Ένα γκολ ανά 28 λεπτά στο Champions League!

H φάση των ομίλων του Champions League ολοκληρώθηκε καταγράφοντας μερικά ρεκόρ, ενώ το θέαμα ήταν εντυπωσιακό με 3,19 γκολ ανά παιχνίδι.

Με ένα ρεκόρ, που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το θέαμα που προσφέρει το Champions League, ολοκλήρωσε την διαδρομή της στους ομίλους η κορυφαία διοργάνωση: στα συνολικά 96 παιχνίδια που  έγιναν, από τα 125 του τουρνουά, σημειώθηκαν 306 γκολ, παρουσιάζοντας τον εξαιρετικό μέσο όρο 3,19 γκολ ανά παιχνίδι ή διαφορετικά ένα γκολ κάθε 28 λεπτά! Αποτελεί νέο ρεκόρ, αφού το προηγούμενο στην φάση των ομίλων ήταν 292 γκολ.

Προκρίσεις και αποκλεισμοί, πανηγυρισμοί και απογοητεύσεις, σε μία μοναδική διαδρομή, ικανή μονάχα να προσφέρει το Champions League, το πραγματικό ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην κατάφερε να εξασφαλίσει συνέχεια στην ευρωπαϊκή του διαδρομή, όμως ήταν η ομάδα  που σημείωσε το μοναδικό γκολ στην κορυφαία άμυνα της διοργάνωσης, στην Μπαρτσελόνα (1 γκολ), που άφησε πίσω της την  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3 γκολ).

Στους αριθμούς που αποτυπώνουν τα κορυφαία στοιχεία της διοργάνωσης και ο Σίλβιο Προτό. Ο Βέλγος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα με τις περισσότερες αποκρούσεις, κάνοντας συνολικά 24. Πριν από αυτόν είναι Πιατόφ (Σαχτάρ-25), Ακινφέεφ (Σπαρτάκ Μόσχας-29), Χαντάνοβιτς (Μάριμπορ-32), ενώ στην πρώτη θέση είναι ο Σέχιτς της Καραμπάχ με 35.

Μετά την ήττα της Παρί Σ.Ζ στο Μόναχο από την Μπάγερν την Τρίτη, αλλά και την προχθεσινή της Μάντσεστερ Σίτι από την Σαχτάρ στην Ουκρανία, καμία ομάδα δεν κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει απόλυτη (6 νίκες σε 6 ματς) την διαδρομή της στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης και να μπει στην μικρή ξεχωριστή ελίτ που το έχει καταφέρει στο παρελθόν: η Μίλαν του Φάμπιο Καπέλο  (1992/93), η Παρί Σ.Ζ (1994/95) του Λουίς Φερνάντεζ, η Μπαρτσελόνα (2002/03) του Λουίς Φαν Γκάαλ  και η Ρεάλ Μαδρίτης, πρώτα την σεζόν 2011/12, με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο της  και στη συνέχεια (2014/15), με τον Κάρλο Αντσελότι.

Ό,τι δεν κατάφερε να πετύχει το βράδυ της Τρίτης στο Μόναχο ο Νεϊμάρ, το πέτυχε  στη Μαδρίτη ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ με το γκολ που σημείωσε στη νίκη (3-2) της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Ντόρτμουντ, έγινε ο πρώτος παίκτης, που σκόραρε και στα έξι παιχνίδια των ομίλων του Champions League. 

Η Τότεναμ συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς (16), ενώ τέσσερις ομάδες έμειναν αήττητες: Μπαρτσελόνα, Μπεσικτάς, Λίβερπουλ και Τότεναμ. Το ρεκόρ προσέλευσης θεατών (83.782), σημειώθηκε στο ματς Τότεναμ-Ρεάλ Μαδρίτης.

Η πιο ευρεία εντός έδρας νίκη: Λίβερπουλ- Σπαρτάκ 7-0, η αντίστοιχη εκτός έδρας νίκη: Μάριμπορ-Λίβερπουλ 0-7 και τα περισσότερα γκολ, σημειώθηκαν προαναφερθέντα ματς και στην αναμέτρηση Παρί Σ.Ζ-Σέλτικ 7-0.

Ο Ρονάλντο είναι πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, με εννέα γκολ, ενώ έχει πετύχει συνολικά 114 γκολ, 17 περισσότερα από τον Λιονέλ Μέσι. 

Κορυφαίος σε ασίστ στην φάση των ομίλων είναι ο Τζέιμς Μίλνερ της Λίβερπουλ, με 5, αφήνοντας πίσω του για μία τον Νεϊμάρ.

Το ρεκόρ με τις περισσότερες ολοκληρωμένες πάσες έχει η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα με 90%, λίγο μπροστά από Μπαρτσελόνα, Παρί Σ.Ζ και Ρεάλ Μαδρίτης, που παρουσιάζουν ποσοστό 89%.

Η Μπενφίκα είναι η μοναδική ομάδα, που δεν κατάφερε να πάρει ούτε έναν βαθμό, γνωρίζοντας 6 ήττες στα ισάριθμα παιχνίδια της. 

Την μεγαλύτερη κατοχή μπάλας με ποσοστό 63% έχει η Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέρδε, καλύτερη επίθεση είναι εκείνη της Παρί Σ.Ζ με 25 γκολ, δύο περισσότερα από την Λίβερπουλ, που εχθες τελευταία αγωνιστική νίκησε με 7-0 την Σπαρτάκ Μόσχας. Την χειρότερη άμυνα παρουσίασε η Σέλτικ, με 18 γκολ.

Πέντε αγγλικές ομάδες (Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ και Λίβερπουλ), θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά, ανάμεσα στις 16, που εξασφάλισαν συνέχεια στο Champions League, την Δευτέρα στην κλήρωση που θα γίνει (13:00) στη Νιόν.  Δεδομένο που δημιουργεί μία διαδικασία με ισχυρές προϋποθέσεις.  

Οι 8  που τερμάτισαν πρώτες στους ομίλους τους: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία), Παρί Σ. Ζ (Γαλλία), Ρόμα (Ιταλία), Μπαρτσελόνα (Ισπανία), Λίβερπουλ (Αγγλία), Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία), Μπεσίκτας (Τουρκία), Τότεναμ (Αγγλία).

Οι 8 που τερμάτισαν δεύτερες: Βασιλεία (Ελβετία), Μπάγερν (Γερμανία), Τσέλσι (Αγγλία), Γιουβέντους (Ιταλία), Σεβίλη (Ισπανία), Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία), Πόρτο (Πορτογαλία) και Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία).

Οι 8 που συνεχίζουν στο Europa League: ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Σέλτικ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Σπαρτάκ Μόσχας, Νάπολι, Λειψία, Ντόρτμουντ.

Καμία ομάδα δεν μπορεί να κληρωθεί με άλλη από τον ίδιο όμιλο ή από την ίδια χώρα. Οι πρώτες αναμετρήσεις θα διεξαχθούν στις 13/14 Φεβρουαρίου και 20/21 Φεβρουαρίου, ενώ οι ρεβάνς στις 6/7 Μαρτίου και 13/14 Μαρτίου.