Διέσυρε την Λιόν ο Άγιαξ! (βίντεο)

Ένας Άγιαξ βγαλμένος από τις πιο ένδοξες ημέρες της ιστορίας του παρέδωσε μαθήματα επιθετικού ποδοσφαίρου, σκόρπισε τη Λιόν (4-1) και έβαλε πλώρη για τον τελικό του Europa League.

Έτσι λειτουργεί η μεγάλη του Άγιαξ σχολή. Περίπου ανά μία δεκαετία εμφανίζει μία πολύ μεγάλη ομάδα, ξεπουλάει, γεμίζει τα ταμεία του με χρήματα και φτου ξανά κι από την αρχή. Αυτή τη φορά η αναμονή κράτησε λίγο περισσότερο. Ο Αίαντας επέστρεψε σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 20 χρόνια, όμως αυτή τη φορά θέλει να πάει… all the way.

Με μία μαγική εμφάνιση ο Άγιαξ διέλυσε την Λιόν με 4-1 και έβαλε ισχυρή υποψηφιότητα για τον τελικό της Στοκχόλμης, ώστε να κατακτήσει για πρώτη φορά το Europa League στην ιστορία του.

Ο Πίτερ Μπος κατέβασε όλα τα μωρά στο γήπεδο (μέσος όρος ηλικίας 23 χρόνια και 137 ημέρες), όμως παρά τις σημαντικές απουσίες στην άμυνα (Φέλτμαν, Φίρχεφερ, Σινκγκράβεν), οι Ολλανδοί ήταν καταιγιστικοί χτυπώντας σαν κόμπρα σε κάθε ευκαιρία.

Από ένα φαρμακερό στημένο του Ζίγες, ο Μπερτράν Τραορέ πήδηξε πιο ψηλά από όλους και με διαγώνια κεφαλιά άνοιξε το σκορ (25’, 1-0), ενώ εννιά λεπτά αργότερα, ο Ντόλμπεργκ με ψύχραιμο διαγώνιο βολέ έκανε το 2-0 (34’), στο 20ό του γκολ για φέτος σε όλες τις διοργανώσεις.

Το ερυθρόλευκο πάρτι συνεχίστηκε στην επανάληψη, με τον Ζίγες να βγάζει δεύτερη ασίστ για τον Γιουνές, ο οποίος με τη βοήθεια και της τύχης έκανε το 3-0 (49’) με τους οπαδούς του Άγιαξ να τρίβουν τα μάτια τους με την εμφάνιση της ομάδας του Πίτερ Μπος.

Κάπου εκεί, έκανε την εμφάνιση της και η Λιόν. Οι Γάλλοι μείωσαν σε 3-1 με υπέροχο τεχνικό πλασεδάκι του Βαλμπουενά (66’) και είχαν μία σπουδαία φάση με τον Φεκίρ για να μπουν για τα καλά στο κόλπο της πρόκρισης, όμως αυτό που ακολούθησε ήταν ένα δεκάλεπτο μαγικού ποδοσφαίρου με τις φάσεις να εναλλάσσονται λες και έβλεπες αγώνα πινγκ-πονγκ.

Από αυτή την ποδοσφαιρική πανδαισία έμεινε το 4-1 από τον Τραορέ με την τρίτη ασίστ του Ζίγες (71’) με τις ομάδες να συναγωνίζονται σε ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών σε ένα παιχνίδι που κάλλιστα θα μπορούσε να λήξει με σκορ πόλο.

Ο Άγιαξ έφτασε στην 7η συνεχόμενη νίκη του στο Europa League, παρέμεινε αήττητος για 21ο παιχνίδι στην έδρα του και με το 4-1 βάζει μαξιλαράκι πρόκρισης στον τελικό και στην πρώτη ευρωπαϊκή του κούπα, από τα μέσα των 90’s όταν τα τρομερά μωρά του Φαν Χάαλ τρομοκράτησαν όλη την Ευρώπη.