Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών

Μαρίνα Αγίας Νάπας – Μια άλλη όψη.
Όταν η ανάπτυξη σημαίνει οικειοποίηση και καταστροφή των κοινών φυσικών αγαθών μας   

Τις τελευταίες μέρες ένα βιντεάκι κάνει τον γύρω του διαδιχτύου: [ ] Είναι μια ψηφιακή αναπαράσταση της αξιας €220 εκατομυρίων μαρίνας, έργο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Μακρόνησος στην Αγία Νάπα. Το έργο θα είναι χωρητικότητας 710 θέσεων ελλιμενισμού (εκ των οποίων οι 486 θέσεις θα είναι θαλάσσιου ελλιμενισμού σκαφών μήκους 8 – 60 μέτρα και 144 θέσεις φύλαξης σκαφών στην ξηρά) και το οποίο Θα περιλαμβάνει επίσης εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις, γραφεία διοίκησης και 850 περίπου θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων. Θα διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο, χώρους αναψυχής, ταβέρνες, κλαμπ, αλλά και ένα τεχνητό νησί στο δυτικό άκρο της μαρίνας, το οποίο θα βοηθήσει τόσο στη σταθεροποίηση της παραλίας, όπως και να προσφέρει ένα επιπλέον χώρο αναψυχής. [ ] Όλα αυτά ανακοινώνονται μέσα σε ένα κλίμα πανηγυρισμού – ως ένα έργο το οποίο θα βοηθήσει την οικονομία εν καιρό κρίσης, ως ένα έργο το οποίο θα είναι πόλος έλξης για πλούσια πελατεία, ως ένα έργο που θα φέρει ανάπτυξη! Η Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών έχει μια διαφορετική άποψη...

Αν όντως η Αγία Νάπα χρειάζεται μια μαρίνα, τότε γιατί δεν έγινε η προσπάθεια δημιουργίας της κοντά στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας, με τρόπο όπου θα συνάδει με το περιβάλλον και χωρίς να καταστραφεί περαιτέρω η ακτογραμμή της περιοχής. Αντιθέτως, η σχεδιασμένη μαρίνα είναι ένα νέο χωριό το οποίο όχι μόνο θα μεταμορφώσει και θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά θα έχει επίσης κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στα γειτονικά τουριστικά θέρετρα, τα οποία δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από το συγκεκριμένο έργο, αφού η «πλούσια πελατεία» έχει όλα όσα θα χρειάζεται στον συγκεκριμένο χώρο. Μιλάμε δηλαδή για ένα «all inclusive» θέρετρο για τα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας.      

Το συγκεκριμένο έργο είναι μια πολυ-μαρίνα, σε μια περιοχή η οποία μέχρι στιγμής είναι περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά και θρησκευτικά σημαντική. Στην ανατολική μεριά π.χ. υπάρχουν οι «Τάφοι της Μακρονήσσου»[ ] και δυτικά το εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το ότι η μαρίνα θα πραγματοποιηθεί στην καρδιά της περιοχή του Δικτύου Natura 2000 «Αγία Θέκλα- Λιοπέτρι» η κατασραφή της οποίας θα είναι ανεπανόρθωτη. Σκοπός της περιοχής Natura είναι η προστασία 19 ειδών ορνιθοπανίδας, η διατήρηση και προστασία των οποίων περιλαμβάνονται στο κόκκινο βιβλίο της χλωρίδας της Κύπρου,[ ] ένα διεθνές εργαλείο στο οποίο αναφέρονται φυτά ή ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, κατατάσσοντάς τα σε κατηγορίες κινδύνου εξαφάνισης, καθώς επίσης και η προστασία και η διατήρηση των φυσικών οικοτόπων της περιοχής. Επίσης, η συγκεκριμένη είναι μια από τις δύο πιο σημαντικές περιοχές στην Κύπρο για τη διαχείμαση του Βραχοπλουμιδιού (Charadrius leschenaultii), είδος το οποίο θεωρείται απειλούμενο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη θεωρείται προς εξαφάνιση. 

Με βάση του άρθρου 6 της Οδηγίας για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ),[ ] «εάν, παρα τα αρνητικά συμπεράσματα της εκτίμησης των επιπτώσεων και ελλείψει εναλλακτικών λύσεων, ένα σχέδιο πρέπει να πραγματοποιηθεί για άλλους επιτακτικούς λόγους σημαντικού δημοσίου συμφέροντος, περιλαμβανομέ¬νων λόγων κοινωνικής ή οικονομικής φύσεως» το έργο μπορεί να γίνει αφού ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα και για τα οποία θα ενημερωθεί σχετικά η Κομισιόν. 

Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών θεωρεί τέτοια μεγαλεπίβολα σχέδια ως αναπτύξεις οι οποίες αποσκοπούν στην οικειοποίηση, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των κοινών φυσικών μας πόρων. Μέσα σε αυτό ακριβώς το φαύλο κύκλο ‘ανάπτυξης’, στον οποίο τα επιχειρηματικά κέρδη και τα ιδιωτικά συμφέροντα μπαίνουν απροκάλυπτα πάνω από τα δικαιώματα των ανθρώπων και την προστασία του περιβάλλοντος, καθήκον μας είναι να θέτουμε ερωτήματα και να απαιτούμε απαντήσεις. Αν σκεφτούμε τον όρο οικο-λογία ως το σύνολο περιβαλλοντικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, οικονομικών συνθηκών,  τότε θα ήταν σωστό, να αναρωτηθούμε ποιές θα είναι εν τέλει οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μαρίνας για το κάθε άτομο της περιοχής. Για ποιούς και γιατί στην πραγματικότητα γίνεται αυτή η ανάπτυξη, την οποία η κυβέρνηση προωθεί με τόσο ζήλο και χωρίς την διεξαγωγή της αναγκαίας με βάση νόμου δημόσιας διαβούλευσης? Είναι άραγε το δημόσιο συμφέρον ή η κερδοφορία των λίγων; Aν η απάντηση σ’αυτά τα ερωτήματα είναι το δεύτερο, τότε καθήκον μας είναι να παλέψουμε για να την σταματήσουμε.  
 


Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών απαιτεί:

•    Την προστασία των δημόσιων παραλιών, των φυσικών ακτών και των θαλασσών μας •
•    Τη διασφάλιση της ανοικτής, ελεύθερης και δημόσιας πρόσβασης στις ακτές και τις παραλίες μας •
•    Την εφαρμογή των σχετικών ευρωπαϊκών και εθνικών νομοθεσιών, όπως το ‘Πρωτόκολλο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης της Σύμβασης της Βαρκελώνης’ και ο ‘περί της Προστασίας της Παραλίας Νόμος’, καθώς επίσης και την εφαρμογή ανοικτών, δημοκρατικών και διαφανών διαδικασιών δημόσιας διαβούλευσης, με σεβασμό στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά μας δικαιώματα, όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής και η διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και των κοινών αγαθών.

Facebook: 
Cyprus Natural Coastline – Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών:
https://www.facebook.com/coastlinecy /
Reclaim The Sea: https://www.facebook.com/reclaimthesea
Website: www.reclaimthesea.org / Email: [email protected]