Η πορεία των πέντε οικονομιών της Ευρωζώνης

Η πορεία των πέντε οικονομιών της Ευρωζώνης που υπόκεινται σε πρόγραμμα διάσωσης

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα, που έχουν φέρει και πάλι στο προσκήνιο τα προγράμματα διάσωσης, οικονομολόγοι της PwC αξιολόγησαν τις επιδόσεις των πέντε οικονομιών της Ευρωζώνης που είναι ενταγμένες σε πρόγραμμα: Κύπρος, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η Ελλάδα, παρόλο ότι υπήρξε η πρώτη χώρα που εντάχθηκε σε πρόγραμμα το 2010, επιστρέφει σήμερα στο σημείο μηδέν.

Σε ποιο στάδιο της πορείας ανάκαμψης βρίσκονται οι άλλες περιφερειακές οικονομίες;

Ιρλανδία – Ο καλύτερος μαθητής
Η Ιρλανδία υπήρξε το παράδειγμα προς μίμηση σε ό,τι αφορά την οικονομική μεταρρύθμιση στις περιφερειακές οικονομίες. Το 2014, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ανήλθε στο 5,2% σε πραγματικούς όρους, ενώ οι οικονομολόγοι της PwC αναμένουν φέτος περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,9%. Η Ιρλανδία είναι η πρώτη από τις περιφερειακές οικονομίες σε πρόγραμμα διάσωσης της οποίας το ΑΕΠ έχει σήμερα ξεπεράσει τα προ της κρίσης επίπεδα.

Ισπανία – Η αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού τομέα αποφέρει καρπούς
Οι οικονομολόγοι της PwC αναμένουν φέτος σημαντική ανάπτυξη της τάξης του 3% περίπου, που θα οδηγήσει στη σταδιακή βελτίωση της κερδοφορίας του χρηματοοικονομικού συστήματος και στην περαιτέρω μείωση των ποσοστών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Ισπανία συνεχίζει τους τελευταίους 12 μήνες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση του υψηλού ποσοστού ανεργίας μεσοπρόθεσμα. Για τους πιο πάνω λόγους, το πρόγραμμα διάσωσης της Ισπανίας βρίσκεται σε καλό δρόμο και το ΑΕΠ προβλέπεται να ξεπεράσει τα προ της κρίσης επίπεδα μέχρι το 2017.

Πορτογαλία – Παρά την πρόοδο απαιτείται περισσότερη δουλειά
Πρόοδο σημειώνει και η Πορτογαλία μετά την ένταξή της σε πρόγραμμα διάσωσης, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με την Ιρλανδία και την Ισπανία. Η οικονομία καταγράφει κυκλική άνοδο, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 για πρώτη φορά από το 2010. Παραμένουν ωστόσο κάποια διαρθρωτικά ζητήματα. Για παράδειγμα ο δείκτης δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ ανέρχεται στο 130%. Πρόκειται για το δεύτερο ψηλότερο ποσοστό από τις πέντε οικονομίες σε πρόγραμμα διάσωσης.

Κύπρος – Πρόοδος με γοργούς ρυθμούς
Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω από την Κύπρο, η οποία στρέφει τώρα την προσοχή της από τη μεταρρύθμιση των δημόσιων οικονομικών –όπου η κυβέρνηση καταγράφει ένα υγιές πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,9% του ΑΕΠ– στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της υγείας και των τηλεπικοινωνιών. Συνεπώς, η Κύπρος βρίσκεται στο στάδιο της μεταρρύθμισης, σημειώνοντας ωστόσο ικανοποιητική πρόοδο.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την περιφέρεια της Ευρωζώνης;

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της PwC, οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει μέσα στις ερχόμενες βδομάδες και μήνες να εστιάσουν την προσοχή τους σε τρία σημεία:

•    Στιςν αντιδράσεις που προκύπτουν από τις τελευταίες συζητήσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
•    Στις ενδείξεις  ανάπτυξης της περιφέρειας.
•    Στις ετοιμασίες για τα τεστ αντοχής των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο.
Ο Richard Boxshall, ανώτερος οικονομολόγος της PwC δήλωσε σχετικά: «Το υψηλό δημόσιο –και σε κάποιες περιπτώσεις ιδιωτικό– χρέος αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα μακροπρόθεσμα.. Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων αναμένεται να συμβάλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων του δημόσιου χρέους. Ωστόσο, τα πραγματικά οφέλη θα προέλθουν από την ισχυρή ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, ιδιαίτερα όταν τα επίπεδα του πληθωρισμού επανέλθουν στο ποσοστό-στόχο του 2% περίπου».