Ερευνητική συνεργασία ΤΕΠΑΚ με Ινστιτούτο Ογκολογίας στη Ρουμανία

Το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) του ΤΕΠΑΚ,  σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ογκολογίας Cluj-Napoca (IOCN) στην Ρουμανία διεξάγει την πιλοτική έρευνα THYROCHEM (http://web.cut.ac.cy/thyroid/) για την διερεύνηση εκθέσεων του ανθρώπου στη δισφαινόλη Α (BPA) (βρίσκεται σε δοχεία τροφίμων, μπουκάλια νερού και σε κονσέρβες) και το 2-αιθυλεξύλιο- 4-μεθοξύ κινναμωμικό  (EHMC) (χρησιμοποιείται ως φίλτρο κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας και βρίσκεται σε καλλυντικά προσώπου ή προϊόντα προσωπικής φροντίδας) και πιθανές επιπτώσεις στην ομοιόσταση του θυρεοειδούς αδένα και συγκεκριμένα στην δημιουργία όζων. 


Οι δύο αυτές ουσίες έχουν συσχετιστεί με την διατάραξη κανονικής λειτουργίας του ενδοκρινικού συστήματος και κατ’ επέκταση του θυρεοειδούς, ενώ η μέγιστη συγκέντρωσή τους στα καταναλωτικά προϊόντα υπόκειται σε ρυθμίσεις. Πρόσφατα μάλιστα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) εξέδωσε αναφορά για το BPA στην οποία μειώνει τα επιτρεπτά ποσοστά έκθεσης κάτω από τα οποία δεν παρατηρούνται επιπτώσεις στην υγεία.
Οι όζοι του θυρεοειδούς, που μελετώνται στο πρόγραμμα THYROCHEM, είναι ογκίδια στον αδένα του θυρεοειδούς, η διάγνωση των οποίων γίνεται συνήθως με υπέρηχο. Ένα μικρό ποσοστό όζων αυτών μπορεί να οδηγήσει σε κακοήθειες (καρκίνο του θυροειδούς) και εμφανίζεται συχνότερα στον γυναικείο πληθυσμό. Στην Κύπρο ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο 3ος συχνότερα εμφανιζόμενος τύπος καρκίνου στις γυναίκες με χαμηλή όμως θνησιμότητα, ενώ στη Ρουμανία τα ποσοστά είναι σημαντικά χαμηλότερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Globocan*, της βάσης δεδομένων για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 
Το πρόγραμμα THYROCHEM έχει ως στόχο να διερευνήσει αν η έκθεση στο BPA και το EHMC σχετίζεται με την εμφάνιση των διαταραχών στο θυρεοειδή αδένα. Βάση του προγράμματος αποτελούν τα δεδομένα για  την πιθανή επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων ή εκθέσεων σε χημικές ουσίες στην ανάπτυξη των όζων, ο συσχετισμός των όζων θυρεοειδούς με κακοήθειες, αλλά και οι ομοιότητες ανάμεσα σε αυτούς τους περιβαλλοντικούς παράγοντες σε Κύπρο και Ρουμανία που έχουν διαφορετικά ποσοστά εμφάνισης όζων και κακοηθειών. 
Μέσω του THYRΟCHEM που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας της Κύπρου και τον αντίστοιχο οργανισμό της Ρουμανίας ενισχύονται οι ερευνητικές δραστηριότητες και η συνεργασία στις δυο χώρες.
Λεπτομέρειες για όλες τις πτυχές και τις ερευνητικές δραστηριότητες του προγράμματος THYROCHEM μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://web.cut.ac.cy/thyroid/, όπου παρατίθενται στοιχεία και πηγές σχετικά με τις διαταραχές του θυροειδή και δεδομένα για τις επιπτώσεις του BPA και του EHMC.
Για τις ερευνητικές δραστηριότητες του CII και τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει στην Κύπρο σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Harvard οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την σελίδα  http://www.cut.ac.cy/cii .