Για τα στημένα

Από το sdna.gr

Μια αποκαλυπτική έκθεση του καθηγητή νομικής Μπεν Φαν Ρομπούι, μας βάζει στον κόσμο των χειραγωγημένων αγώνων. Πώς εντοπίζονται τα «ύποπτα» παιχνίδια, πώς στήνεται η απάτη και ποιοι παίζουν. Το sdna έχει τις απαντήσεις...

Την τελευταία πενταετία η πασίγνωστη εταιρεία «Sportradar», που ασχολείται (και) με την εύρεση πιθανώς χειραγωγημένων αγώνων, έχει εκδώσει εκθέσεις για συνολικά 1625 «ύποπτους» αγώνες ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι ωστόσο αφορούν μόλις στο 1% των συνολικών αγώνων που βρέθηκαν στο σύστημα ανίχνευσής της!

Μάλιστα, μπορεί να ακούγονται αρκετά κατά καιρούς για παιχνίδια ομάδων Νέων (συνήθως εθνικών), όμως οι συγκεκριμένοι αγώνες αποτελούν μόλις το 3% (45 παιχνίδια) του συνολικού αριθμού που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο. Από αυτούς μάλιστα, μόλις οι τρεις ήταν σε γυναικείους αγώνες, ήτοι 0,2%. 

Το τελικό αποτέλεσμα και η διαφορά των γκολ

Η έρευνα έδειξε καθαρά πως οι στοιχηματικές αγορές που χρησιμοποιήθηκαν για τον στοιχηματισμό σε χειραγωγημένους αγώνες, αφορούσαν κυρίως στοιχήματα πάνω στο τελικό αποτέλεσμα και στον αριθμό των γκολ των συγκεκριμένων αγώνων. Μάλιστα όλη η ύποπτη δραστηριότητα παρατηρήθηκε στις πιο δημοφιλείς στοιχηματικές αγορές που περιλαμβάνουν τα σημεία των αγώνων, το σύνολο των γκολ και τη διαφορά νίκης στο ασιατικό χάντικαπ.

Πιο συγκεκριμένα, το πιο δημοφιλές στοίχημα πάνω σε «στημένο» αγώνα είχε να κάνει με τη διαφορά των τερμάτων που θα νικούσε ή θα έχανε κάποια ομάδα. Κι αυτό γιατί όταν χειραγωγείται ένα παιχνίδι με μεγάλη διαφορά τερμάτων, τότε τα κέρδη εκτινάσσονται. Βέβαια η χειραγώγηση τέτοιου είδους προϋποθέτει να συμπεριλαμβάνονται διάφορες παράμετροι, μεταξύ των οποίων αρκετοί παίκτες και ο διαιτητής.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι στοιχηματικές αγορές με μεγάλο βαθμό ρευστότητας είναι οι πιο ελκυστικές για αυτούς που επιδίδονται σε χειραγώγηση αγώνων. Κι αυτό γιατί αυτές οι αγορές επιτρέπουν οι υπεύθυνοι για το «στήσιμο» αγώνων να καρπώνονται τεράστια κέρδη με το μικρότερο ρίσκο να γίνουν αντιληπτοί.

Όχι μόνο τα ειδικά στοιχήματα στο επίκεντρο των στημένων αγώνων

Η πιθανότητα που υπάρχει οι εγκληματικές οργανώσεις να επικεντρώνονται περισσότερο στα ειδικά στοιχήματα των χειραγωγημένων αγώνων (π.χ. σε πέναλτι, κάρτες κλπ) σε σχέση με τα κύρια στοιχήματα (π.χ. στα σημεία των αγώνων) θα πρέπει να θεωρείται μικρή. Οι αναλύσεις πάνω στον αριθμό των στοιχημάτων σε διάφορες στοιχηματικές αγορές έχει δείξει ότι η ρευστότητα στα ειδικά στοιχήματα είναι εξαιρετικά μικρή σε σύγκριση με τα κύρια στοιχήματα.

Άλλωστε οι μπουκμέικερς στην Ευρώπη προσφέρουν τις περισσότερες φορές ειδικά στοιχήματα σε αγώνες που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον κι αυτό γιατί στις συγκεκριμένες αναμετρήσεις οι παίκτες που λαμβάνουν μέρος είναι λιγότερο πιθανό να ρισκάρουν τις καριέρες τους συμμετέχοντας σε ένα «στήσιμο» αγώνα. Επίσης οι στοιχηματικές εταιρίες συνήθως περιορίζουν τον όγκο του στοιχηματισμού  που θα γίνει αποδεκτός πάνω σε ειδικά στοιχήματα. Ακόμα κι αν ένας μπουκ κάνει αποδεκτό μεγάλο ποσό στοιχημάτων πάνω στο ποιος παίκτης θα πάρει κίτρινη κάρτα, τα υψηλά αυτά πονταρίσματα θα κινήσουν αμέσως υποψίες.

Τι τρέχει με το ποντάρισμα στη διάρκεια του χειραγωγημένου αγώνα;

Παρά το γεγονός ότι το live betting προσφέρει τη δυνατότητα μεγαλύτερων κερδών από χειραγωγημένους αγώνες καθώς επίσης και δυσκολία ανίχνευσης της παρανομίας λόγου του περιορισμένου χρόνου, τα στατιστικά δείχνουν ότι όταν υπάρχει πληροφόρηση για στημένο αγώνα τα περισσότερα στοιχήματα πάνω του πέφτουν πριν από την έναρξη του παιχνιδιού. Πιο συγκεκριμένα στο 67% των αγώνων που ελέγχονται ως πιθανώς χειραγωγημένοι, στοιχηματισμός υπήρξε τόσο κατά πριν το παιχνίδι, όσο και στο live betting, ενώ μόνο στο 17% υπήρξαν πονταρίσματα κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης.  

Τα εγχώρια πρωταθλήματα είναι πιο εύκολος στόχος

Από τις έρευνες που έχουν γίνει πάνω στους αποδεδειγμένα χειραγωγημένους αγώνες βρέθηκε ότι το 78% του συνόλου αυτών των αναμετρήσεων αφορούσαν παιχνίδια εγχώριων πρωταθλημάτων. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι ότι τα περισσότερα από αυτά αφορούσαν τις πρώτες κατηγορίες, κάτι που δείχνει ότι πιο εύκολα στήνονται αγώνες στις μεγάλες κατηγορίες των πρωταθλημάτων παρά στις μικρότερες!