Έγραψε ΙΣΤΟΡΙΑ η Εθνική Ανδρών

Την πρώτη της νίκη και συνάμα ιστορική στη δεύτερη προκριματική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανδρών που διεξάγεται στο Κάρλοβυ Βάρυ της Τσεχίας πέτυχε η Εθνική Ανδρών.

Μετά από εμφάνιση ανωτερότητας κερδίσαμε την Βόρεια Ιρλανδία με 3-0 σετ στη σάλα Sport Hall for Indoor Games. Η Εθνική πήρε τον αέρα των Βορειοιρλανδών αφού τους κερδίσαμε για δεύτερη φορά σε 15 ημέρες με 3-0 (σ.σ. προηγήθηκε η νίκη μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Κρατών Ευρώπης στην Ισλανδία).

Η ομάδα μας βλέπει με αισιοδοξία τη συνέχεια που τη φέρνει το Σάββατο στις 18:30 ώρα Κύπρου απέναντι στη γηπεδούχο Τσεχία. Πριν τον αγώνα οι δίδυμοι Σωτήρης και Αχιλλέας Πετρακκίδης εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τη νίκη. 

Η έναρξη του πρώτου σετ δημιούργησε τις συνθήκες ντέρμπι με τις δυο ομάδες να συμβαδίζουν στο σκορ και το προβάδισμα να αλλάζει χέρια (02-03, 04-03, 04-04). Η ομάδα μας με σερί 00-02 πήρε προβάδισμα δυο πόντων 04-06 για να πάει στο πρώτο τεχνικό τάιμ – άουτ προηγούμενη με 05-08. Στο τάραφλεξ Sport Hall for Indoor Games (Karlovy Vary) μπήκαν οι: Xριστοφή, Σ. Πετρακκίδης, Ελευθερίου, Αχ. Πετρακκίδης, Χρυσοστόμου, Κοντός – Λίμπερο: Αντωνίου. 

Οι Βορειοιρλανδοί πέτυχαν το δικό τους σερί 02-00 με την επάνοδο των δυο ομάδων στο τάραφλεξ με συνέπεια να μειώσουν στον πόνο 07-08, αλλά η Εθνική διατηρούσε τα ηνία 09-10. 

Το σετ συνέχισε να είναι άκρως ανταγωνιστικό με τις δυο ομάδες να συμβαδίζουν στο σκορ αλλά τους διεθνείς μας να έχουν βραχεία κεφαλή ενός πόντου 14-15, ωστόσο στο δεύτερο τεχνικό ταίμ – άουτ χάναμε με 16-15. Οι οδηγίες των Βαγγέλη Κουτουλέα – Σπύρου Πρωτοψάλτη έπιασαν τόπο με τους διεθνείς να κάνουν προβάδισμα 00-06 και να ανακτούν προβάδισμα τεσσάρων πόντων 16-21 σε ένα κρίσιμο σημείο του σετ. 

Οι Βορειοιρλανδοί δεν τα έβαλαν κάτω και μείωσαν σε 19-21 αναγκάζοντας τους διεθνείς να ανασυνταχθούν και να «γράψουν» το 20-24 με νέο σερί 01-03. Τελικά σε 24 λεπτά κερδίσαμε με 20-25 το πρώτο σετ και πήραμε το προβάδισμα με 0-1 σετ. 

Το δεύτερο σετ είχε κυπριακό χρώμα. Μετά το αρχικό 05-05, η Εθνική μας ξέφυγε με 09-16 δείχνοντας ότι είναι το αφεντικό. Η ομάδα των Κουτουλέα – Πρωτοψάλτη δεν κοίταξε πίσω της και αφού προηγήθηκε 11-19 κέρδισε με16 -25 σε 21 λεπτά, γράφοντας το 0-2 σετ. Η ομάδα μας παρουσιάστηκε με την ίδια εξάδα δηλαδή τους: ): Xριστοφή, Σ. Πετρακκίδης, Ελευθερίου, Αχ. Πετρακκίδης, Χρυσοστόμου, Κοντός. Ωστόσο, ως λίμπερο αγωνίστηκε ο Μαρίνος Παπαχριστοδούλου. 

Στο τρίτο σετ οι «πράσινοι» της Βορείου Ιρλανδίας πίεσαν την Εθνική μας και ήταν μπροστά με 06-05, 07-06, ενώ οδήγησαν το σετ στο πρώτο τεχνικό τάιμ – αουτ προηγούμενοι με 08-06. Η ομάδα μας δεν άρχισε καλά το σετ με συνέπεια να δώσουμε την ευκαιρία στους Βορειοιρλανδούς να φανούν και να διατηρούν το προβάδισμα 11-09 και 13-10. 

Η Εθνική δεν μπορούσε να επιβάλει τον ρυθμό της και οι Βορειοιρλανδοί κέρδιζαν πόντους οδηγώντας το σετ στο δεύτερο τεχνικό τάιμ – άουτ στο 16-13. Ούτε μετά το δεύτερο τεχνικό ταίμ – άουτ βελτιώθηκε η κατάσταση, αντίθετα οι Βορειοιρλανδοί αύξησαν σε 18-14. Το φιλότιμο μέτρησε με συνέπεια η Εθνική να κατορθώσει να ισοφαρίσει σε 18-18 και να φέρει την ψυχολογία με το μέρος της. 

Αυτό φάνηκε στη συνέχεια όταν η ομάδα με σερί 01-06 προηγηθήκαμε 19-20. Η προς στιγμή ισοφάριση από τους Βορειοιρλανδούς 20-20 δεν πτόησε την Εθνική που ξέφυγε εκ νέου με 20-22. Παίζοντας συγκεντρωμένα η Εθνική Ανδρών κατόρθωσε να κερδίσει το τρίτο σετ με -22 -25 και τον αγώνα με 0-3 σετ σε 26 λεπτά. 

Κορυφαίος της Εθνικής μας ήταν ο Αχιλλέας Πετρακκίδης με 15 πόντους. Καλύτερος σέρβερ ήταν ο Γιάννης Κοντός με τρεις άσσους και καλύτερος μπλοκέρ ο Γιώργος Χρυσοστόμου με τρία κερδισμένα μπλοκς. 

ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ(TΖ. ΦΟΡΝΤ): Mακνάιτ, Μπάρτον, Στιούαρντ, Νίκολσον, Κούρι,Ουόρκμαν, Λίμπερο: Oυόρκμαν Τζ. 

ΚΥΠΡΟΣ(Β.ΚΟΥΤΟΥΛΕΑΣ): Xριστοφή, Σ. Πετρακκίδης, Ελευθερίου, Αχ. Πετρακκίδης, Χρυσοστόμου, Κοντός – Λίμπερο: Αντωνίου, Παπαχριστοδούλου – Αλλαγές: Γεωργίου, Οικονομίδης. 

Tον αγώνα διαιτήτευσαν οι: Ivan Lazarevic από τη Σερβία και Igor Porvaznik από τη Σλοβακία. 

Στον αγώνα που προηγήθηκε της Εθνικής μας η Φινλανδία κέρδισε στο Σκανδιναβικό ντέρμπι τη Σουηδία με 3-0 σετ (25-14, 25-19, 25-21). 

Με Ισλανδία η Εθνική Γυναικών 

Επιστροφή και για την Εθνική Γυναικών στις υποχρεώσεις το Σάββατο. Μετά το ρεπό της Παρασκευής η ομάδα των Πέτρου Πστσιά – Κώστα Παναγίδη αντιμετωπίζει στις 16:30 την Ισλανδία στη Βαρσοβία και στους αγώνες της δεύτερης προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Γυναικών.

Από ΚΟΠΕ