Ιστορικό το 2016 για την Ελαιών

Ιστορικό ήταν το 2016 για τον Όμιλο Αντισφαίρισης Ελαιών! Ο τενιστικός όμιλος με βάση την Έγκωμη έκλεισε φέτος τα 40 χρόνια δράσης και προσφοράς στην κοινωνία, γιορτάζοντας την επέτειο αυτή με τον καλύτερο τρόπο, με ριζικό λίφτινγκ των εγκαταστάσεων του Ομίλου και διοργάνωση σημαντικών παγκύπριων και διεθνών τουρνουά.

Αναμφίβολα, σημαντικότερη στιγμή εντός του 2016 για την Ελαιών ήταν τα βελτιωτικά έργα, που διήρκησαν όλο το καλοκαίρι. Ήταν μία επένδυση με κόστος 100 χιλιάδων ευρώ, με τους πόρους να προέρχονται από τον ίδιο τον Όμιλο.

Τα έργα -που ξεκίνησαν τέλος Ιουνίου και ολοκληρώθηκαν δύο μήνες αργότερα- περιλάμβαναν τη βελτίωση των χωμάτινων γηπέδων, την επιδιόρθωση των γηπέδων με σκληρή επιφάνεια, την τοποθέτηση γηπέδων με συνθετικό γρασίδι εκεί όπου βρίσκονταν κάποια χωμάτινα, την εγκατάσταση νέων πυλώνων φωτισμού των 500 lux (που επιτρέπουν πλέον και νυχτερινά ματς) και την αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

Το ολικό λίφτινγκ των εγκαταστάσεων της Ελαιών ήρθε την χρονιά που εορτάστηκαν τα 40άχρονα του Ομίλου. Το 1976 ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Όμιλος, με το κλαμπ τότε να περιλαμβάνει λίγα χωμάτινα κορτ και γύρω απέραντες εκτάσεις Ελαιώνων και χωραφιών. Τέσσερις δεκαετίες μετά η οικιστική ανάπτυξη στην Έγκωμη άλλαξε εντελώς την εικόνα της γύρω περιοχής.

Εκατοντάδες συμμετοχές στα τουρνουά
Στο αγωνιστικό κομμάτι, μέσα στο 2016 η Ελαιών φιλοξένησε δύο σημαντικές διοργανώσεις. Μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16 και μεταξύ 4-18 Ιουνίου το Παγκύπριο Πρωτάθλημα «Γιώργος Γκουγκούρης» κατηγορίας 1.

Στο ευρωπαϊκό έλαβαν μέρος περίπου 200 τενίστες, η πλειοψηφία από το εξωτερικό. Παρόλα αυτά, οι Κύπριοι κέρδισαν τους τίτλους σε μονό και διπλό αγοριών. Στο μονό θρίαμβευσε ο Δημήτρης Λιβέρας και στο διπλό οι Ματίγια Μάτιτς και Χρίστος Αβραάμ. Πριν την έναρξη του τουρνουά, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου, όπου το παρών τους έδωσαν ο αντιπρόεδρος του ΚΟΑ, κ. Δημήτρης Λεοντής, ο πρόεδρος της ΟΑΚ, κ. Φίλιος Χριστοδούλου, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού U16, κ. Φώτος Καλλίας και ο πρόεδρος του Ο.Α. Ελαιών, κ. Φοίβος Ζαχαριάδης.

Στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα «Γιώργος Γκουγκούρης» συμμετείχαν 267 τενίστες σε 25 ηλικιακές κατηγορίες. Ο Ελευθέριος Νέος κέρδισε τον τίτλο στην ανδρική κατηγορία και η Ελίζα Ομήρου στη γυναικεία.

Σημαντική για τη λειτουργία της Ελαιών αποτέλεσε η στήριξη από τους χορηγούς. Τον ΑΓΡΟ, τη Megabet και τη Netsmart.

Πέραν από τα αγωνιστικά, η Ελαιών είχε σημαντική δράση και σε άλλους τομείς. Στις 22 Ιουνίου έλαβε χώρα η τελική γιορτή της ακαδημίας, όπου εκατοντάδες παιδιά έλαβαν μέρος στην εκδήλωση, που περιλάμβανε παιχνίδι και μουσική. Στις 21 Σεπτεμβρίου ο Όμιλος συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, με δεκάδες παιδιά και ενήλικες να λαμβάνουν μέρος στην ειδική εκδήλωση Cardio Tennis. Στην ακαδημία της Ελαιών, που ξεκίνησε δουλειά για τη σεζόν 2016-2017 την 1η Σεπτεμβρίου, καταγράφηκε νέο ρεκόρ εγγραφών. Επιπλέον, ιδιαίτερα τιμητική για την Ελαιών ήταν η παρουσία του Φώτου Καλλία (ως προπονητή) και της Ελίζα Ομήρου (ως Νο1) στην εθνική ομάδα Fed Cup που έλαβε μέρος μεταξύ 13-18 Απριλίου στο 3ο γκρουπ της ευρω-αφρικανικής ζώνης.