"Να αναπτυχθεί ο Άτλαντας και το μπάσκετ"

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια νέα προσπάθεια γύρω από το μπάσκετ της Πάφου. Η ομάδα του Άτλαντα αναπτύσσει με ραγδαίους ρυθμούς τις ακαδημίες της και πρόσφατα εγκαινίασε και την επίσημη ιστοσελίδα της. Ο εκ των προπονητών, Χρήστος Μαγκώτσιος, παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη...

Αναλυτικά...

Ένας προπονητής με αρκετές περγαμηνές στην Ελληνική καλαθόσφαιρα και σεβασμό από τους συναδέλφους του. Πέστε μας λίγα λόγια για σας, για όσους δεν σας γνωρίζουν.

Είμαι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στο μπάσκετ. Έχω 20 χρόνια επαγγελματική ενασχόληση σε όλες τις κλίμακες του μπάσκετ. Ως αθλητής, ξεκίνησα από τα τμήματα υποδομής του ΑΡΗ, μέχρι το εφηβικό και έπειτα σε διάφορες ομάδες τοπικές, αφού αφοσιώθηκα στις σπουδές. Ως προπονητής, διακρίσεις που έχω : Κύπελλο Ελλάδας(98), Κύπελλο Κύπρου (02), Κύπελλο Κόρατς (Προύσα ’97)ως βοηθός, Κύπελλο και Πρωτάθλημα με Αία Εύοσμου σε τοπικό επίπεδο (96). Έχω διατελέσει υπεύθυνος σε Ακαδημίες, τμήματα αγωνιστικών υποδομών, καλοκαιρινών camps, έχω διδάξει σε σεμινάρια και Σχολές προπονητών. Ασχολούμαι και με το θέμα  "Ατομική βελτίωση καλαθοσφαιριστών".

Τα τελευταία χρόνια επικεντρωθήκατε στην προπόνηση νεαρών καλαθοσφαιριστών και ακαδημιών με την ανάδειξη αρκετών ταλαντούχων καλαθοσφαιριστών. Πως προέκυψε αυτή η αλλαγή καριέρας;

Ήταν το κομμάτι με το οποίο ξεκίνησα και ποτέ δεν τράβηξα το βλέμμα από αυτό. Είναι κομμάτι δημιουργικό, παιδαγωγικό, προσφοράς. Θα έλεγα ότι το coaching σε υψηλό επίπεδο προέκυψε, παρά η προπονητική σε τμήματα αναπτυξιακών ηλικιών. Η ενασχόλησή μου και η εμβάθυνση στα βασικά του μπάσκετ, ήταν εφόδιο να μπορέσω να σταθώ και να πετύχω, όποιες, διακρίσεις στο χώρο. Αυτό που κουβαλώ ως γνώση και εμπειρία από το μπάσκετ, το απόκτησα με την ενασχόληση μου κατά μεγάλο βαθμό, με αθλητές νεαρής ηλικίας.

Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα επιτεύγματα σας ως προπονητής μικρών ηλικιών / νεαρών αθλητών;

Δεν θα θεωρούσα κάτι, μεγάλο επίτευγμα προσωπικό ή δεν θα οικειοποιηθώ, κάτι, από την όποια συνεργασία είχα με παίχτες που αργότερα είχαν μια πορεία άξια προσοχής. Όπως και να έχει τον δικό τους κόπο και την δική τους δουλειά εξαργύρωσαν. Τον εαυτό μου τον θεωρώ απλώς συμπαραστάτη… Αυτό που με κάνει πολλές φορές να αισθάνομαι μια ηθική ικανοποίηση, είναι όταν παίχτες, είτε από επαγγελματικές κατηγορίες είτε παιδιά που δεν είχαν την πορεία που θα ‘θελαν με πλησιάζουν και αναπολούμε στιγμές...

Πώς είδατε το επίπεδο των προπονήσεων και των αθλητών του Άτλαντα;

Το μέτρο σύγκρισης είναι κάποια παιδιά που γνωρίζω, περίπου 1 χρόνο. Η τεχνική τους βελτίωση είναι εμφανέστατη, το ίδιο και η αγωνιστική τους συμπεριφορά. Όσο δε, για τα αρχάρια παιδιά, η καλή οργάνωση, το ψηλό γνωστικό επίπεδο των υπεύθυνων προπονητών, το υψηλό επίπεδο προπόνησης και η διαρκής ανησυχία τους και δίψα για γνώση, τα έχουν φέρει σε επίπεδο πρότυπων Ακαδημιών.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Άτλαντα και πως είδατε τη μέχρι τώρα συνεργασίας σας;

Η συνεργασία μου με τον Άτλαντα προέκυψε εξ αιτίας της "μπασκετικής" ανησυχίας, που έχουν ο Δημήτρης και ο Θανάσης. Οργώνοντας τις ακαδημίες και τις σχολές μπάσκετ της Ελλάδας, ανταμώσαμε, μιλήσαμε, γνωριστήκαμε και συμφωνήσαμε ότι έχουμε πολλά κοινά, για την ανάπτυξη του μπάσκετ. Μου κάνουν την τιμή να με θεωρούν συνεργάτη τους και εγώ από την πλευρά μου, πολύ ευχαρίστως, ανταποκρίνομαι σε κάθε κάλεσμά τους, να συμβάλω στο αγώνα που κάνουν για την ανάδειξη του μπάσκετ στην Πάφο και στην Κύπρο. Η μέχρι τώρα συνεργασία μας είναι άψογη σε όλα τα επίπεδα, τεχνικά και οργανωτικά και σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων. Κοινός στόχος είναι, μέρα με τη μέρα, να ανεβαίνει ο πήχης για την ανάπτυξη του μπάσκετ και του Άτλαντα.

Ποια η άποψη σας για την κυπριακή και κατ’ επέκταση την παφίτικη καλαθόσφαιρα και ποιες εισηγήσεις θα κάνατε;

Το Κυπριακό μπάσκετ το γνώρισα το 01-02, όταν ήμουν προπονητής στον Απόλλωνα Λεμεσού. Σ’ αυτό το επίπεδο, η δύναμη των ομάδων ήταν οι ξένοι. Από τότε και μέχρι σήμερα το Κυπριακό μπάσκετ κατά περιόδους, έδωσε επιτυχίες και διακρίσεις κατ’ αναλογία δυναμικότητας. Σπουδαίο θεωρώ, την συμμετοχή πολλών Κυπρίων παικτών στα εθνικά πρωταθλήματα της Ελλάδας και τις διακρίσεις τους με τις ομάδες τους. Το μπάσκετ της Πάφου, χρόνια τώρα, έχω την αίσθηση ότι ζει στη σκιά των υπολοίπων μεγάλων πόλεων. Από αυτό που είδα όμως, καταλαβαίνω, ότι η Πάφος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κύτταρο ανάπτυξης του Κυπριακού μπάσκετ. Δεν είναι θέμα τόσο οικονομικό, όσο θέμα θέλησης, αγάπης, αφοσίωσης και καλής οργάνωσης. Στοιχεία που υπάρχουν, στα δύο παιδιά που ανέλαβαν την πρωτοβουλία δημιουργίας του Άτλαντα. Είναι δύσκολο για κάποιον που ζει μακριά, να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζονται για να προτείνει αναπτυξιακά προγράμματα. Το σίγουρο όμως είναι, για να προσελκύσεις παιδιά και να αναπτύξεις το μπάσκετ, πρέπει να υπάρχει μαζική συμμετοχή και πληθώρα αγωνιστικών δραστηριοτήτων. Πρωταθλήματα αναπτυξιακών ηλικιών, χωρίς περιορισμούς αριθμητικούς, συνεχείς δραστηριότητες μέσα στο έτος, συνεχής επιμόρφωση όλων όσων εμπλέκονται   και βεβαίως απεγκλωβισμό από αγκυλώσεις παρελθόντων καταστάσεων, με αναγνώριση και αναθεώρηση όποιων λαθών.