Πανευρωπαϊκή Διάκριση στην Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

Ακόμα μια νέα σημαντική αναγνώριση έχει μόλις αποκτήσει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στον τομέα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής εκπαίδευσης και καθίσταται έτσι ένα από τα λιγοστά πανεπιστήμια στην Ευρώπη με αυτή τη διάκριση! 

Η χρήση των νέων τεχνολογιών και η επανάσταση που φέρνει η εξ αποστάσεως μάθηση μέσω του διαδικτύου, είναι πλέον αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου κόσμου. Μετά από τη γραφή και την τυπογραφία, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει πλέον εδραιωθεί ως το «τρίτο κύμα» εξέλιξης στην εκπαίδευση. Όπως πολλοί μελετητές υποστηρίζουν, η μέθοδος αυτή αναμένεται να γίνει η επικρατέστερη μέθοδος εκπαίδευσης στα προσεχή χρόνια. Πολλά πανεπιστήμια προσφέρουν ήδη προγράμματα σπουδών εξ αποστάσεως και οι αριθμοί των σπουδαστών που προτιμούν αυτό το είδος προγραμμάτων αυξάνεται συνεχώς. Ένα από τα κύρια ζητήματα όμως, παραμένει εκείνο της ποιότητας των προγραμμάτων αυτών – ποιός και πώς δηλαδή θα ασκεί την εποπτεία και τον έλεγχο της ανάπτυξης του τομέα.

Στην Ευρώπη έχουν καθιερωθεί ειδικά σώματα που έχουν ως αποστολή τη συμπλήρωση αυτού του κενού. Ένα από τα πιο γνωστά και έγκυρα είναι το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την Ποιότητα στην Ηλεκτρονική Εκπαίδευση (European Foundation for Quality in e-Learning – EFQUEL).  Για την πιστοποίηση ενός εκπαιδευτικού οργανισμού, το EFQUEL αξιολογεί ένα ευρύ φάσμα παραγόντων όπως ένταξη της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης στη στρατηγική του ιδρύματος, το επίπεδο της σχετικής υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς επίσης και την εμπειρογνωμοσύνη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού.  Η αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης μελέτη για την αρτιότητα των τμημάτων που υποστηρίζουν τα εξ αποστάσεως προγράμματα και το επίπεδο της ποιότητας στην παρεχόμενη εκπαίδευση γενικότερα. 

Πάντοτε καινοτόμο, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει από καιρό αναπτύξει πληθώρα εξ αποστάσεως προγραμμάτων σπουδών.  Με την ιδρυματική αναγνώριση - πιστοποίηση UNIQUe από το EFQUEL, καθίσταται το μόνο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα και ένα από τα λιγοστά στην Ευρώπη που έχουν πετύχει τη σημαντική αυτή διάκριση.  

Με χιλιάδες φοιτητές στα εξ αποστάσεως προγράμματα από ολόκληρο τον κόσμο και με τη νέα αξιόλογη πιστοποίηση από το EFQUEL, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συγκαταλέγεται, και επίσημα πλέον, ανάμεσα στα πρωτοπόρα πανεπιστήμια της Ευρώπης όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι εξ αποστάσεως φοιτητές του Πανεπιστημίου αποκτούν τη διασφάλιση και κατοχύρωση για την υψηλή ποιότητα της εκπαίδευσης και το πτυχίο τους αποκτά μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, τόσο από άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, όσο και από τους εργοδότες.  Όπως κάθε πιστοποίηση ποιότητας, η αναγνώριση από το EFQUEL αποτελεί μια ανεξάρτητη σφραγίδα εγκυρότητας για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μια έξωθεν καλή μαρτυρία για τα επίπεδα προσφοράς του Πανεπιστημίου όσον αφορά την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχει στους φοιτητές του.