Ένα ξεχωριστό έργο στο γήπεδο του Εθνικού Άχνας

Ούτε σταγόνα νερού δεν πάει χαμένη στο Δασάκι.

Το γήπεδο του Εθνικού Άχνας στο Δασάκι δεν είναι ούτε το πιο μεγάλο της Κύπρου, ούτε το πιο μοντέρνο, όμως από τον Δεκέμβριο του 2015 ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα γήπεδα της Α’ εθνικής χάρη σε ένα σημαντικό έργο. Μία καινοτομία που το κάνει ξεχωριστό και αξίζει να μνημονεύεται, καθώς είναι το πρώτο γήπεδο Α’ εθνικής στην Κύπρο με εγκατεστημένο σύστημα ανακύκλωσης γκρίζου νερού. Η περιβαλλοντική αυτή καινοτομία διασφαλίζει την ετήσια εξοικονόμηση 1.000.000 λίτρων νερού, καθιστώντας το γήπεδο στο Δασάκι της Άχνας το πιο «πράσινο» γήπεδο του νησιού σε ό,τι αφορά την ορθολογική χρήση του νερού.

Το γήπεδο του Εθνικού Άχνας αποτελεί μία κοιτίδα αθλητισμού που συγκεντρώνει καθημερινά περισσότερους από 200 αθλητές όλων των ηλικιών που καταναλώνουν πολλά λίτρα νερού στα ντους και τους νιπτήρες των αποδυτηρίων. Καμία σταγόνα δεν πηγαίνει πλέον χαμένη. Η δυναμικότητα του συστήματος που έχει εγκατασταθεί φτάνει τα 5.000 λίτρα νερού καθημερινά, ποσότητα που αξιοποιείται ξανά για δευτερεύουσες χρήσεις. Κάθε σταγόνα νερού περνάει από την κατάλληλη επεξεργασία, συγκεντρώνεται σε δύο δεξαμενές, φιλτράρεται και χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την άρδευση των γύρω πράσινων χώρων και του χορτοτάπητα των δύο σταδίων.

Μάλιστα, φέτος στο Δασάκι της Άχνας διεξήχθη ο τελικός του Κυπέλλου Coca-Cola Γ’ Δ’ Κατηγορίας ανάμεσα στην Αλκή Ορόκλινης και την ΠΟ Ξυλοτύμπου, προβάλλοντας ακόμη περισσότερο τον «πράσινο» χαρακτήρα του γηπέδου του Εθνικού Άχνας, αφού αθλητές και θεατές ενημερώθηκαν για την εγκατάσταση του συστήματος ανακύκλωσης γκρίζου νερού και τα σημαντικά οφέλη του.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος στο γήπεδο του Εθνικού έγινε με μηδενικό κόστος για το κυπριακό κράτος και τον Αθλητικό Σύλλογο Εθνικός Άχνας καθώς πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αποστολή Νερό», του Συστήματος της Coca-Cola στην Κύπρο (Α/φοί Λανίτη και The Coca-Cola Company). Το τετραετές πρόγραμμα «Αποστολή Νερό», χρηματοδοτείται  αποκλειστικά από το Ίδρυμα της Coca-Cola και υλοποιείται από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership Mediterranean (GWP-Med) σε συνεργασία με την Α/φοί Λανίτη και την The Coca-Cola Company.

Μέσα από επένδυση 680.000 δολαρίων πραγματοποιούνται σημαντικά έργα που αλλάζουν τον ορίζοντα στην διαχείριση υδατικών πόρων στην Κύπρο, δίνοντας λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας και αφορά την ξηρασία και την υψηλή κατανάλωση νερού. Σε όλη την Κύπρο έχουν εγκατασταθεί συνολικά 14 συστήματα ανακύκλωσης γκρίζου νερού και ένα ακόμη σύστημα συλλογής βρόχινου νερού σε κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και σχολεία, εξασφαλίζοντας την ετήσια εξοικονόμηση 3.000.000 λίτρων νερού!

Πέρα από τους 200 αθλητές, λοιπόν, που αθλούνται καθημερινά στο Δασάκι ανακυκλώνοντας το γκρίζο νερό, χιλιάδες κάτοικοι έχουν επωφεληθεί από τις συνολικές δράσεις του προγράμματος «Αποστολή Νερό», καθώς γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί η κατάλληλη τεχνογνωσία σε μηχανικούς και επαγγελματίες, αλλά και σε εκπαιδευτικούς με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη δημιουργία μίας νέας κουλτούρας γύρω από την εξοικονόμηση του νερού και τη βέλτιστη διαχείριση των υδατικών πόρων.