Η ΚΟΕ βραβεύει τους Καλύτερους Εφήβους και Νεάνιδες

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή πραγματοποιεί τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στο Ολυμπιακό Μέγαρο (7.00μ.μ.), την Τελετή Βράβευσης των Κορυφαίων Εφήβων-Νεανίδων 2016.

Ο ετήσιος θεσμός καθιερώθηκε το 1985 ύστερα από εισήγηση  της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής όπως βραβεύονται για τις επιδόσεις τους οι νέοι αθλητές και αθλήτριες. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα δοθούν επίσης τα Βραβεία «Γλαύκος Κληρίδης» στον καλύτερο αθλητή και την καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς.

Τα ονόματα των αθλητών που κατά καιρούς βραβεύτηκαν με τον τίτλο του καλύτερου έφηβου και της καλύτερης νεανίδας αθλήτριας αναδεικνύουν το κύρος και τον υψηλό συναγωνισμό σε ότι αφορά το θεσμό. Οι Σταύρος Μιχαηλίδης, Γιώργος Αχιλλέως, Μάρκος Παγδατής, και Χρυσταλλένη Τρικωμίτη, και πολύ πιο πρόσφατα οι Παναγιώτα Ανδρέου, ο Ευτύχιος Έλληνας και ο Μάριος Γεωργίου, είναι μόνο μερικά από τα ονόματα των αθλητών που βραβεύτηκαν ως κορυφαίοι Έφηβοι και Νεάνιδες, λίγο πριν φτάσουν στις μεγάλες διακρίσεις στο διεθνές αθλητικό στερέωμα. Όλοι αυτοί, στη συνέχεια στελέχωσαν τις ομάδες της Ολυμπιακής Επιτροπής στις μεγάλες διοργανώσεις χαρίζοντας στην Κύπρο ανεπανάληπτες αθλητικές επιτυχίες. Ο Παύλος Κοντίδης αναδείχτηκε νικητής το 2008 στο δρόμο για το Ολυμπιακό μετάλλιο, τέσσερα χρόνια αργότερα. 

Για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε, 33 αθλητικές ομοσπονδίες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων απέστειλαν τις προτάσεις τους για τους καλύτερους σε κάθε άθλημα, μέσα από τις οποίες θα αναδειχθούν ο Καλύτερος Έφηβος και η Καλύτερη Νεάνιδα. Θα αναδειχτούν επίσης οι καλύτεροι των ομαδικών αθλημάτων. Θα δοθούν επίσης τα βραβεία «Αντώνης Παπαδόπουλος» και «Μαριάννα Ζαχαριάδη» στον καλύτερο Εφήβο αθλητή και την καλύτερη Νεάνιδα αθλήτρια Στίβου, καθώς και το βραβείο «Πεύκιος Γεωργιάδης» στον αθλητή που συνδυάζει τις αγωνιστικές επιτυχίες με την άριστες επιδόσεις στο σχολείο.

Τέλος στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελετή απονομής του Βραβείου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός 2016». Πρόκειται για ετήσιο θεσμό της ΔΟΕ στον οποίο συμμετέχουν οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή πρότεινε, και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επικύρωσε την πρόταση, όπως το βραβείο «Γυναίκες και Αθλητισμός» για το 2016 απονεμηθεί στην Γενική Γραμματέα της Ομοσπονδίας Ειδικών Ολυμπιακών Κύπρου, κα Ελένη Ρωσσίδου.