Περηφάνια, δικαίωση, συγχαρητήρια και ευχαριστίες

Οι πρωταγωνιστές της κατάκτησης του κυπέλλου από την ΕΘΑ μίλησαν μετά το τέλος του τελικού με τον ΑΠΟΕΛ (58-52). ΕΔΩ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η κατάκτηση του 3ου τροπαίου κυπέλλου στην ιστορία της, δεν έφερε απογείωση... ενθουσιασμού στις τάξεις των ηγετών, προπονητών και καλαθοσφαιριστών της ΕΘΑ. Η χαρά βέβαια ήταν διάχυτη στις εκδηλώσεις τους με το τέλος του τελικού και της νίκης τους με 58-52 επί του ΑΠΟΕΛ το βράδυ της Παρασκευής (27/2/15) στο «Κίτιον». Χαρά και πανηγύρια που κράτησαν αρκετά λεπτά μετά μέσα στον αγωνιστικό χώρο, όπου ατυχώς παρέμειναν κουρασμένοι μέχρι τις 23:00 περίπου το βράδυ, αφού όλη η αποστολή περίμενε τον Ματ Ρος να εκπληρώσει την υποχρέωσή του στην Εθνική Επιτροπή Αντιντόπινγκ. Η πολύωρη παρουσία των «κιτρινόμαυρων» στο γήπεδο μάς έδωσε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε με τους πρωταγωνιστές, αφού η αδρεναλίνη πλέον είχε καταλαγιάσει και τα λόγια έβγαιναν με περισσότερη λογική παρά ενθουσιασμό.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Η τέχνη του να... συναρμολογεί και να επιδιορθώνει αυτοκίνητα φαίνεται πως πλέον έχει κερδηθεί από την τέχνη του να συναρμολογεί... καλαθοσφαιριστές, οι οποίοι να μπορούν να λειτουργούν σαν την πιο καλοκουρδισμένη μηχανή. Αφοσιωμένος στην ΕΘΑ για πάρα πολλά χρόνια, με το δικό του όραμα αποφάσισε να τη βγάλει από την αφάνεια και με την τεράστια συνδρομή των Αντώνη Κωνσταντινίδη και Χριστόφορου Λειβαδιώτη να την καταξιώσει τα τελευταία χρόνια στη συνείδηση του καλαθοσφαιρικού κόσμου, ως μίαν από τις πρωταγωνίστριες ομάδες στην κυπριακή καλαθόσφαιρα. Την τελευταία πενταετία ευτύχησε να πανηγυρίσει δύο τίτλους πρωταθλήματος και από το βράδυ της Παρασκευής τρεις τίτλους κυπέλλου. Κι από αντιπρόεδρος ο Πανίκος Κωνσταντίνου είναι πλέον πρόεδρος της μεγάλης του αγάπης, της ΕΘΑ.

Λίγο πριν μας μιλήσει, δέχθηκε συγκινημένος τα συγχαρητήρια του γιου του, Νικόλα, ο οποίος σπουδάζει στο εξωτερικό. Ο κ. Κωνσταντίνου δεν στάθηκε μόνο στην κατάκτηση του κυπέλλου, αλλά επεκτάθηκε και στις επερχόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα, αναφέροντας: «Αισθάνομαι περηφάνια γιατί μέσα από έναν πολύ χαμηλό προϋπολογισμό η ομάδα πέτυχε το για πολλούς -στην αρχή της χρονιάς- ακατόρθωτο. Στην πορεία ωστόσο αποδείχθηκε ότι είχαμε όλες τις δυνατότητες για να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Στο τέλος της κανονικής περιόδου δείξαμε κούραση λόγω του μικρού ροτέισιον που έχουμε ως ομάδα, όμως μας βοήθησαν οι νεαροί καλαθοσφαιριστές. Έχουμε ακόμα δύο αγώνες για να τελειώσει η κανονική περίοδος του πρωταθλήματος. Αυτήν τη στιγμή είμαστε στην 5η θέση και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μπούμε στην τετράδα και να διεκδικήσουμε κι εκεί ό,τι μας αναλογεί. Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή Χριστόφορο Λειβαδιώτη και τον ΧάντιΕλχάτζ για τις αμέτρητες ώρες που βάζουν για το καλό αυτής της ομάδας, κάτι που φάνηκε στο γήπεδο. Επίσης, να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΘΑ, γιατί πραγματικά εργαζόμαστε σαν οικογένεια για να πετύχουμε τους στόχους μας, όπως και την Μαρία-Χριστίνα Ξηρού, που μας βοηθά στον οργανωτικό τομέα. Ακόμα θέλω να ευχαριστήσω όλους του χορηγούς του σωματείου και ιδιαίτερα τον Δήμο Έγκωμης που μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά ο τόπος μας, συνεχίζουν να μας στηρίζουν. Όπως και την cablenet, που είναι ο μεγαλύτερος χορηγός μας μαζί με τον Δήμο Έγκωμης και την ΟΠΑΠ Κύπρου, που συνεχώς βρίσκεται στο πλευρό μας τόσο εμάς όσο και της Ομοσπονδίας με όλους τους τρόπους».

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΗΣ
Πριν από 20 ημέρες γιόρτασε τα 35α γενέθλιά του με μια πικρή «τούρτα» που του πρόσφερε ο Απόλλωνας (εντός έδρας ήττα με 70-74). Αυτό όμως δεν τον αποδιοργάνωσε, αλλά τον πείσμωσε και τον υποχρέωσε να αφοσιωθεί ακόμα περισσότερο στη δουλειά του, στην οποία αφιερώνει ουκ ολίγες ώρες ημερησίως. Το κέρδος του αποτυπώθηκε στο τρόπαιο της κυπελλούχου ομάδας 2014-15, αφού το όνομά του καταγράφεται πλέον στους τιτλούχους προπονητές. Πρώτη χρονιά που αναλαμβάνει το βάρος του επικεφαλής προπονητή και με την πρώτη κατακτά τίτλο. Τα συναισθήματά του Χριστόφορου Λειβαδιώτη ήταν απερίγραπτα μετά τον τελικό, πανηγυρίζοντας με το παιδί και τη γυναίκα του, αφού πρώτα έγινε ένα με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΘΑ.

Τον αφήσαμε να ανοίξει την καρδιά των συναισθημάτων του, δηλώνοντάς μας: «Είναι μια τεράστια επιτυχία για την ομάδα της ΕΘΑ. Πραγματικά έχω κερδίσει πολλούς τίτλους με αυτήν την ομάδα ως βοηθός προπονητής, όμως δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιος είναι ο πιο γλυκός. Κερδίσαμε έναν ισάξιο αντίπαλο στον οποίο πραγματικά εύχομαι καλή τύχη στη συνέχεια. Ήταν ένα παιχνίδι που κρίθηκε καθαρά στη θέληση, στο πάθος και στην αμυντική τακτική, όπου μόνο έτσι μπορούσαμε να διεκδικήσουμε αυτό το παιχνίδι. Αφήσαμε τον ΑΠΟΕΛ στους 50 πόντους κι αυτό λέει πολλά. Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή που έκανα τα πρώτα βήματά μου ως συνεργάτης, τον Τώνη Κωνσταντινίδη, γιατί θεωρώ πως έχω πάρει τις κατάλληλες προπονητικές αρχές για να κάνω κι εγώ τα δικά μου προπονητικά βήματα. Η νίκη αυτή είναι αφιερωμένη στην οικογένειά μου, στη μάνα μου και στη γυναίκα μου, οι οποίοι με στηρίζουν και με ανέχονται. Τέλος, θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στη Διοίκηση της ομάδας, και ειδικότερα στον πρόεδρο Πανίκο Κωνσταντίνου, οι οποίοι με εμπιστεύτηκαν και μου έδωσαν την ευκαιρία να χειριστώ αυτήν την ομάδα χωρίς καθόλου παρεμβολές».

ΜΑΡΙΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΞΗΡΟΥ
Την τελευταία τετραετία έχει επωμιστεί το βάρος της τιμ-μάνατζερ της ΕΘΑ, ρόλο που τον διεκπεραιώνει με τον καλύτερο τρόπο. Η Μαρία-Χριστίνα Ξηρού έχει κι αυτή μερίδιο στην επιτυχία της ΕΘΑ, αναφέροντάς μας: «Για μας είναι μια δικαίωση, διότι στην αρχή δεχθήκαμε αρκετή αμφισβήτηση και λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού, αλλά όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια δεν παίζει ρόλο ο προϋπολογισμός, αλλά το ποιοι αποτελούν την ομάδα. Από τη διοίκηση, φροντιστές, προπονητές, καλαθοσφαιριστές... Ακόμα και τους πιστούς οπαδούς μας, που είναι λίγοι αλλά καλοί.Όλοι έχουν μερίδιο στην επιτυχία. Σίγουρα και οι χορηγοί, που είναι το στήριγμά μας στον οικονομικό τομέα. Θέλω να ευχαριστήσω τον ΠανίκοΚωνταστίνου και τη γυναίκα του Βαρναβία για τη στήριξη που έχω τα τελευταία 4 χρόνια που είμαι στην ομάδα και είμαι ευγνώμων που είμαι μέλος αυτής της οικογένειας που ονομάζεται ΕΘΑ Έγκωμης. Σαφώς και την οικογένειά μου για πολλούς λόγους».

ΚΡΙΣ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ
Μόλις τρεις ημέρες βρίσκεται στο νησί μας και κατάφερε να συμβάλει τα μέγιστα στην κατάκτηση του κυπέλλου από την ΕΘΑ, με τους πόντους και τα σημαντικά ριμπάουντ του στην τελευταία περίοδο. Ο Κρις Φέργκιουσον κέρδισε τον τίτλο του πολυτιμότερου του τελικού, για τους 11 πόντους και τα 12 ριμπάουντ του, αλλά κυρίως γιατί δεν είχε το χρόνο να προσαρμοστεί και τα πήγε περίφημα. «Ο τίτλος αυτός ανήκει σε μεγάλο βαθμό στον προπονητή μας και ο τρόπος που χειρίστηκε το παιχνίδι. Τις τελευταίες μέρες μας επαναλάμβανε συνεχώς, μέσα από την παρουσία του βίντεο, ότι οι αντίπαλοί μας είναι πιο μεγάλοι σε ηλικία από εμάς και άρα θα κουραστούν νωρίτερα. Γι’ αυτό θα πρέπει να παίξουμε έξυπνα και στα τελευταία λεπτά να τρέξουμε περισσότερο και να πιέσουμε πολύ στην άμυνά μας. Είχε απόλυτο δίκαιο, αυτό κάναμε και μας βγήκε. Σε ό,τι αφορά τον τίτλο του MVP πιστεύω πως το δικαιούταν ο Μπάνε (σ.σ. Τόμιτς)», μας είπε ο 26χρονος Αμερικανός σέντερ, τον οποίο ωστόσο ενημερώσαμε πως τελείωσε τον αγώνα με 11 πόντους και 12 ριμπάουντ και έδειξε την έκπληξή του: «Πραγματικά δεν ήξερα ό,τι κατέγραψα τέτοιους αριθμούς. Το εκτιμώ αυτό και με κάνει πολύ χαρούμενο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Ένα όνομα συνδεδεμένο με τίτλους. Επτά πρωταθλήματα και έξι κύπελλα έχει σηκώσει στην πλούσια καριέρα του ο σχεδόν 38χρονος πια Γιώργος Αναστασιάδης. «Κάθε τίτλος έχει τη δική του χαρά. Ειδικά φέτος που κανένας δεν μας πίστευε, αλλά αποδείξαμε ότι έχουμε καρδιά, διότι γυρίσαμε ένα παιχνίδι που χρειαζόταν μεγάλη καρδιά για να γυρίσει. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσοι βρίσκονται στην οικογένεια της ΕΘΑ, αλλά πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στην ομάδα του ΑΠΟΕΛ. Λένε ότι το μέγεθος του νικητή, κρίνεται από το μέγεθος του ηττημένου...Συνεχίζουμε με στόχο την είσοδο στα πλέι-οφ. Έχουμε κρίσιμο αγώνα με την ΑΕΚ και από αύριο θα πρέπει να ξαναμπούμε στους ρυθμούς της προπόνησης», ήταν κάποια από τα λόγια του συναρχηγού με τον Μασάμπα, διεθνή μας γκαρντ.

ΤΟΜΑΣ ΜΑΣΑΜΠΑ 
Αρκετές χαρές στο νησί μας με τη φανέλα της ΕΘΑ έζησε ο Τόμας Μασάμπα, ο οποίος πλέον μιλάει και λίγα Ελληνικά. Ο εκ των αρχηγών της ομάδας της Έγκωμης, Κονγκολέζος με σουηδικό διαβατήριο, ανάμεσα σε άλλα, μας είπε: «Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία για την ΕΘΑ, με τόσο χαμηλό προϋπολογισμό και με νέους προπονητές, ουσιαστικά πρωτάρηδες στο ρόλο τους. Δείξαμε χαρακτήρα και καρδιά σε ολόκληρο το παιχνίδι. Χάσαμε αρκετά σιουτ όπως και οι αντίπαλοί μας, όμως εμείς διατηρήσαμε σε καλύτερο βαθμό την άμυνά μας και πιστεύω πως στο τέλος το θέλαμε εμείς περισσότερο, κάτι που είδα και στα μάτια των αντιπάλων όταν προσπεράσαμε στο σκορ. Το πιστέψαμε περισσότερο, ήμασταν πιο συγκεντρωμένοι στα καθοριστικά τελευταία λεπτά και ίσως και πιο τυχεροί. Παίξαμε την άμυνα την οποία παρουσιάζουμε σε ολόκληρη τη χρονιά πόσο δυνατή είναι. Η επίθεση μπορεί να φέρνει κόσμο στο γήπεδο, όμως η άμυνα κερδίζει τίτλους. Τώρα πρέπει να πανηγυρίσουμε λίγο και να συγκεντρωθούμε αμέσως στον καθοριστικό αγώνα της Τρίτης με την ΑΕΚ, στον οποίο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η συμμετοχή μας στα πλέι-οφ του πρωταθλήματος. Θέλουμε να είμαστε εκεί και πρέπει να δώσουμε ακόμα έναν τελικό την Τρίτη».