Έκαστος στο είδος του και η Σεβίλλη στο Europa! (βίντεος/φώτος)

Με δύο γκολ του Κάρλος Μπάκα, η Σεβίλλη κέρδισε με 3-2 τον συγκλονιστικό τελικό με την Ντνίπρο και κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο Europa League, αλλά και το τέταρτο στην ιστορία του συλλόγου.

Έκαστος στο είδος του και η Σεβίλλη στο... Europa League. Έκαστος στο είδος του και η Κολομβία στην παραγωγή σέντερ-φορ. Μπορεί να υπάρχουν μεγαθήρια και μεγαθήρια στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όμως οι Ανδαλουσιανοί έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία για το πως κατακτάται ένα Europa League. Χάρη σε δύο γκολ του Κάρλος Μπάκα, η ομάδα του Ουνάι Έμερι λύγισε με 3-2 την Ντνίπρο μετά από ένα συγκλονιστικό τελικό, έκανε… ριπίτ στις κούπες (το είχε κατακτήσει και πέρυσι), έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του θεσμού με 4 κατακτήσεις, αλλά κατάφερε και κάτι πολύ πιο ουσιώδες και προσοδοφόρο: κέρδισε ένα εισιτήριο για το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.

Το παραμύθι της Σταχτοπούτας άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά στην Βαρσοβία, μόνο που η πριγκίπισσα βρήκε πολύ νωρίς το τυχερό της γοβάκι. Στην πρώτη τους (υποδειγματική) κατεβασιά, οι Ουκρανοί έβγαλαν ιδανική κόντρα με συνεργασία δύο παικτών και ο Κάλινιτς με κεφαλιά (7’) έβαλε από πολύ νωρίς την Ντνίπρο μπροστά στο σκορ.

Το πλάνο όμως του Μίρον Μάρκεβιτς, που στηριζόταν στο μηδέν πίσω (8 φορές το έκανε φέτος στο Europa η ομάδα του) πήγε από νωρίς περίπατο. Μία αμυντική αδράνεια σε στημένη φάση (28’ Κρισόβιακ) και μία σεντερφορίσια κίνηση του Μπάκα που έφυγε στην πλάτη της άμυνας κι έκανε το 2-1, αφού πέρασε και τον Μπόικο κατέστρεψε το ουκρανικό πλάνο.

Οι σκληρόπετσοι Ουκρανοί όμως δεν ήταν διατεθειμένοι να πουλήσουν τόσο φθηνά το τομάρι τους. Μία εκτέλεση φάουλ α λα Πίρλο του Ρόταν έκανε το 2-2 στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου και οι Ουκρανοί κατάφεραν να φέρουν ξανά το ματς στα μέτρα τους. Μόνο που λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Ένας παίκτης που πέρυσι λογιζόταν ως ο τέταρτος στην ιεραρχία των Κολομβιανών επιθετικών (πίσω από Φαλκάο, Τζάκσον Μαρτίνες και Τεόφιλο Γκουτιέρες), ο Κάρλος το τσακάλι με ακόμα μία εκτέλεση one touch (73’) υλοποίησε την κυριαρχία της Σεβίλλης στην επανάληψη, έκανε το 2-3 και χάρισε στην Σεβίλλη το 4ο τρόπαιο την τελευταία δεκαετία. Μήπως πια το Europa League πρέπει να μετονομαστεί πια σε… Sevilla League;

Ο MVP: Καλός χρυσός και άξιος ο Μπάκα, φοβερός με τις επεμβάσεις του ο Μπόικο, δαίμονας ο Βιτόλο, όμως ο τύπος που πάτησε κάθε εκατοστό του γηπέδου ήταν ο Πολωνός αμυντικός χαφ Γκρεγκόρζ Κρισόβιακ, ο οποίος παίζοντας στα πάτρια εδάφη, γαρνίρισε την εκπληκτική του απόδοση με το γκολ της ισοφάρισης (1-1).

Ο Αόρατος: Με εξαίρεση μία ενέργεια, ο «πολύς» Γεβγέν Κονοπλιάνκα δεν έκανε πολύ αισθητή την παρουσία του στον τελικό, όμως σε ένα ματς με… χάρτινες άμυνες και πολλές φάσεις, οι αδύναμοι κρίκοι ήταν οι στόπερ των δύο ομάδων (κυρίως οι Τσερεμπιάτσκο, Καρίσο), ενώ και ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης, Σέρχιο Ρίκο έδειξε να έχει τρεμάμενα χέρια…

Η Στιγμή: Στο 86ο λεπτό, όλο το γήπεδο και η οικουμένη μαζί πάγωσε. Ο Ματέους κατέρρευσε ξαφνικά στον αγωνιστικό χώρο (είχε προηγηθεί χτύπημα στο κεφάλι σε μονομαχία με τον Βιτόλο) και οι οπαδοί της Σεβίλλης ανέσυραν από το μυαλό τους εικόνες με τον Αντόνιο Πουέρτα. Ο Βραζιλιάνος έφυγε με φορείο, μέσα σε standing ovation, όμως έδειξε να έχει τις αισθήσεις του.

Η Ιστορία: Στους δρόμους της Βαρσοβίας βγήκε και το νέο σύνθημα της Σεβίλλης, εξαιρετικά αφιερωμένο στον Ουνάι Έμερι. Οι Ανδαλουσιανοί τραγούδησαν στον αγαπημένο τους τεχνικό: «Yo sin ti, Emery, no podría ser feliz». Σε απλά ελληνικά: «εγώ χωρίς εσένα Έμερι δεν θα μπορούσα να είμαι χαρούμενος». Αναγνώριση…

Ντνίπρο: Μπόικο, Ντάγκλας, Φεντέτσκι, Κανκάβα (85' Σακόβ), Μάτος, Τσεμπεριάσκο, Φέντορτσουκ (68' Μπεζούς), Ρόταν, Κάλινιτς (77' Σελεζνιόφ), Κονοπλιάνκα, Ματέους

Σεβίλλη: Ρίκο, Τρεμουλινάς, Καρίσο, Κολοτζιέτζακ, Κριχόβιακ, Ρέγιες (58' Κόκε), Μπανέγα (89' Ιμπόρα), Βιτόλο, Βιντάλ, Μπιά, Μπάκα (82' Γκαμέιρο)

Κίτρινες: Κανκάβα, Κάλινιτς, Μπεζούς, Μάτος / Κριχόβιακ, Καρίσο, Μπάκα