5 λόγοι για να γράψεις το παιδί σου σε ακαδημία ποδοσφαίρου

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ενεργή εμπλοκή των παιδιών με αθλήματα -και ειδικά το ποδόσφαιρο- μπορεί να αποβεί καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία τους. Και αυτό γιατί μέσα από την άθληση και ειδικά τα ομαδικά αθλήματα, ένα παιδί παίρνει σημαντικά μαθήματα, τα οποία έχουν αντίκτυπο και για το υπόλοιπο της ζωής του. Να γιατί:

 Άσκηση

Η άσκηση σε αυτή η ηλικία είναι σημαντική. Βοηθά τα παιδιά να διατηρήσουν ένα κανονικό βάρος, να κτίσουν δυνατά κόκαλα και μύες, να καλυτερεύσουν την ποιότητα του ύπνου, να αυξήσουν την αυτοπεποίθηση τους, να μειώσουν το άγχος και να συμβάλουν σε καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

Πειθαρχεία

Το παιδί, μέσω μιας δραστηριότητας που του αρέσει, είναι ευκολότερο να μάθει την πειθαρχεία, καθώς τη χρειάζεται για να βελτιώσει τις ικανότητες του, με συνεπακόλουθο να καταλάβει το πόσο ωφέλιμη μπορεί να είναι. Στη συνέχεια, οι καλύτερες αποδόσεις και οι επιβραβεύσεις έρχονται να επαληθεύσουν αυτό το μάθημα.

Ομαδικότητα

Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα. Μέσα από το παιχνίδι, το παιδί θα μάθει να συνεργάζεται προς έναν κοινό σκοπό. Στη συνέχεια της ζωής του, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά, θα του είναι πιο εύκολο να συνεργαστεί με μια ομάδα για μια παρουσίαση ή ένα επαγγελματικό πρότζεκτ.

Σεβασμός

Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που μπορεί να λάβει ένα παιδί -και το βασικό μήνυμα της UEFA- είναι ο σεβασμός. Σεβασμός στον αντίπαλο. Σεβασμός στον συμπαίκτη. Σεβασμός στον προπονητή. Και από εκεί και πέρα, σεβασμός στους γονείς, σεβασμός στους φίλους, σεβασμός στην κοινωνία. Χωρίς σεβασμό, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στη ζωή, δεν πας πουθενά.

Σκληρή δουλειά

Το παιδί θα μάθει να βάζει στόχους και να δουλεύει σκληρά για να τους υλοποιήσει. Τόσο προσωπικούς όσο και ομαδικούς. Βραχυπρόθεσμους και προσωπικούς, λίγο πιο γρήγορος, λίγο καλύτερη πάσα, λίγο πιο δυνατό σουτ, μέχρι μακροπρόθεσμους και ομαδικούς, στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος.

Εάν έχετε τη δυνατότητα λοιπόν, μη διστάσετε να ‘σπρώξετε’ τα παιδιά σας προς την ενεργή εμπλοκή με τον αθλητισμό. Αν και θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο είναι το ιδανικότερο άθλημα, αναλόγως των ενδιαφερόντων του παιδιού μπορεί να γίνει και η καταλληλότερη επιλογή σπορ, από την οποία μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί.