Η Τράπεζα Πειραιώς χορηγός τους Cyprus – Russia Business & Investment Forum

•    Άππιος: Βελτιώθηκε το κανονιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες

Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει και ενθαρρύνει τη διεύρυνση των επιχειρηματικών σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας. Στα πλαίσια αυτά ήταν χορηγός του Cyprus – Russia Business & Investment Forum που έγινε την Παρασκευή 20 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Λεμεσό.

Πιστεύοντας ότι οι επιχειρηματικές ευκαιρίες μεταξύ των δύο χωρών είναι μεγάλες, η Τράπεζα Πειραιώς βοηθά τις επιχειρήσεις στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι παρά την οικονομική κρίση, οι τομείς των επενδύσεων, της ενέργειας, του τουρισμού, των ακινήτων, της καινοτομίας προσφέρονται σήμερα για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση από πολλούς ομιλητές, οι δύο χώρες πέραν της συνεργασίας τους στις δύο οικονομίες, έχουν τη δυνατότητα και για κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες σε γειτονικές μας χώρες.

Στη δική του ομιλία ο Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Άππιος παρουσίασε τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, με έμφαση στη βελτίωση των διαδικασιών και του κανονιστικού πλαισίου αναφορικά με τις δανειοδοτήσεις, την εταιρική διακυβέρνηση και την αποφυγή φαινομένων ξεπλύματος παράνομου χρήματος.

Επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες αναφορικά με το  μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με τις αξίες των ακινήτων, καταλήγοντας στο θετικό μήνυμα ότι ο ρυθμός μείωσης στις αξίες των ακινήτων ελαττώθηκε και προβλέπεται ότι οι παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν στα "stress tests" των τραπεζών για τις μειώσεις των ακινήτων ήταν πιο «επιθετικές» απ’ ότι τελικά προβλέπεται.

Στην εκδήλωση που παρακολούθησαν πολλοί επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τις δύο χώρες μίλησε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γ. Λακκοτρύπης, ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία κ. Stanislav Osadchiy, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου της Ρωσίας κ. Georgy Petrov, ο Πρόεδρος του Κυπρο – Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου κ. Ευγένιος Ευγενίου και ο Πρόεδρος του Ρωσικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τη συνεργασία με την Κύπρο κ. Mikhail Kuzovlev.

Το Φόρουμ ασχολήθηκε με τα εξής σημαντικά θέματα:
    Η κυπριακή οικονομία, δύο χρόνια μετά την κρίση.
    Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.
    Η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων στην Κύπρο.
    Οι τουριστικές υποδομές της Κύπρου και οι επιχειρηματικές προοπτικές στον τουρισμό.
    Ο τομέας της ενέργειας περιλαμβανομένων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνάρτηση με το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τομέα αυτό.
    Η Κύπρος ως ένας ελκυστικός προορισμός επιχειρηματικής δραστηριότητας.
    Οι προοπτικές της επιχειρηματικής συνεργασίας Κύπρου – Ρωσίας.