Οι αλλαγές στο Champions και Europa League

Αρκετές και σημαντικές αλλαγές στο Champions League και το Europa της επόμενης σεζόν ανακοίνωσε την Παρασκευή (24/4) η UEFA στο περιθώριο της κλήρωσης των ημιτελικών της διοργάνωσης, αλλά και του Europa League.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα ένα-ένα για να κατανοήσουμε όλοι το format της διοργάνωσης που θα δούμε την προσεχή σεζόν. Πρώτα απ’ όλα η πρώτη και σημαντική αλλαγή αφορά στην κατάταξη με την οποία θα εισέλθουν οι ομάδες στην κλήρωση των ομίλων στις 28 Αυγούστου.

Μέχρι σήμερα άπαντες γνωρίζαμε ότι τα γκρουπ δημιουργούνταν με βάση τους συντελεστές ανταγωνισμού των ομάδων. Πλέον, το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας θα ΄χει τις 7 πρωταθλήτριες ομάδες των κορυφαίων επτά ονομοσπονδιών της Ευρώπης που είναι η Ισπανία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ρωσία, ενώ θα είναι και η ομάδα που θα πάρει τη φετινή κούπα στις 6 Ιουνίου στο Βερολίνο. Αν η ομάδα που πάρει την κούπα και ταυτόχρονα κατακτήσει το πρωτάθλημα στη χώρα της, τότε η ομάδα που πήρε τον τίτλο στην Ολλανδία (σ.σ. Αϊντχόφεν), η 8η χώρα στην κατάταξη της UEFA, θα μπει αυτόματα στο πρώτο γκρουπ της κλήρωσης.

Πρόκειται επί της ουσίας, δηλαδή, να γίνει η αλλαγή που είχε προταθεί το ’14 από αρμόδια επιτροπή της UEFA και εγκρίθηκε εν τέλει από την εκτελεστική επιτροπή.

Οσο για τα άλλα τρία γκρουπ θα καταρτίζονται με βάση τη βαθμολογία που έχουν οι ομάδες στην UEFA, την οποία ρυθμίζει η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία βασιζόμενη στα αποτελέσματα των 5 τελευταίων διοργανώσεων (Champions League και Europa League).

Οσον αφορά στο Europa League, αυξάνονται από 6 σε 16 οι ομάδες που θα προκρίνονται απευθείας στους ομίλους του Europa League. Πρόκειται για τους Κυπελλούχους των 12 πρώτων χωρών στην κατάταξη της UEFA και ακόμη μια ομάδα από τις τέσσερις πρώτες χώρες της κατάταξης της UEFA.

Από κει και πέρα, καμιά χώρα δεν θα έχει πέραν των τριών ομάδων στο Europa League. Ως εκ τούτου, οι χώρες που βάσει της κατάταξης τους δικαιούνταν μέχρι τώρα να εκπροσωπηθούν με τέσσερις ομάδες, χάνουν από μια θέση, ενώ καμιά ομάδα δεν θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της από τα play-offs του Europa League. Στη φάση αυτή θα αγωνιστούν 25 ομάδες που θα προκριθούν από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League και οι 15 ομάδες που θα αποκλειστούν στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League.

Από κει και πέρα, ο αριθμός των ομάδων που θα αρχίσουν τις υποχρεώσεις τους από τον πρώτο προκριματικό γύρο του Europa League αυξάνεται από 78 σε 104, ενώ ο αριθμός των ομάδων που θα αρχίσουν τις υποχρεώσεις τους από το δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League μειώνεται από 42 σε 14.