Όφελος για τους επενδυτές ακίνητων

Η αστικοποίηση, οι δημογραφικές αλλαγές και η τεχνολογία είναι ανάμεσα στις κυριότερες τάσεις που επηρεάζουν τον κλάδο

Η μετακίνηση κεφαλαίων από την Ανατολή προς τη Δύση θα συνεχίσει ενδεχομένως να αποτελεί τον παράγοντα με τη μεγαλύτερη επιρροή στις αγορές ακινήτων το 2015, σύμφωνα με την ετήσια πρόβλεψη του «Global Emerging Trends in Real Estate® 2015», που καταγράφει το επενδυτικό κλίμα στον κλάδο των ακινήτων παγκοσμίως. Την πρόβλεψη δημοσίευσαν από κοινού η PwC και το Urban Land Institute (ULI).
 

Τοπικά κεφάλαια από την Κίνα και τη Νότιο Κορέα αναμένεται να συνεχίσουν να αναζητούν διέξοδο σε διεθνείς αγορές. Σε αυτά θα προστεθούν, τα επόμενα χρόνια, τα κεφάλαια συνταξιοδοτικών ταμείων από την Ιαπωνία. Το 84% των επενδυτών της περιφέρειας Ασίας Ειρηνικού, που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα, δήλωσαν ότι αναμένουν αύξηση ή σημαντική αύξηση των διασυνοριακών κεφαλαίων προς την Ευρώπη. 

Άλλη αιτία της σημαντικής μετακίνησης κεφαλαίων από την Ανατολή προς τη Δύση είναι η ανασφάλεια. Η έκθεση διαπιστώνει ότι κεφάλαια που έχουν σήμερα ως στόχο σημαντικά στοιχεία ενεργητικού στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ενδέχεται να μετακινηθούν προς άλλες χώρες όπως τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. 

Όπως δήλωσε ο Simon Hardwick, Συνέταιρος επί Νομικών Θεμάτων της PwC και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, «Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια που αναζητούν ευκαιρίες στον κλάδο ακινήτων παγκοσμίως. Η αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων έχει οδηγήσει ορισμένους επενδυτές στις αγορές ανάπτυξης ακινήτων, καθώς και στις δευτερογενείς αγορές, με παράλληλη αύξηση του σχετικού ρίσκου. 

Κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων, οι επενδυτές ακινήτων οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων. Είναι σαφές ότι στο μέλλον ίσως χρειαστεί να προσεγγίζουν τις αποφάσεις αυτές με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Τα κεφάλαια ενδέχεται να πρέπει να κατανέμονται σε ένα πολύ ευρύ φάσμα διαφορετικών ειδών στοιχείων ενεργητικού, από οικιστικές μονάδες για συνταξιούχους και φοιτητές μέχρι κέντρα δεδομένων και χώρους αποθήκευσης» .

Η έκθεση, που καταγράφει τις απόψεις κορυφαίων επενδυτών ακινήτων διεθνώς, προσδιορίζει έναν αριθμό «μεγα-τάσεων» που επηρεάζουν τις αγορές ανά το παγκόσμιο. Η κάθε μια από τις τάσεις αυτές έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την επένδυση: αύξηση της αστικοποίησης (η πλειοψηφία του πληθυσμού της γης κατοικεί σήμερα σε αστικές περιοχές), δημογραφικές και κοινωνικές αλλαγές (περιλαμβανομένης μιας σημαντικής αύξησης του πληθυσμού μεγαλύτερης ηλικίας και των ηλικιωμένων), τεχνολογικά επιτεύγματα, ενίσχυση της οικονομικής ισχύος των αναδυόμενων αγορών (λόγω κυρίως της επέκτασης της μεσαίας τάξης) και κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι η αστικοποίηση και οι δημογραφικές και κοινωνικές αλλαγές αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στις επιχειρηματικές τους αποφάσεις τα επόμενα χρόνια. Ως παράγοντας με εξαιρετικά σημαντική επιρροή αναφέρεται και η τεχνολογία. 

Σύμφωνα με τον Patrick L. Phillips, Παγκόσμιο Διευθύνοντα Σύμβουλο του Urban Land Institute, «Οι σημαντικότερες τάσεις που αφορούν την αστικοποίηση, τις δημογραφικές και οικονομικές αλλαγές, την εξέλιξη της τεχνολογίας και την κλιματική αλλαγή επηρεάζουν τις επενδύσεις στον κλάδο των ακινήτων και τις αποφάσεις για ανάπτυξη των ακινήτων παγκοσμίως. Αυτές οι σημαντικές δυνάμεις αλλαγής μάς υποχρεώνουν να σκεφτούμε εκ νέου τι είδους κτίρια χτίζουμε, πού και πώς. Ο κλάδος μας έχει μια μακροχρόνια προοπτική, και πρέπει να οικοδομούμε τις πόλεις μας ξανά και ξανά κατά τρόπο που να τους επιτρέπει να εξελίσσονται και να προσαρμόζονται με άνεση στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των μελλοντικών γενιών» .

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης συνοπτική παρουσίαση της Αφρικής, που αποτελεί σημαντική αναδυόμενη αγορά. Η συγκεκριμένη ήπειρος θεωρείται από τους επενδυτές και όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων ως μια ολοένα και πιο ελκυστική αγορά, με προοπτικές απόδοσης των σχετικών επενδύσεων πέραν του 20% σε μεγάλο αριθμό περιοχών.