H ΕΕ εγκαινιάζει το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης 2015

Μαζί με το 2015 ξεκινά το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης (EYD2015) - ένα έτος αφιερωμένο στην ευαισθητοποίηση, στη συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στην αναπτυξιακή συνεργασία της ΕΕ και στην αρχή μιας εποικοδομητικής συζήτησης γύρω από το σύνθημα «Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας». Το EYD2015 προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι μια ευκαιρία για να επιδείξει την ισχυρή δέσμευση της ΕΕ και των κρατών μελών της για την εξάλειψη της φτώχειας σε όλο τον κόσμο.

Αυτό το έτος υπόσχεται να είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη, με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων μερών που εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων όσον αφορά την ανάπτυξη, την περιβαλλοντική και κλιματική πολιτική. Το 2015 είναι ημερομηνία σταθμός για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (ΑΣΧ) και το έτος κατά το οποίο η συνεχιζόμενη παγκόσμια μετά το 2015 συζήτηση θα συγκλίνουν σε ένα ενιαίο πλαίσιο για την εξάλειψη της φτώχειας και την αειφόρο ανάπτυξη στη Γενική Συνέλευση του Σεπτεμβρίου Ηνωμένων Εθνών. Το 2015 είναι επίσης η χρονιά που μια νέα διεθνή συμφωνία θα αποφασιστεί στο Παρίσι.

Το EYD2015 θα φέρει σε επαφή νέους ανθρώπους, φορείς χάραξης πολιτικής, πολίτες, τον ιδιωτικό τομέα, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και μεμονωμένους ενδιαφερόμενους ούτως ώστε να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη των κοινών τους στόχων. Είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό Έτος που επικεντρώνεται στις εξωτερικές σχέσεις.

"Ο στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους για την ανάπτυξη είναι η ενημέρωση των πολιτών της ΕΕ σχετικά με την αναπτυξιακή συνεργασία, επισημαίνοντας τα αποτελέσματα που η Ένωση, ενεργώντας από κοινού με τα κράτη μέλη, έχει επιτύχει ως παγκόσμιος παίκτης», δήλωσε ο Neven Mimica, Επίτροπος Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας της ΕΕ.

"Πρέπει να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη της αναπτυξιακής συνεργασίας της ΕΕ για τις δύο πλευρές:. για τους δικαιούχους, αλλά και για τους πολίτες της ΕΕ.  Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να θέσει την ανάπτυξη στο επίκεντρο του κόσμου και ελπίζω ότι οι άνθρωποι από όλη την ΕΕ θα ενωθούν μαζί μας και να συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Έτος. "

Το EYD2015 έχει ένα βαρυφορτωμένο ημερολόγιο με εκδηλώσεις σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο - ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, θα λανσάρει το EYD2015 σε μια τελετή έναρξης υψηλού επιπέδου στη Ρίγα στις 9 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια, στις 2 Μαρτίου θα ακολουθήσει μια διεθνής εκδήλωση για θέματα ισότητας των φύλων, 20χλμ τρέξιμο στις Βρυξέλλες τον Μάιο καθώς επίσης και δημιουργικοί διαγωνισμοί σε ολόκληρη την ΕΕ, π.χ. ο διαγωνισμός βίντεο “Shining Stars of Europe”

Επιπρόσθετα, όλα τα κράτη μέλη περιλάβουν 28 Kapuscinski διαλέξεις (μία σε κάθε κράτος μέλος), την εμφάνιση της EYD2015 στο EXPO2015 στο Μιλάνο και την απονομή του βραβείο Lorenzo Natali για δημοσιογράφους.

Το EYD2015 θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών ευκαιριών για συμμετοχή όλων των κρατών  μελών, που περιλαμβάνουν από τέχνη και ανάπτυξη έργων για δραστηριότητες με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μέχρι μεγάλης κλίμακας αθλητικές εκδηλώσεις. Κάθε μήνας του έτους θα είναι αφιερωμένος σε ένα ειδικό θέμα: τον Ιανουαρίου η έμφαση θα είναι στη θέση της Ευρώπης στον κόσμο, τον Φεβρουάριο θα είναι η εκπαίδευση, τον Μάρτιο θα καλυφθούν θέματα ισότητας των φύλων και ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας της υγείας.

Με μια ευρεία γκάμα εκδηλώσεων που ξεκινούν από απλές δραστηριότητες και καταλήγουν σε συνέδρια υψηλού επιπέδου, το EYD2015 είναι μια πραγματική ευκαιρία για την περαιτέρω εμπλοκή των πολιτών της ΕΕ με το θέμα της αναπτυξιακής βοήθειας και συνεργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Ανάπτυξης 2015, παρακαλώ επισκεφθείτε https://www.facebook.com/EuropeanYearForDevelopment2015, https://twitter.com/eyd2015, https://europa.eu/eyd2015/  


Για τους θεματικούς μήνες, παρακαλώ επικοινωνήστε:
Επαφές με τον Τύπο:
Maria Sanchez Aponte [email protected]
Stacey Vickers [email protected]