Για όσους ονειρεύονται να εργαστούν ως ποδοσφαιριστές (και τους γονείς τους)

 

Για τον πιτσιρικά που γράφει ποδοσφαιριστής στην έκθεση ‘τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω’. Για τον έφηβο που προσπαθεί να ξεκινήσει καριέρα. Για τον πατέρα που θέλει να ‘μυήσει’ τον γιο του στο ποδόσφαιρο. Για αυτούς είναι το κείμενο. 

Ας  πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να ασχολείται με το ποδόσφαιρο; Για να μπορέσει κανείς να απαντήσει όσο πιο σωστά μπορεί αυτή την ερώτηση, πρέπει να ‘σπάσει’ σε κομμάτια την ανάπτυξη ενός παιδιού.

Πρώτα 3 χρόνια
Η κίνηση είναι σημαντική τα πρώτα 3 χρόνια. Το παιδί αποκτά την ισορροπία και την αίσθηση του χώρου και του χρόνου.
3-6
Από τα 3 μέχρι τα 6 χρόνια, χρειάζεται διαπαιδαγώγηση στη λύση προβλημάτων μέσω σωστού και λάθους, επανάληψη και σύγκριση αποτελεσμάτων, δημιουργία και αύξηση της δυσκολίας.
6-10
Από τα 6 μέχρι τα 10 του χρόνια, το παιδί βρίσκεται στην κατάλληλη φάση για να αποκτήσει φυσικές ικανότητες.
7 ετών
Σε αυτή την ηλικία, το παιδί κάνει μια δραστηριότητα αλλά σύντομα την αλλάζει με μια άλλη. Όταν του ζητηθεί να κάνει μια συγκεκριμένη, την βαριέται εύκολα.
8 ετών
Σε αυτή την ηλικία το παιδί αρχίζει να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο. Η προσοχή του και η ικανότητα του να μαθαίνει νέες τεχνικές αυξάνεται.
9 ετών
Σε αυτή την ηλικία το παιδί ξεκινά να προκαλεί τον εαυτό του. Όταν του αρέσει κάτι, θα το επαναλαμβάνει μέχρι να το μάθει εντελώς.
10 ετών
Σε αυτή την ηλικία το παιδί απολαμβάνει κάθε φυσική δραστηριότητα. Είναι η ηλικία που αναπτύσσουν τις προσωπικές τους ικανότητες.

Συνεπάγεται πως η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί το ποδόσφαιρο είναι μεταξύ 9 και 10 ετών. Τόσο από σωματικής όσο και νοητικής ανάπτυξης. Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί εάν στα 12 του το παιδί θα ήταν καλύτερος ποδοσφαιριστής εάν ξεκινούσε από τα 7 του αντί από τα 10 του. Σύμφωνα με έρευνα, η προσπάθεια εκμάθησης μπορεί να είναι χάσιμο χρόνου όταν γίνεται λανθασμένα. Η ίδια έρευνα περιγράφει την περίπτωση που ένα παιδί είναι αρκετά μικρό και αδύναμο για να κλωτσήσει μια μπάλα σωστά, και έτσι το κάνει με τη μύτη του ποδιού του. Αργότερα, αυτή η συνήθεια είναι δύσκολο να σταματήσει. 

Τώρα, μετά τα 10, έρχεται η σειρά του πιτσιρικά/έφηβου. Είναι μερικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζει. Γιατί αν νομίζει πως το μόνο που χρειάζεται είναι ταλέντο, γελιέται. Εδώ λοιπόν είναι μερικά πράγματα που θα πρέπει να έχει στα υπόψιν του η/και να δουλέψει.

Αυτοπεποίθηση
Ο Tom Ince θεωρεί ότι αν δεν έχεις αυτοπεποίθηση, καλύτερα να μην παίξεις το παιχνίδι. Ο Oxlaide-Chamberlain πιστεύει στην ‘no fear’ αντιμετώπιση. Χωρίς αυτοπεποίθηση είναι πολύ δύσκολο να πετύχει κανείς.
Ποδοσφαιρικό κορμί
Ως μικρές και υψηλής συχνότητας στιγμές περιγράφει το ποδόσφαιρο ο προπονητής φυσικής κατάστασης Nick Graham. Για αυτό χρειάζεται αντοχή, δύναμη στα πόδια, δυνατός κορμός, ευλυγισία, άλμα και ικανότητα απότομης ανάπτυξης και διακοπής ταχύτητας αλλά και αλλαγής κατεύθυνσης.  
Διατροφή
Η διατροφή είναι πολύ σημαντική λέει ο Mario Gotze. Με βοηθάει να κρατιέμαι σωματικά και νοητικά δυνατός, κάτι που αντανακλάται στο παιχνίδι μου. Ειδικοί στη διατροφή των αθλητών τονίζουν ότι δεν είναι μόνο το τι πρέπει να τρώει ένας αθλητής, αλλά το πόσο και το πότε.
Αποκατάσταση
Οι μπύρες στο μπαράκι δεν πρόκειται να πνίξουν τον πόνο από την κούραση και τους τραυματισμούς. Χρειάζεται ξεκούραση, αποθεραπεία και ύπνος. Οι μεταμεσονύχτιες περιπλανήσεις καλό είναι να μην αποτελούν μέρος του προγράμματος.
Τακτική
Καλό το ταλέντο, αλλά από την ηλικία των 16-18 ο Arsene Wenger υποστηρίζει ότι δίνει έμφαση στο εάν οι νεαροί μπορούν να δέσουν με την ομάδα, εάν μπορούν να καταλάβουν το ρόλο τους μέσα στο παιχνίδι, εάν γίνονται ‘μαθητές’ του παιχνιδιού. Όποιος δεν δουλέψει σε αυτό τον τομέα θα χαθεί.
Βελτίωση ικανοτήτων
Το ποδόσφαιρο πρέπει να γίνει δεύτερη φύση και να βγαίνει ασυναίσθητα μέσα στο παιχνίδι. Για αυτό χρειάζεται δουλειά, δουλειά, δουλειά. Μπορεί κανείς να γνωρίζει τα βασικά αλλά τα βασικά αλλάζουν από τοποθέτηση σε τοποθέτηση στο γήπεδο. Επίσης, πλέον χρειάζονται δύο πόδια. Που σημαίνει περισσότερη δουλειά.
Αναπαραγωγή
Ο Wayne Rooney δήλωσε ότι από μικρός φαντάζεται καταστάσεις που μπορεί να συμβούν σε ένα παιχνίδι και προσπαθεί να βρει τρόπους αντιμετώπισης. Και δεν είναι ο μόνος, καθώς πολλοί είναι οι ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική για να είναι πιο προετοιμασμένοι.
Καλός χαρακτήρας
Οι επαγγελματικές ομάδες αναζητούν όχι μόνο καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά και καλούς χαρακτήρες. Ένας κακός χαρακτήρας δεν θα καταφέρει να μπει στα αποδυτήρια μιας ομάδας με αρμονία και ομαδικότητα.