To ΕUROPA League στην Μαν. Γιουνάιτεντ! (φώτος/βίντεο)

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε το λιγότερο που μπορούσε για τους πληγωμένους κατοίκους της πόλης, μετά το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα, νίκησε 2-0 τον Άγιαξ και κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου.  

Υπό την σκιά της τραγωδίας στο Μάντσεστερ, οι ποδοσφαιριστές του Ζοσέ Μουρίνιο όρθωσαν ανάστημα και κατάφεραν να λυγίσουν τον «Αίαντα» χάρη στα γκολ των Πογκμπά (18') και Μχιταριάν (48'), επιστρέφοντας από τη Στοκχόλμη με το τρόπαιο!

Ανώτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης οι «κόκκινοι διάβολοι», απειλήθηκαν ελάχιστα από τους πιτσιρικάδες του Άγιαξ και δίκαια έφτασαν στην κατάκτηση της κούπας, η οποία εκτός των άλλων της χάρισε και το εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου.

*Η ενός λεπτού σιγή δεν κράτησε πολύ, με τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ να χειροκροτούν και να φωνάζουν «Manchester, Manchester» προς τιμήν των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στην πόλη τους, ενώ ως ένδειξη σεβασμού οι διοργανωτές ακύρωσαν ορισμένα προγραμματισμένα pre events.

**Με μαύρα περιβραχιόνια αγωνίστηκαν οι δύο ομάδες, αφού η UEFA ενέκρινε το σχετικό αίτημα που είχαν υποβάλλει οι «κόκκινοι διάβολοι».

***Γουρλής ο Χουάν Μάτα, αφού έκανε το… 7 στα 7 στους τελικούς που έχει συμμετάσχει σε όλη του την καριέρα!

To ματς: Οι προθέσεις της Γιουνάιτεντ φάνηκαν από το πρώτο λεπτό. Πίεσε, επέβαλλε το ρυθμό της και περιόρισε τον Άγιαξ μεταξύ μεσαίας και αμυντικής γραμμής. Μόλις στο 10' οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν την ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ, όμως ο Φελαϊνί δεν εκμεταλλεύτηκε το γύρισμα του Μάτα.

Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, οι ισορροπίες άλλαξαν εντελώς. Ο Πογκμπά έγινε αποδέκτης της μπάλας έξω από την περιοχή, έκανε το σουτ, εκείνη κόντρα στα πόδια του Σάντσες, άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίχτυα των Ολλανδών! Γρήγορο προβάδισμα για τη Γιουνάιτεντ, η οποία στο 24' είχε άλλη μια ευκαιρία για γκολ, όμως ο Ονανά είπε «όχι» σε διαγώνιο σουτ του Βαλέντσια.

Από το 30' και μετά ο «Αίαντας» επέλεξε το κοντρόλ παιχνίδι, κυκλοφόρησε καλά την μπάλα, όμως δεν απείλησε ουσιαστικά την εστία του Ρομέρο, έχοντας εκτός κλίματος τους σημαντικότερους τους ποδοσφαιριστές, Κλάασεν και Ντόλμπεργκ.

Στην επανάληψη η εικόνα ήταν πάνω/κάτω η ίδια με τη σημαντική.. διαφορά ότι η Γιουνάιτεντ βρήκε άμεσα την επιθετική λύση που αναζητούσε για να κλειδώσει τη νίκη, χάρη στο γκολ του Μχιταριάν στο 48'! Οι βάσεις είχαν μπει για τα καλά και απλώς χρειαζόταν σωστή διαχείριση από τους Άγγλους στα εναπομείναντα λεπτά!

Απολύτως φυσιολογικά ο Άγιαξ αναγκάστηκε να ρισκάρει περισσότερο. Ανέβασε τις γραμμές του, πίεσε, όμως η σωστά οργανωμένη αμυντική γραμμή της Γιουνάιτεντ «καθάριζε» όλους τους κινδύνους. Το υπόλοιπο ματς αποτέλεσε μια… επίδειξη κατοχής από πλευράς Άγιαξ, η οποία ωστόσο δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν λύση σε οποιαδήποτε απόπειρα απειλής των Ολλανδών, ενώ λίγο έλειψε στο 85' να φτάσουν και σε τρίτο γκολ, όταν ο Λίνγκαρντ πετάχτηκε στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας όμως καθυστέρησε πολύ με αποτέλεσμα να κοπεί λίγο πριν σουτάρει.

Μικρό το κακό βέβαια για τη Γιουνάιτεντ, η οποία δεν είχε πρόβλημα να κρατήσει το υπέρ της αποτέλεσμα στα εναπομείναντα λεπτά και να πανηγυρίσει στο τέλος την κατάκτηση της κούπας…

Άγιαξ: Ονανά, Φέλτμαν, Σάντσες, Ντε Λιχτ, Ρίντεβαλντ (82' Ντε Γιονγκ), Κλάασεν, Σόνε (70' Φαν ντε Μπεκ), Ζίγιεχ, Ντόλμπεργκ (62' Νέρες), Τραορέ, Γιουνές

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ρομέρο, Βαλέντσια, Σμολινγκ, Μπλιντ, Νταρμιάν, Ερέρα, Φελαϊνί, Πογκμπά, Μχιταριάν (74' Λίνγκαρντ), Μάτα (90' Ρούνεϊ), Ράσφορντ (84' Μαρσιάλ)