Εισαγγελική έρευνα

Την διεξαγωγή έρευνας για συνθήματα των Αλβανών κατά την διάρκεια των πανηγυρισμών στην πόλη Μπουγιάνοβατς για την πρόκριση της χώρας του στο EURO της Γαλλίας διέταξε ο εισαγγελέας της περιφέρειας Βράνιε στη νότια Σερβία.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η δίωξη της εισαγγελίας είναι κατά όσων είναι υπεύθυνοι για "διασπορά φυλετικού, εθνικού και θρησκευτικού μίσους".

Η όλη διαδικασία ενεργοποιήθηκε έπειτα από δημοσίευση βίντεο στο διαδίκτυο, στο οποίο Αλβανοί οπαδοί φαίνονται να φωνάζουν υβριστικά συνθήματα κατά των Σέρβων, με κορυφαίο όλων το "Σκοτώστε, σφάξτε, Σέρβος να μην μείνει"!

Το συγκεκριμένο σύνθημα αποτελεί παραλλαγή συνθήματος που φώναζαν οι Σέρβοι κατά των Αλβανών στον μεταξύ τους αγώνα τον Νοέμβριο του 2014, το οποίο διεκόπη λόγω της εμφάνισης τηλεχειριζόμενου ελικοπτέρου (drone) με την σημαία της Μεγάλης Αλβανίας.

Ο ντόρος που έχει προκληθεί προέρχεται από το γεγονός ότι η Μπουγιάνοβατς αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους θύλακες στη νότια Σερβία όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία (η άλλη πόλη είναι το Πρέσεβο).