Κυπριακός θρίαμβος

Ο Λιβέρας στο μονό αγοριών και οι Μάτιτς-Αβραάμ στο διπλό αγοριών πήραν τους τίτλους.

Με την Κύπρο να κερδίζει τους τίτλους σε μονό και διπλό αγοριών ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16 που διοργάνωσε η Ελαιών την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου! Και στα δύο ταμπλό, ο τελικός αποτέλεσε αποκλειστικά κυπριακή υπόθεση, με τον Δημήτρη Λιβέρα να κερδίζει 2-0 σετ τον Σέργιο Κύζα στο μονό, ενώ στο διπλό οι Ματίγια Μάτιτς και Χρίστος Αβραάμ επικράτησαν των Δημήτρη Λιβέρα και Στέφανου Σάββα με 6-2, 3-6, 11-9.

Στο μονό κοριτσιών, η Anna Laura Hinka από τη Ουκρανία επικράτησε της Maria Bondarenko με 2-0 σετ, ενώ στο διπλό οι Maria Bondarenko και Julia Nikitina (Ρωσία) κέρδισαν τις Ana Paraschiva Manea (Ρουμανία) και Ana Vilcek (Σερβία) με 7-6, 3-6, 10-8.

Οι τελικοί του μονού πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο (05/11) και του διπλού την Παρασκευή (04/11). Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16 έλαβε χώρα στα ανανεωμένα χωμάτινα γήπεδα του Ομίλου Αντισφαίρισης Ελαιών στην Έγκωμη.

Ο πρόεδρος του Ο.Α. Ελαιών,  κ. Φοίβος Ζαχαριάδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής απονομών, αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς και υποστηρικτές του πρωταθλήματος, που είναι ο ΑΓΡΟΣ, ο ΚΟΑ, η Megabet, η Netsmart, η HEAD της Talianos Sports και ο Δήμος Έγκωμης, τόνισε πως «ήταν με ιδιαίτερη ικανοποίηση που είδαμε πάνω από 200 παιδιά από δεκάδες χώρες να αγωνίζονται σκληρά στις καινούργιες μας εγκαταστάσεις και να μας χαρίζουν όμορφες τενιστικές στιγμές. Είναι και διπλή η χαρά μας, αφού τα Κυπριόπουλα τα πήγαν περίφημα, κερδίζοντας δύο από τους τέσσερις τίτλους της διοργάνωσης».

Τα μονά
Το No3 του ταμπλό, ο Δημήτρης Λιβέρας, κατέκτησε τον τίτλο στο μονό, κερδίζοντας στον τελικό με 2-0 σετ (6-3, 6-4) τον Σέργιο Κύζα. Το παιχνίδι ήταν ανταγωνιστικό, με τον πρώτο να παίρνει πόντους σε καθοριστικά σημεία και να φτάνει εν τέλει στη νίκη.

Ο Δημήτρης Λιβέρας, που ένα 24ωρο προηγουμένως έχασε στον τελικό του διπλού, κέρδισε στο δρόμο προς τον τίτλο του μονού κατά σειρά τους Taras Pakharenko (Ουκρανία), Tsotne Dzimistarishvili (Γεωργία), Παναγιώτη Νεάρχου και Jan Kupcic (Σλοβενία). Ο Σέργιος Κύζας έφτασε στον τελικό επικρατώντας στους «32» του Γεωργιανού Giorgi Kikvidze, στους «16» του Ελλαδίτη Γεώργιου Μορφονιού, στους «8» του Artur Soghoyan από την Αρμενία και στους «4» του Ρουμάνου Filip Ioan Ceara. 

Στα κορίτσια, η Anna Laura Hinka από την Ουκρανία έκανε την έκπληξη. Το Νο6 του ταμπλό ήταν πίσω με 5-1 στο 1ο σετ, όμως με την αντίπαλο της, την Maria Bondarenko, να εξαντλείται από την υπερπροσπάθεια στο διπλό, κατάφερε και έκανε την ανατροπή, παίρνοντας το σετ με 7-5, ενώ στη συνέχεια πήρε και το 2ο σετ με 6-4, παρά την προσπάθεια της ρωσίδας να επανέλθει.

Τα διπλά
Συγκλονιστικοί ήταν οι τελικοί στα διπλά αγοριών και κοριτσιών, όπου και οι δύο αγώνες κρίθηκαν στο match tie break. Στα αγόρια, οι Νεμάνια Μάτιτς και Χρίστος Αβραάμ κέρδισαν με 11-9 τους Δημήτρη Λιβέρα και Στέφανο Σάββα. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Μάτιτς και Αβραάμ είχαν κερδίσει και πέρσι τον τίτλο στο διπλό του Ευρωπαϊκού U14 της Ελαιών.

Στα κορίτσια, η Maria Bondarenko και η Julia Nikitina από τη Ρωσία -ως Νο1 του ταμπλό- απέναντι στις Ana Paraschiva Manea (Ρουμανία) και Ana Vilcek (Σερβία) πήραν το πρώτο σετ με 7-6 στο tie break και έχασαν το δεύτερο σετ με 6-3, με αποτέλεσμα το ματς να οδηγηθεί στο tie break, όπου οι ρωσίδες κέρδισαν 10-8. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυπριακό δίδυμο των Ελένη Λουκά και Μελίν Ονκάγια έφτασε στους «4», χάνοντας από τις μετέπειτα νικήτριες.