«Ορφανή» η κυπριακή σκοποβολή

Έφυγε ο κορυφαίος αθλητής και αναμορφωτής της ΣΚΟΚ Λάκης Ψημολοφίτης

«Ορφανή» και φτωχότερη η κυπριακή σκοποβολή…

Η απώλεια ενός αθλητή ή ενός παράγοντα σε κάθε αγώνισμα, σίγουρα δημιουργεί δυσεπίλυτα κενά… Πόσο μάλλον η απώλεια ενός κορυφαίου αθλητή κι ενός παράγοντα που συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία και την εξέλιξη του συγκεκριμένου αθλήματος… Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η κυπριακή σκοποβολή, από το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαΐου φαντάζει «ορφανή» και φτωχότερη, μετά το θάνατο του Λάκη Ψημολοφίτη. Του ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με τις κορυφαίες επιτυχίες της κυπριακής σκοποβολής…

Ο Λάκης Ψημολοφίτης έχασε τη «μάχη» με την επάρατη ασθένεια το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, στους θαλάμους του AmericanMedicalCenter, αφού προηγουμένως φρόντισε να συνδέσει το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της κυπριακής σκοποβολής είτε ως αθλητής είτε ως παράγοντας. 

Ως αθλητής του σκητ τις δεκαετίες 60 και 70, αγωνιζόμενος με τα χρώματα της εθνικής Ελλάδας, κατέκτησε τις μεγαλύτερες για την εποχή διακρίσεις, Πανελλήνιες, Βαλκανικές και Πανευρωπαϊκές, με κορυφαία την όγδοη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1972. Ως παράγοντας, από το 1985 μέχρι το 2014, ευτύχισε να «μετακομίσει» την κυπριακή σκοποβολή, από τα μονά γήπεδα των επαρχιακών σκοπευτηρίων, στα «σαλόνια» των διεθνών και Ολυμπιακών σκοπευτηρίων της ΣΚΟΚ και στην παγκόσμια αναγνώριση, με την παραχώρηση στην Κύπρο των κορυφαίων πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων διοργανώσεων της ESC, της FITASCκαι της ISSF. 

Με το άκουσμα του θανάτου του Λάκη Ψημολοφίτη, επώνυμοι και ανώνυμοι φίλοι του αθλητισμού και της σκοποβολής έσπευσαν να συλλυπηθούν την οικογένεια του εκλιπόντος, τη Σκοπευτική Οργάνωση Λευκωσίας και τη ΣΚΟΚ. Μεταξύ αυτών, η ηγεσία του ΚΟΑ (του οποίου υπήρξε μέλος του δ.σ. από το 2006 μέχρι το 2009), της ΚΟΕ, της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, του Σκοπευτικού Συλλόγου «Ο ΒΑΡΔΑΣ» Χανίων, καθώς και πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες. 

Η κηδεία του Λάκη Ψημολοφίτη θα γίνει σήμερα το απόγευμα από την Εκκλησία της γενέτειράς του στη Ψημολόφου.