Το ΤΕΠΑΚ φέρνει στην Κύπρο τους κορυφαίους του τομέα Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή

Το Cyprus Interaction Lab (http://cyprusinteractionlab.com) του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου εξασφάλισε τη διοργάνωση στην Κύπρο του εγνωσμένου κύρους παγκόσμιου συνεδρίου στον τομέα της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή, INTERACT 2018. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη τόσο από επιστημονικής πλευράς όσο και από πλευράς διεθνούς παρουσίας της κυπριακής πανεπιστημιακής κοινότητας, αφού το INTERACT αποτελεί ένα από τα κορυφαία συνέδρια σε παγκόσμια κλίμακα στον τομέα της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή. Η πρόταση του ΤΕΠΑΚ για τη φιλοξενία του συνεδρίου στην Κύπρου παρουσιάστηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια των εργασιών του φετινού συνεδρίου στη Νέα Ζηλανδία αποσπώντας ευμενή σχόλια τόσο για την ποιότητα του προτεινόμενου προγράμματος εργασιών όσο και για το επίπεδο των υποδομών φιλοξενίας της Κύπρου.  

 
Το πεδίο της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή (HCI), παρουσίασε αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία τριάντα χρόνια, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρήση των υπολογιστών προς όφελος των τελικών χρηστών. Οι σύγχρονες και αναδυόμενες τεχνολογίες έχουν αλλάξει δραματικά τον τρόπο αλληλεπίδρασης με την πληροφορία, καθιστώντας τον ανθρώπινο παράγοντα ουσιαστικό μέρος της επιστήμης των υπολογιστών και της πληροφορικής σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής. Η συνεχής τεχνολογική πρόοδος δημιούργησε καινούριες ανάγκες για υψηλού επιπέδου εξειδικεύσεις τόσο σε σχέση με τις εφαρμογές όσο και σε σχέση με την βασική επιστημονική έρευνα. Ανταποκρινόμενο στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και στις εγχώριες ανάγκες, το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών ξεκινά από φέτος την προσφορά ενός μεταπτυχιακού προγράμματος στο σχετικό τομέα του Σχεδιασμού Διάδρασης (Interaction Design - http://www.idmaster.eu). Το εξ αποστάσεως πρόγραμμα, προσφέρεται στην Αγγλική γλώσσα σε συνεργασία με το Institute of Informatics του Tallinn University της Εσθονίας, με συντονιστή του μεταπτυχιακού τον καθηγητή Παναγιώτης Ζαφείρη, Κοσμήτορα της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΤΕΠΑΚ. Το Cyprus Interaction Lab του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου μελετά την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με την τεχνολογία σε διάφορους τομείς, πρωτοπορώντας ερευνητικά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Στόχος του εργαστηρίου είναι να κατανοηθεί και να βελτιωθεί η εμπειρία των χρηστών κατά την αλληλεπίδρασή τους με την τεχνολογία. 

Το πρώτο συνέδριο INTERACT πραγματοποιήθηκε το 1990, και έκτοτε διεξάγεται υπό την αιγίδα της Τεχνικής Επιτροπής 13 για την Αλληλεπίδραση-Ανθρώπου Υπολογιστή της Διεθνούς Ομοσπονδίας για Επεξεργασία Πληροφοριών (IFIP) της UNESCO. Τα επόμενα δυο συνέδρια θα φιλοξενηθούν στην Γερμανία και την Ινδία.