Βραβείο καλύτερου συγγράμματος

Βραβείο καλύτερου συγγράμματος σε Ακαδημαϊκό του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus

O Ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, Δρ. Χρήστος Αναγνωστόπουλος, κέρδισε το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο καλύτερου συγγράμματος  στο φετινό «Managing Sport» track της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας του συνεδρίου Διοίκησης στη Βαρσοβία. 

Το σύγγραμμα του (σε συνεργασία με τον Tom Bason από το Coventry Business School , UK) με τίτλο «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη μέσω του αθλητισμού : Μια διαχρονική μελέτη των FTSE100 Εταιρειών»  επιλέγηκε ως το καλύτερο ανάμεσα σε πολλά άλλα από όλη την Ευρώπη. Μέρος της βράβευσης αποτελεί και η έκδοση του συγγράμματος στο «Sport Business and Management: An International Journal» αργότερα αυτό το καλοκαίρι. Πρόκειται για μεγάλη διάκριση η οποία αναδεικνύει την διεθνή εμπειρία του Πανεπιστημίου UCLan στο χώρο του Sport Management.

Όπως ανέφερε ο ίδιος «μέσα σε αυτές τις συνθήκες των πρωτοφανών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, οι πολυεθνικοί οργανισμοί εστιάζονται όλο και περισσότερο στα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ). Η εμπλοκή των πολυεθνικών με τα προγράμματα (ΕΚΕ) είναι αποτέλεσμα μίας αυξανόμενης έκθεσης στο δημόσιο έλεγχο, κάτι που ωθεί τις εταιρείες στο να επενδύουν σε πόρους που θα τις κάνουν πιο κοινωνικά αποδεχτές. Ο αθλητισμός είναι ένας τομέας που συνεισφέρει στην εταιρική κοινωνική ευθύνη των οργανισμών».

 

Συνέντευξη με τον Δρ. Χρήστο Αναγνωστόπουλο


O Ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, Δρ. Χρήστος Αναγνωστόπουλος, κέρδισε το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο καλύτερου συγγράμματος  στο φετινό «Managing Sport» track  της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας του συνεδρίου Διοίκησης στη Βαρσοβία. Το σύγγραμμα του (σε συνεργασία με τον Tom Bason από το Coventry Business School , UK) με τίτλο «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη μέσω του αθλητισμού : Μια διαχρονική μελέτη των FTSE100 Εταιρειών»  επιλέγηκε ως το καλύτερο ανάμεσα σε πολλά άλλα από όλη την Ευρώπη. Μέρος της βράβευσης αποτελεί και η έκδοση του συγγράμματος στο «Sport Business and Management: An International Journal» αργότερα αυτό το καλοκαίρι. Πρόκειται για μεγάλη διάκριση η οποία αναδεικνύει την διεθνή εμπειρία του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus στο χώρο του Sport Management.

Ερώτηση: Συγχαρητήρια Χρήστο. Μίλησε μας λίγο για αυτή σου την έρευνα.
X.A.: Ευχαριστώ. Όπως όλοι γνωρίζετε, μέσα σε αυτές τις συνθήκες των πρωτοφανών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, οι πολυεθνικοί οργανισμοί εστιάζονται όλο και περισσότερο στα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ). Η εμπλοκή των πολυεθνικών με τα προγράμματα (ΕΚΕ) είναι αποτέλεσμα μίας αυξανόμενης έκθεσης στο δημόσιο έλεγχο, κάτι που ωθεί τις εταιρείες στο να επενδύουν σε πόρους που θα τις κάνουν πιο κοινωνικά αποδεχτές. Ο αθλητισμός είναι ένας τομέας που συνεισφέρει στην εταιρική κοινωνική ευθύνη των οργανισμών. 

Ερώτηση: Τι ακριβώς συμβαίνει όταν αυτές οι πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τον αθλητισμό για τις ατζέντες των προγραμμάτων ΕΚΕ;
X.A.: Πρώτα απ’ όλα, αξίζει να σημειωθεί ότι θέλαμε να επικεντρωθούμε στον μεθοδολογικό περιορισμό που έδειξαν προηγούμενες μελέτες και στο ότι συσχετίζονταν με την έλλειψη ρητής εστίασης στη διαχρονικότητα, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να εξαχθούν συμπεράσματα για αυτή την τάση.  Γι’ αυτό εξετάσαμε για κάθε μία από τις 100 εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τις ετήσιες εκθέσεις, τις εκθέσεις αξιολόγησης καθώς και τις εκθέσεις ΕΚΕ για την περίοδο 2003 έως 2012.  Στην ουσία εξετάσαμε 1,473 έγγραφα τα οποία έδωσαν μία καλή ένδειξη της ΕΚΕ των FTSE100. Από την ανάλυση προέκυψαν τρεις κύριοι άξονες: «Φιλανθρωπία», «Χορηγίες» , και «εμπλοκή προσωπικού», με την φιλανθρωπία να παρουσιάζει την μικρότερη ανάπτυξη συγκριτικά με τους άλλους 2 άξονες. Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η «εμπλοκή προσωπικό» ήταν η πιο κοινή, με 82 από τις εταιρείες να εμπλέκουν τους υπαλλήλους τους σε αθλητικές δραστηριότητες σε κάποια φάση της υπό εξέταση περιόδου. Η «Φιλανθρωπία» παρουσίασε την μικρότερη ανάπτυξη κατά την δεκαετή αυτή περίοδο, τη στιγμή που οι εταιρείες συνεχίζουν να χορηγούν αθλητικές εκδηλώσεις (σημαντικών όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες) σε μια προσπάθεια τους να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στην ατζέντα της ΕΚΕ. 
Επιπρόσθετα, οι νέοι φαίνεται να είναι οι κύριοι δικαιούχοι αυτών των πρωτοβουλιών ΕΚΕ, αν και όλο και περισσότερη έμφαση δίνεται στις γυναίκες, και λιγότερο στους ηλικιωμένους. Η συμμετοχή στον αθλητισμό, η υγεία και η εκπαίδευση φαίνεται να είναι τα επιδιωκόμενα «αποτελέσματα» των προγραμμάτων αυτών, αν και η έμφαση μεταξύ των 32 διαφορετικών κλάδων που εξετάστηκαν διαφέρει. Σε γενικές γραμμές, τα ευρήματά μας δείχνουν μια συνεχή αύξηση της ΕΚΕ μέσω του αθλητισμού, αποδεικνύοντας με αυτό ότι ο επιχειρηματικός κόσμος έχει ουσιαστικά αναγνωρίσει την σημαντικότητα του αθλητισμού στο πλαίσιο της ΕΚΕ.

Ερώτηση: Άρα ποιες είναι οι επιπτώσεις όλων αυτών για τις εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο αλλά και στα ίδια τα προγράμματα του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus;
X.A.: Αυτό είναι ένα πολύ καλό ερώτημα γιατί το πιο σημαντικό στοιχείο μιας έρευνας είναι η εφαρμογή των αποτελεσμάτων της στην πράξη. Με άλλα λόγια,  πώς τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να μας ενημερώσουν για τον τρόπο που δρούμε. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να προσπαθήσω να απαντήσω και τα δύο μέρη του ερωτήματος σας. Κατ’ αρχάς, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να περιορίσουμε την ερμηνεία των αποτελεσμάτων στον πολυεθνικό χαρακτήρα των επιχειρήσεων που εξετάστηκαν. Ακόμη και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο θα πρέπει να εξετάσουν αυτές τις τάσεις και να αρχίσουν να ενσωματώνουν τον αθλητισμό πιο πολύ στο τρόπο που συνδέονται με την τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα, φαίνεται να δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση σε προγράμματα που προωθούν τον αθλητισμό και τα οποία εστιάζονται στη νεολαία. Τα άτομα της τρίτης ηλικίας, όμως, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το έναυσμα για επιπρόσθετες δραστηριότητες ΕΚΕ εκ μέρους των εταιρειών.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, εδώ στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, τρέχουμε προγράμματα στους κλάδους της Διοίκησης Επιχειρήσεων, γι’ αυτό υπάρχει μία ευκαιρία για εμάς να αρχίσουμε να δίνουμε περισσότερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να εφαρμόσουν προγράμματα ΕΚΕ με νόημα μέσω του αθλητισμού. Για να το θέσω αλλιώς, οι απόφοιτοι μας από τον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων οι οποίοι αγαπάνε τον αθλητισμό μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται τρόπους και ενέργειες οι οποίες να παντρεύουν τον αθλητισμό με τις επιχειρησιακές δραστηριότητες. Και πιστεύω ότι η ιδέα της ΕΚΕ μέσω του αθλητισμού προσφέρει την ιδανική πλατφόρμα για να γίνει αυτό. Εδώ στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, προγραμματίζουμε να το προωθήσουμε εκτενέστερα στο μέλλον μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες όπως το «Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας Ανταγωνισμού», το «Πανόραμα Καινοτομίας» ή το «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας». Ειδικά στη Σχολή Διοίκησης, εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και σύντομα θα έχουμε περισσότερα να πούμε και στους φοιτητές μας αλλά και στο ευρύτερο κοινό.