100 Χρόνια ΣΟΥΡΩΤΗ

Από την αρχαιότητα, στις βόρειες παρυφές τoυ όρoυς Κάλαυρoς - στα σύνoρα των νoμών Θεσσαλoνίκης και Χαλκιδικής - υπήρχε μία πηγή όπoυ ανάβλυζε άφθoνo νερό από τη γη, φημισμένο για την εξαιρετική του ποιότητα. Από αυτή την ίδια τοποθεσία αναβλύζει και σήμερα το Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό Σουρωτή.  Κρυστάλλινο, πλούσιο σε πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Στις αρχές του 20ου αιώνα δημιουργήθηκε ο πρώτος οικισμός στην περιοχή και στη συνέχεια η πρώτη μικρή μονάδα εμφιάλωσης από Γάλλους αξιωματικούς στη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου. Η πηγή αναγνωρίζεται επίσημα ως ιαματική το 1935 και τη δεκαετία του ‘50 εδραιώνεται στην αγορά.  Το 1987 παραχωρείται το δικαίωμα εκμετάλλευσης της πηγής στην κοινότητα Σουρωτής και έκτοτε η ανάπτυξη είναι ραγδαία. Το 1991 αναγνωρίζεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ως Φυσικό Μεταλλικό Νερό, ασβεστούχο, μαγνησιούχο υπόξινο, οξυανθρακούχο και τον επόμενο χρόνο βραβεύεται στη Μαδρίτη από τον Οργανισμό Arch of Europe με το Διεθνές Βραβείο Ποιότητας «Χρυσός Αστέρας» που απονέμεται στα ποιοτικότερα προϊόντα του κόσμου. Κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε κουτάκι αλουμινίου το 1995.  Τα χρόνια που ακολούθησαν, λανσάρει νέες σειρές προϊόντων, επενδύει σε νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής, αποκτά όλα τα πιστοποιητικά διασφάλισης ποιότητας και αναπτύσσει εξαγωγική δραστηριότητα ανά το παγκόσμιο.

Σήμερα 60 εκατομμύρια φιάλες και 25 εκατομμύρια κουτιά ΣΟΥΡΩΤΗ πωλούνται ετησίως. Φέτος η «Σουρωτή» γιορτάζει 100 χρόνια ζωής και εξακολουθεί να προσφέρει ένα  πολύτιμο αγαθό που φτάνει αναλλοίωτο από την καρδιά της φύσης στο ποτήρια μας και τα προϊόντα της κυκλοφορούν σε επετειακές συσκευασίες.

To Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό Σουρωτή εισάγει και διανέμει στην Κύπρο η εταιρεία ΚΕΟ.