά το πέρας του πρώτου τελικού και ενώ ο Αχιλλέας προηγείτο 1-0 στις νίκες, διαπιστώθηκε ότι ο ένας εκ των δύο Αμερικανών της ESOBGA αγωνιζόταν παράτυπα, καθότι ήταν πιο μικρός από το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας. Αμέσως ενημερώθηκε η οργανωτική επιτροπή που στο παρελθον ήταν αμείλικτη σε παρόμοιες περιπτώσεις και προειδοποίησε προφορικά την ομάδα της ESOBGA όπως παρουσιάσει το διαβατήριο του παίχτη για να εξακριβωθει η ηλικία του. Η ESOBGA που όλη τη χρονιά υποστήριζε πως ο παίχτης είναι 27 χρονών (το όριο είναι πάνω απο 26) αρνήθηκε να παρουσιάσει ταυτότητα προκαλώντας όποιον τους αμφισβητεί να προβεί σε ένσταση!

Τελικά το δέυτερο παιχνίδι έγινε κανονικά με την ομάδα της ESOBGA να ισοφαρίζει τη σειρά και με τον Αχιλλέα να μην προχωρά με ένσταση θέλωντας να δώσει μια τελευταία ευκαιρία να τελειώσει κανονικά το πρωτάθλημα με fair play. Ακολούθησε ραπτή επιστολή της οργανωτικής επιτροπής προς την ESOBGA πως αν δεν συμμορφωθει στον τελευταίο τελικό θα υπάρξει ένσταση και θα υπήρχε ο κίνδυνος μηδενισμού της ομάδας. Η ESOBGA επέλεξε να αγνοήσει για άλλη μια φορά την οργανωτική επιτροπή και παρά το γεγονός ότι κέρδισε δίκαια στο γήπεδο εντούτοις μηδενίστηκε αφού τελικά αποδείχθηκε ότι η ομάδα τους αγωνιζόταν εκτός των κανονισμών!

Το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας έχει τρομερό ενδιαφέρον και απήχηση αφού αγωνίζονται συνολικά 27 ομάδες σε 3 κατηγορίες. Είναι κρίμα να κρίνονται τελικοί στα χαρτιά γιατί μερικοί δεν σέβονται τους κανόνες και τους αντιπάλους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκομίσουν πλεονέκτημα. Σίγουρα ο πρωταθλητής πρέπει να αναδεικνύεται στο γήπεδο αλλα πάντοτε μέσα στα πλαίσια των κανονισμών, αλλιώς δεν έχει απολύτως καμία σημασία! Ας ελπίσουμε στα επόμενα πρωταθλήματα να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των ομάδων για να μην επαναληφθούν τα φετινά φαινόμενα που δεν τιμούν απολύτωs κανένα.