Προσωρινά εκτός ποδοσφαίρου

Έπειτα από τον Σεπ Μπλάτερ, η Επιτρoπή Δεοντολογίας της FIFA επέβαλε την ποινή παύσης δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο για 90 ημέρες και στον Μισέλ Πλατινί λόγω κατηγοριών για διαφθορά.

Την ίδια ποινή αντιμετωπίζει και ο γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βαλκ. Υπενθυμίζεται πως  ο πρόεδρος της UEFA φέρεται να δέχτηκε το ποσό περίπου 2 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αποσύρει την υποψηφιότητά του από την προεδρία της FIFA, ενώ όλοι ανέμεναν πως αυτός θα ήταν ο βασικός αντίπαλος του Μπλάτερ στις εκλογές της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Εν τέλει ο Μπλάτερ κατάφερε να εκλεγεί εκ νέου στο πόστο του προέδρου της FIFA, χωρίς αντίπαλο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η FIFA, «οι Μπλάτερ και Πλατινί τιμωρούνται αρχικά για μια περίοδο 90 ημερών, η οποία μπορεί να επεκταθεί για ακόμα 45 ημέρες, κατά την οποία δεν μπορούν να ασχολούνται με καμία ποδοσφαιρική δραστηριότητα είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο. Οι ποινές έχουν άμεση ισχύ».

Επίσης στην ανακοίνωσή της η FIFA προσθέτει πώς «ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA, Τσανγκ Μονγκ-Γιουν τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού έξι ετών και με πρόστιμο 100,000 ελβετικών φράγκων».

Πάντως ο Γάλλος αξιωματούχος σε δηλώσεις του υποστήριξε πως το εν λόγω ποσό το εισέπραξε ως αμοιβή γιατί είχε αναλάβει μια δουλειά για την FIFA, ενώ οποιαδήποτε κατηγορία έχει αρνηθεί και ο Μπλάτερ ο οποίος διώκεται ποινικά για «κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση».

Στο μεταξύ την περασμένη εβδομάδα τέσσερις από τους μεγαλύτερους χορηγούς της FIFA ζήτησαν δημοσίως την άμεση απομάκρυνση του κ. Μπλάτερ από την ηγεσία της ομοσπονδίας, όμως εκείνος αρνήθηκε εκ νέου να αποχωρήσει πριν από την εκλογή του διαδόχου του στις 26 Φεβρουαρίου του 2016.