Η Κύπρος στον μαγικό κόσμο των "μεγάλων κρατών"

Ύστερα από ολονύκτιο ταξίδι η Εθνική ομάδα βόλλεϋ γυναικών αφίχθη τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Βαρσοβία, όπου από αύριο ρίχνεται στη μάχη του β΄ γύρου των προκριματικών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2018, με αντιπάλους στον Β΄ Ευρωπαϊκό Όμιλο τη γηπεδούχο Πολωνία, τη Σερβία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ισλανδία.

Είναι μια σπάνια έξοδος του κυπριακού βόλλεϋ στον μαγικό κόσμο των "μεγάλων κρατών" και απέναντι στην Εθνική Κύπρου ορθώνονται μεγαθήρια του παγκοσμίου βόλλεϋ, όπως το μεγάλο φαβορί του ομίλου Σερβία, που προέρχεται από το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016, αλλά και ο πρώτος αντίπαλος της Εθνικής μας την Τρίτη, η γηπεδούχος Πολωνία που έχει στο παλμαρέ της ένα αργυρό και δύο χάλκινα μετάλλια στην ιστορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Μεταξύ των αντιπάλων της Εθνικής, όμως, είναι και η "γνώριμη" Ισλανδία, που μαζί με την Κύπρο προκρίθηκε στον β΄ γύρο από τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μικρών Κρατών, πέρυσι.

Η Ισλανδία πρώτευσε στον όμιλο του Λουξεμβούργου, όπου νίκησε τη Σκωτία, τη Βόρειο Ιρλανδία και τη διοργανώτρια. Η Κύπρος τερμάτισε πρώτη και αήττητη στον όμιλο του Τόρσχαφν επικρατώντας επί του Λίχτενσταϊν, της Ιρλανδίας και των διοργανωτών Νήσων Φαρόε.

Ο ρεαλιστικός στόχος για την Εθνική μας στον όμιλο της Βαρσοβίας είναι νίκη επί της Ισλανδίας και αξιοπρεπείς εμφανίσεις εναντίον των λοιπών αντιπάλων, όπως τόνισε και ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Πέτρος Πατσιάς.

"Αυτή η ομάδα είναι η καλύτερη Εθνική γυναικών που έχει περουσιάσει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια", είπε ο κ. Πατσιάς. "Ερχόμαστε στην Πολωνία με στόχο μια καλή παρουσία και νίκη επί της Ισλανδίας. Θα ηταν ουτοπία να μιλάμε για νίκη επι οποιασδήποτε άλλης χώρας. Θα πρέπει να κάνουμε σωστή διαχείριση για να είμαστε στην καλύτερη φόρμα μας στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης την επόμενη εβδομάδα".

Στην προϊστορία της με αντίπαλο την Ισλανδία η Κύπρος μετρά 19 νίκες και 3 ήττες. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για τελευταία φορά στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης του 2013 στο Λουξεμβούργο, με την Κύπρο να επικρατεί με 3-0. Η Κύπρος έχει μια δεκαετία να ηττηθεί από την Ισλανδία, ύστερα από το 1-3 της Γλακσώβης στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μικρών Κρατών.

Από τους λοιπούς αντιπάλους της στη Βαρσοβία, η Κύπρος έχει ξανασυναντηθεί μόνον μία φορά με τη Σλοβακία, από την οποία ηττήθηκε το 2000 στο Κύπελλο Άνοιξης στο Μπρνο με 0-3.

Όμως, η Κύπρος έχει λαμπρό προηγούμενο συμμετοχής σε προκριματικά Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Τον Ιανουάριο του 2014 μετείχε σε όμιλο στην Άγκυρα για το Παγκόσμιο εκείνης της χρονιάς στην Ιταλία και παρά τις τρεις ήττες με 0-3 στάθηκε παλληκαρίσια απέναντι στα θηρία που αντιμετώπισε, Τουρκία, Ουκρανία και Ρουμανία, δίνοντας στις αθλήτριες εμπειρίες μοναδικές στην καριέρα τους.

Η Εθνική μας ήδη προπονήθηκε για πρώτη φορά στο γήπεδο των αγώνων, έδρα της ιστορικής Λέγκια Βαρσοβίας, ετοιμαζόμενη για την πρεμιέρα της Τρίτης, όπου αντιμετωπίζει την Πολωνία στις 21:30 ώρα Κύπρου.

Το πλήρες πρόγραμμα των αγώνων στη Βαρσοβία (όλες οι ώρες Κύπρου):

Τρίτη 23 Μαΐου:
16:30 Σλοβακία-Τσεχία
19:00 Σερβία-Ισλανδία
21:30 Κύπρος-Πολωνία

Τετάρτη 24 Μαΐου:
16:30 Τσεχία-Σερβία
19:00 Κύπρος-Σλοβακία
21:30 Πολωνία-Ισλανδία

Πέμπτη 25 Μαΐου:
16:30 Σερβία-Κύπρος
19:00 Ισλανδία-Τσεχία
21:30 Σλοβακία-Πολωνία

Σάββατο 27 Μαΐου:
16:30 Κύπρος-Ισλανδία
19:00 Σλοβακία-Σερβία
21:30 Πολωνία-Τσεχία

Κυριακή 28 Μαΐου:
16:30 Ισλανδία-Σλοβακία
19:00 Τσεχία-Κύπρος
21:30 Σερβία-Πολωνία

Οι άλλοι πέντε ευρωπαϊκοί όμιλοι θα διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα:

Α΄ Όμιλος στην Κροατία: Ρωσία, Αυστρία, Ελλάς, Ουγγαρία, Γεωργία, Κροατία.
Γ΄ Όμιλος στη Βουλγαρια: Τουρκία, Κοσυφοπέδιο, Βουλγαρία, Ελβετία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο.
Δ΄ Όμιλος στο Βέλγιο: Ισπανία, Λευκορωσία, Βέλγιο, Λετονία, Βοσνία, Ιταλία.
Ε΄ Όμιλος στο Αζερμπαϊτζαν: Δανία, Ολλανδία, Αζερμπαϊτζάν, Νορβηγία, Ισραήλ, Ουκρανία.
ΣΤ΄ Όμιλος στην Πορτογαλία: Γερμανία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Γαλλία, Φινλανδία, Εσθονία.

Η πρώτη ομάδα κάθε ομίλου προκρίνεται στα τελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2018, που θα διεξαχθεί στην Ιαπωνία. Η δεύτερη κάθε ομίλου θα περάσει στον γ΄ γύρο, για δύο ακόμη θέσεις στα τελικά της Ιαπωνίας.

Η διοργανώτρια Ιαπωνία, η κάτοχος του τίτλου ΗΠΑ και η πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής Βραζιλία έχουν ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους.

Ο κ. Πατσιάς και ο συνεργάτης του Κώστας Παναγίδης έχουν στη διάθεσή τους τις ακόλουθες αθλήτριες:

Πασαδόροι: Στέλλα Ιωάννου, Ιωάννα Λεωνίδου.
Κεντρικές: Άντρη Iορδάνους, Κατερίνα Ζακχαίου, Σοφία Μανίταρου.
Λίμπερο: Χριστιάνα Δαυιδ, Εβίτα Λεωνίδου.
Ακραίες: Έρικα Ζεμπύλα, Βασιλική Χατζηκωνστάντα, Ασπασία Χατζηχριστοδούλου, Ἀντρεα Χαραλάμπους, Άντρια Ζακχαίου, Ράνια Στυλιανού.

Στην αποστολή μετέχει και η Βερόνικα Χουντίμα, που δεν δικαιούται συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά αγωνιστεί στους ΑΜΚΕ.

Aρχηγός αποστολής είναι ο υπεύθυνος Εθνικών Ομάδων Γιώργος Δωρίτης.

Την προσεχή Δευτέρα η κυπριακή αποστολή αναχωρεί απ' ευθείας από τη Βαρσοβία για το Σαν Μαρίνο, όπου θα λάβει μέρος στους 17ους ΑΜΚΕ.

- Όλοι οι αγώνες της Βαρσοβίας μεταδίδονται ζωντανά από το Laola TV, www.laola1.tv
- Συνεχής και πλήρης κάλυψη των δραστηριοτήτων της Εθνικής Κύπρου μέσω του επίσημου λογαριασμού Twitter της ΚΟΠΕ, @CyprusVolley