Και τώρα ο τελικός για την άνοδο!

Η Εθνική ομάδα Γυναικών συνέχισε τις εξαιρετικές και νικηφόρες εμφανίσεις στο πλαίσιο των αγώνων του Fed Cup για το Group III της Ευρωαφρικανικής ζώνης που διεξάγονται από 13-17 Ιουνίου στο Κισινάου της Μολδαβίας.

Σημείωσε την τρίτη συνεχόμενη νίκη, αυτή τη φορά επί της Ιρλανδίας (3-0), στον αγώνα που έκρινε την πρώτη θέση στον Β΄ όμιλο και παράλληλα εξασφάλισε την πρόκριση της στον ένα από τους δύο τελικούς.

Εκεί θα αντιμετωπίσει τη γηπεδούχο Μολδαβία με στόχο την νίκη που θα χαρίσει το ένα από τα δύο εισιτήρια ανόδου που διεκδικούν οι 15 χώρες που βρίσκονται στο Κισινάου. Την ομάδα αποτελούν οι αντισφαιρίστριες Ελίζα Ομήρου, Μαρία Σιοπαχά, Άννα Σαβτσένκο και Ελένη Λουκά και συνοδεύονται από τον προπονητή Φώτο Καλλία. Το δεύτερο εισιτήριο ανόδου θα κατακτήσει η νικήτρια ομάδα της αναμέτρησης Ελλάδα-Φινλαδία.

Στον πρώτο αγώνα της ημέρας η Μαρία Σιοπαχά χρειάστηκε 3 ώρες και 12 λεπτά (!!!) για να επικρατήσει της Τζέιν Φένελι με 2-1 (6-7[4], 6-3, 6-1). Η 20χρονη αντισφαιρίστρια άργησε να βρει ρυθμό στο σερβίς γεγονός που κράτησε την Ιρλανδή στον αγώνα. Έδωσε αρκετές ευκαιρίες για μπρέικ από διπλά σφάλματα στο σερβίς, αλλά ήταν πολύ καλύτερη στα ράλι. Έτσι τα δύο πρώτα σετ έφτασαν σε διάρκεια τις 2 ½ ώρες. Στο τρίτο σετ επέβαλε το ρυθμό της και έφτασε στη δίκαιη και καθοριστική νίκη.

Στον δεύτερο αγώνα η Ελίζα Ομήρου δεν επέτρεψε σε κανένα σημείο στην Τζένιφερ Τίμοτιν να δώσει ελπίδες ανατροπής στην Ιρλανδική ομάδα. Η 18χρονη Ελίζα, χρειάστηκε μόλις 56 λεπτά για να φτάσει στην νίκη με 2-0 (6-3, 6-0), και να στείλει την Κύπρο στον ημιτελικό με την γηπεδούχο Ιρλανδία.

Στον τρίτο αγώνα στο Διπλό αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στο Κισινάου οι ΄Αννα Σαβτσένκο με την Ελένη Λουκά απέναντι στις R. Copas / S.Derivan. Το κυπριακό δίδυμο απέδωσε εξίσου εξαιρετικά, και οδήγησε την Εθνική ομάδα στη νίκη με 2-0 (6-0, 7-6[4]). Η Κύπρος ολοκλήρωσε τους αγώνες στον όμιλο αήττητη, με τρεις καθαρές νίκες με 3-0, και συνολικό απολογισμό στα σετ 18-1 (!!!).

Για την ιστορία ας σημειωθεί ότι στο παρελθόν αντιμετωπίσαμε μόλις μία φορά την Ιρλανδία, το μακρινό 1995 και τότε χάσαμε με 3-0. Και οι τέσσερις αντισφαιρίστριες που συγκροτούν τη σημερινή νεανική αλλά με πολύ ταλέντο Εθνική ομάδα Fed Cup, και πήραν την φετινή άτυπη ρεβάνς με το ίδιο σκορ από τις Ιρλανδές, δεν είχαν ακόμη γεννηθεί το 1995.

Φώτος Καλλίας : Αυτές το φαβορί, μπορούμε να κερδίσουμε

Στην ομάδα πανηγύρισαν την νίκη-πρωτιά και αμέσως έστρεψαν την προσοχή στον αγώνα με την Μολδαβία που θα κρίνει και την άνοδο. Ο κάπτεν της ομάδας Φώτος Καλλίας σημείωσε τα εξής: «Είναι πρωτόγνωρη επιτυχία για την Κύπρο να ολοκληρώνει στην πρώτη θέση του ομίλου. Δεν συνέβη ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο με ομάδα Fed Cup. Φτάσαμε να παίζουμε την άνοδο σε ένα αγώνα μέσα στην έδρα της αντιπάλου. Σίγουρα στα χαρτιά η Μολδαβία είναι το φαβορί. Για μας δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Μπορούμε να κερδίσουμε».

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της Κυπριακής ομάδας
Κύπρος – Κένυα 3-0
Μαρία Σιοπαχά Vs Sneha Kotecha 2-0 (6-3, 6-1)
Ελίζα Ομήρου Vs Shufaa Changawa Ruwa 2-0 (6-0, 6-2)
Μαρία Σιοπαχά /Ελίζα Ομήρου Vs Katarina Karanja/Judith Nkatha με 2-0 (6-0, 6-0).
Κύπρος – Ισλανδία 3-0
Μαρία Σιοπαχά Vs Sofia Soley Jonasdottir 2-0 (6-0, 6-1)
Ελίζα Ομήρου Vs Anna Soffia Gronholm 2-0 (6-0,6-1)
Ελίζα Ομήρου / Μαρία Σιοπαχά Vs Hera Brynjarsdottir / Sofia Soley Jonasdottir 2-0 (6-0, 6-0)
Κύπρος – Ιρλανδία 3-0
Μαρία Σιοπαχά Vs Jane Fenelly 2-1 (6-7[4], 6-3, 6-1)
Ελίζα Ομήρου Vs Jennifer Timotin 2-0 (6-3, 6-0)
Άννα Σαβτσένκο / Ελένη Λουκά Vs Ruth Copas / Sophia Derivan 2-0 (6-0, 7-6[4])
Σάββατο 17-6 (10.00 π.μ.) : Κύπρος-Μολδαβία

Από Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου