EUROPA... 14 γκολ και 4 στα 4 οι γηπεδούχοι (φώτος)

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης διεξήχθησαν οι πρώτοι αγώνες για την προημιτελική φάση του Γιουρόπα Λιγκ…Σοβαρό προβάδισμα πρόκρισης για Ατλέτικο και Άρσεναλ ενώ Λάτσιο και Λειψία έκαναν το πρώτο βήμα.

Άρσεναλ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 4-1 (9', 28΄ Ράμσει, 23΄, 35΄ Λακαζέτ/15΄ Γκολοβάν)

Ατλέτικο-Σπόρτινγκ Λισαβόνας 2-0 (1΄ Κόκε, 40΄ Γκριεζμάν)

Λάτσιο-Σάλτσμπουργκ 4-2 (8΄ Λούλιτς, 49΄ Παρόλο, 74΄ Άντερσον, 76΄ Ιμόμπιλε/ 30΄ Μπερίσα, 71΄ Τακούμι)

Λειψία-Μαρσέιγ 1-0 (45΄ Βέρνερ)

Αναλυτικά από gazzetta.gr

Παράσταση... πρόκρισης

Ο Οζίλ κεντούσε, Ράμσεϊ, Λακαζέτ έβαλαν από δύο και οι Gunners που έχασαν απίθανες ευκαιρίες για γιγαντιαίο σκορ, καθάρισαν 4-1 την ΤΣΣΚΑ και κοιτάζουν τα ημιτελικά από τώρα.

Στο πρωτάθλημα μπορεί να υπολειτουργεί για τα δικά της δεδομένα, αλλά στο Europa League δεν σκέφτεται τίποτ' άλλο από την κατάκτηση. Επειδή βέβαια υπάρχει και η Ατλέτικο, τουλάχιστον θα πρέπει να βρεθεί στον τελικό. Το πρώτο βήμα, για την ακρίβεια άλμα, έγινε στο εντός 4-1 επί της ΤΣΣΚΑ, το οποίο ουσιαστικά της δίνει από τώρα το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Οι Κανονιέρηδες ήταν εξαιρετικοί, αλλά και οι αντίπαλοί τους τα έκαναν όλα λάθος. Κορυφαίοι για τους γηπεδούχους οι Οζίλ, Ράμσεϊ. Ο πρώτος κεντούσε και ο δεύτερος εκτελούσε υπέροχα. Στο 9' οι Λονδρέζοι έκρυψαν το τόπι και το εμφάνισε στα δίχτυα ο Ουαλός μέσος. Ωστόσο, στο 15' ισοφάρισε προσωρινά με άπιαστη φαουλάρα στο παράθυρο ο Γκολοβίν.

Στο 23 ο Λακαζέτ ευστόχησε σε πέναλτι και πέντε λεπτά αργότερα ο Οζίλ ζωγράφισε με την τέλεια ασίστ και ο Ράμσεϊ το τελείωσε με αεροπλανικό τακουνάκι λόμπα πάνω από τον Ακινφέεβ. Ασταμάτητη η Αρσεναλ είχε και τέταρτο στο 35' με το σουτ του Λακαζέτ. Μέχρι το φινάλε δεν έβαλε άλλο, αλλά θα μπορούσε να έχει βρει περισσότερες φορές δίχτυα, χάνοντας απίθανες ευκαιρίες. Κι έτσι όμως το προβάδισμά της μόνο με θαύμα θα ανατραπεί στη Μόσχα.

Αρσεναλ (Αρσέν Βενγκέρ): Τσεχ, Κοσιελνί, Μουστάφι, Μονρεάλ, Μπεγιερίν, Γουίλσιρ (74' Ελνένι), Τσάκα, Ράμσεϊ, Μχιταριάν (61' Ιβόμπι), Οζίλ, Λακαζέτ (74' Γουέλμπεκ)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Βίκτορ Γκοντσαρένκο): Ακινφέεβ, Ιγκνάσεβιτς, Βέρνμπλουμ, Α. Μπερεζούτσκι, Μούσα (83' Κοσόνοβ), Τζαγκόεβ (65' Βιτίνιο), Γκολοβίν, Β. Μπερεζούτσκι, Σενίκβ, Νάτχο (74' Μιλάνοβ), Κουτσάεβ.

Προβάδισμα... από τα αποδυτήρια

Με δύο γκολ από το πρώτο μέρος, η Ατλέτικο επιβλήθηκε 2-0 της Σπόρτινγκ Λισαβόνας στο Wanda Metropolitano και πήρε προβάδισμα για την πρόκριση στους «4».

Συνεχίζει στο δρόμο για το τρίτο Europa League της ιστορίας της η ομάδα του Τσόλο Σιμεόνε, η οποία εκμεταλλεύτηκε τα τραγικά λάθη στην άμυνα της Σπόρτινγκ και επιβλήθηκε στην Μαδρίτη με το καθαρό 2-0. Οι Rojiblancos πέτυχαν το πιο γρήγορο γκολ της ιστορίας τους στον θεσμό μόλις στα 22 δευτερόλεπτα όταν μετά την κακή πάσα του Κοάτες, ο Ντιέγο Κόστα έκλεψε και έδωσε την κατάλληλη στιγμή στον Κόκε, ο οποίος με αριστερό πλασέ άνοιξε το σκορ.

Η Ατλέτικο δεν είχε πρόβλημα στη συνέχεια να ελέγξει τα πράγματα και στο φινάλε του πρώτου μέρους να κλειδώσει τη νίκη. Στο 40' ο Γκριζμάν μπήκε στην περιοχή και αφού είχε όλο τον χρόνο πλάσαρε για το 2-0, το οποίο παρέμεινε ως το τελικό. Στην καλύτερη φάση της Ατλέτικο στην επανάληψη ο Ντιέγο Κόστα είδε τον Ρουί Πατρίσιο να τον νικά σε καθαρό τετ-α-τετ, ενώ στις καθυστερήσεις ο Ομπλακ έκανε μεγάλη επέμβαση και ο Μοντέρο Φρέντι Μοντέρο έστειλε την μπάλα άουτ από πολύ κοντά.

Ατλέτικο Μαδρίτης (Ντιέγο Σιμεόνε): Ομπλακ, Χουανφράν, Γοδίν, Σάβιτς, Λούκας Ερνάντεζ, Γκάμπι, Σαούλ, Κόκε, Κορέα (53' Κορέα), Γκριζμάν (90' Βιτόλο), Ντιέγο Κόστα (87' Παρτέι).

Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Ζόρζε Ζεσούς): Ρουί Πατρίσιο, Ματιέ, Κοάτες, Πιτσίνι, Κοεντράο (80' Ρούμπεν Ριμπέιρο), Μπατάλια, Γουίλιαμ Καρβάλιο (45' Ακούνια), Μπρούνο Φερνάντες (87' Φρέντι Μοντέρο), Μπράιαν Ρουίς, Ζέλσον Μάρτινς, Ντοστ.

Δώρο... γενεθλίων

Η Σάλτσμπουργκ ισοφάρισε δύο φορές αλλά οι Λατσιάλι σκόραραν τέσσερις τελικά (4-2) και έκαναν το πρώτο βήμα προς τους "4" του Europa League.

Ο Σιμόνε Ιντσάγκι περίμενε ένα δώρο γενεθλίων από τους παίκτες του και αυτοί τελικά του έκαναν το καλύτερο. Μπορεί η Σάλτσμπουργκ, η οποία στον προηγούμενο γύρο απέκλεισε την Μπορούσια Ντόρτμουντ, να επιβεβαίωσε ότι είναι καλή ομάδα αλλά η Λάτσιο είναι καλύτερη, έβαλε τέλος στο αήττητο σερί 35 αγώνων των Αυστριακών και απέχει πλέον 90 λεπτά από την επιστροφή, έπειτα από πολλά χρόνια, στους ημιτελικούς ευρωπαϊκής διοργάνωσης!

Το ματς άρχισε ιδανικά για τη Λάτσιο αφού στο 8' ο Μπάστα έκανε το γύρισμα από δεξιά και ο Λούλιτς από κοντά έκανε το 1-0. Οι Ρωμαίοι είχαν τον έλεγχο αλλά από το 27' είχαν και νεύρα, αφού ο διαιτητής ανακάλυψε πέναλτι για μαρκάρισμα του Μπάστα στον Νταμπούρ, με τον Μπερίσα να αναλαμβάνει την εκτέλεση και να ισοφαρίζει (1-1). Τα νεύρα των Λατσιάλι φάνηκαν στο υπόλοιπο του πρώτου μέρους αφού φορτώθηκαν με κάρτες, για να γίνει το ματς... πιο τρελό στην επανάληψη.

Στο 49' ο Λουίς Αλμπέρτο γύρισε και ο Παρόλο με πολύ όμορφο τακουνάκι έκανε το 2-1, για να αρχίσουν στη συνέχεια οι αλλαγές. Αυτή της Σάλτσμπουργκ, ο Μιναμίνο, αποδείχθηκε αμέσως ολόσωστη αφού στο 70' μπήκε στο ματς και στο 71' έκανε το 2-2 πλασάροντας από κοντά μετά την πάσα του Νταμπούρ. Οι Αυστριακοί δεν άντεξαν πολύ όμως, αφού στο 74' ήταν η σειρά να "μιλήσει" μια αλλαγή της Λάτσιο: Ο Φελίπε Αντερσον πήρε την μπάλα από τον Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, βρήκε χώρο, μπήκε στην περιοχή και νίκησε τον Βάλκε για το 3-2. Και μέχρι να καταλάβουν οι φιλοξενούμενοι τι έγινε, δύο λεπτά μετά, στο 76', ο Λέιβα έκλεψε, προχώρησε και πάσαρε στον Ιμόμπιλε, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 4-2 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς στο Olimpico!

Λάτσιο (Σιμόνε Ιντσάγκι): Στρακόσια, Λουίζ Φελίπε, Ντε Φράι, Ράντου, Μπάστα (65' Πάτρικ), Παρόλο, Λέιβα, Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Λούλιτς, Λουίς Αλμπέρτο (65' Φελίπε Αντερσον), Ιμόμπιλε (85' Φελίπε Καϊσέδο).

Σάλτσμπουργκ (Μάρκο Ρόζε): Βάλκε, Λάινερ, Ραμάλιο, Καλέτα Καρ, Ούλμερ, Χαϊντάρα (82' Βολφ), Σλάγκερ, Σαμασέκου, Μπερίσα, Γκούλμπραντσεν (70' Μιναμίνο), Νταμπούρ.

Πρώτο βήμα με Βέρνερ

Η Λειψία κέρδισε με 1-0 την Μαρσέιγ χάρη σε γκολ του Βέρνερ και πήρε προβάδισμα πρόκρισης.

Ο Βέρνερ έδωσε προβάδισμα πρόκρισης στην Λειψία, αλλά μάλλον η Μαρσέιγ πρέπει να έμεινε ευχαριστημένη, καθώς παρατάχθηκε με πολύ σημαντικές απουσίες στην άμυνα και το 1-0 της δίνει ελπίδες ενόψει του επαναληπτικού στην Γαλλία. Το ματς ξεκίνησε με τον Μήτρογλου να χάνει την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο 9’ και τους γηπεδούχους να ανεβάζουν ταχύτητα και να κυριαρχούν μετά το 20’.

Η υπεροχή των Ταύρων καρποφόρησε στο 45+1’, όταν ο Βέρνερ έκανε την ατομική ενέργεια και το πλασέ στην περιοχή και ο Πελέ είδε την μπάλα να περνάει κάτω από το σώμα, κάνοντας το λάθος για το 1-0. Οι φιλοξενούμενοι αποφάσισαν να ρισκάρουν περισσότερο στην επανάληψη, όμως ούτε ο Οκάμπος (56’) ούτε ο Παγιέ (57’) κατάφεραν να νικήσουν τον Γκουλάτσι. Οι γηπεδούχοι αποφάσισαν να προσέξουν τα μετόπισθεν και να παίξουν στην κόντρα, τακτική που δούλεψε κατά το ήμισυ, καθώς το 1-0 έμεινε μέχρι το τέλος.

Λειψία (Ραλφ Χάζενχουτλ): Γκουλάτσι, Κλόστερμαν, Ουπαμεκάνο, Κονατέ, Λάιμερ (74’ Μπερνάρντο), Ντέμε, Κεϊτά, Φόρσμπεργκ (83’ Ζάμπιτσερ), Μπρούμα, Ογκουστέν (70’ Καμπλ), Βέρνερ

Μαρσέιγ (Ρούντι Γκαρσία): Πελέ, Σαρ, Σακάι, Ντίας, Καμαρά, Αμαβί, Ανγκισά, Σανσόν, Παγιέ (86’ Λόπεζ), Οκάμπος, Μήτρογλου (80’ Ζερμέν)