Avanti Viola! (Αποτελέσματα Γιουρόπα)

Με Γκόμες-Σαλάχ η Φιορεντίνα πέταξε έξω (2-0) την Τότεναμ και πήγε στους «16» του Europa League! Συνεχίζει η κάτοχος Σεβίλλη (3-2 την Γκλάντμπαχ στη Γερμανία).    

Το 1-1 στο Λονδίνο έδινε στη Φιορεντίνα τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στην επόμενη φάση και ο Βιντσέντσο Μοντέλα προειδοποιούσε τους Αγγλους ότι η ομάδα του θα έπαιζε για τη νίκη και όχι για να υπερασπιστεί εκείνο το αποτέλεσμα. Οπως το είπε ο προπονητής, έτσι ακριβώς το έκαναν οι παίκτες του, αν και η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε και η τύχη στο πρώτο μέρος και συγκεκριμένα στο 29'... Η Τότεναμ έφυγε στην αντεπίθεση με τους Σολδάο και Τσαντλί, οι οποίοι ήταν μόνοι απέναντι στον Νέτο και το 0-1 έμοιαζε σίγουρο, για να κάνει τελικά τραγικό λάθος ο πρώτος! Οι Βιόλα, που νωρίτερα είχαν κάνει αναγκαστική αλλαγή (έξω ο Φερνάντες, μέσα ο Ακουιλάνι) γλίτωσαν, πήγαν στα αποδυτήρια με το 0-0 και στην επανάληψη βγήκαν στο γήπεδο... αγριεμένοι!

Στο 51' ο Μπαντέλι έχασε καλή ευκαιρία και τρία λεπτά μετά, στο 54', ο Γκόμες έφυγε στην αντεπίθεση και πλάσαρε σωστά τον Γιορίς για το 1-0! Οι Τοσκανοί είχαν πλέον τον απόλυτο έλεγχο απέναντι σε μια μπερδεμένη Τότεναμ και ο Σαλάχ προειδοποίησε με την ευκαιρία του 62' και τελικά «χτύπησε» στο 71', όταν εκμεταλλεύτηκε το μεγάλο λάθος του Βερτόνγκεν και έγραψε το 2-0! Οι Αγγλοι προσπάθησαν να ξαναμπούν στο ματς αλλά δεν το κατάφεραν, απειλώντας μόνο στο 86' με ένα σουτ του Ερικσεν που απέκρουσε ο Νέτο, για να παραμείνει το 2-0 και να πάρει μεγάλη πρόκριση για τους «16» η Φιορεντίνα!

Με Βιτόλο η Σεβίλλη!
Μεγάλη πρόκριση για την Σεβίλλη, που κέρδισε την Γκλάντμπαχ και στην Γερμανία και πήρε την πρόκριση για τους «16». Το ματς ήταν εξαιρετικό και τελικά οι γηπεδούχοι πλήρωσαν την αποβολή του Σάκα στην επανάληψη, με το σκορ να είναι 2-2. Οι φιλοξενούμενοι ευτύχισαν να πάρουν το προβάδισμα με την πρώτη τους ευκαιρία, όταν στο 8' ο Βιδάλ έβγαλε τη σέντρα, ο Μπάκα έβαλε το πόδι του, όμως η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Ζόμερ από τον Στραντσλ για το 0-1. Η απάντηση της Μπορούσια ήταν άμεση. Στο 19' ο Σάκα βρέθηκε σε θέση βολής και νίκησε τον Ρίκο για το 1-1! Οι Ανδαλουσιάνοι έδωσαν χώρο στη συνέχεια, με σκοπό να παίξουν στην αντεπίθεση και στο 26' πήραν ξανά το προβάδισμα, με τον Βιτόλο να κάνει την κούρσα και να πλασάρει εύστοχα για το 1-2! Η χαρά των παικτών του Έμερι, όμως, δεν κράτησε ξανά πολύ, καθώς στο 29' ο Αζάρ έκανε το 2-2 με σουτ εντός περιοχής. Οι γηπεδούχοι πίεσαν μέχρι το ημίχρονο, με τους Χέρμαν (33'), Σάκα (39') και Κρούζε (42') να απειλούν με μακρινές προσπάθειες και το 2-2 να παραμένει. Με το ξεκίνημα της επανάληψης ο Μπάκα έχασε τετ α τετ με τον Ζόμερ, ενώ στη συνέχεια το σουτ του Κρούζε (61') βγήκε στο δοκάρι, ενώ ο Ρίκο έβγαλε εκείνο του Σάκα (62')! Εκεί που η Γκλάντμπαχ πίεζε, στο 68' ο Σάκα αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη και κάπου εκεί τα πάντα τελείωσαν. Στο 74', όμως, ο Αζάρ έχασε νέα τεράστια ευκαιρία και στο 78' ο Βιτόλο έκανε το τελικό 2-3, για να κλειδώσει την πρόκριση για τη Σεβίλλη.

Το έκανε δύσκολο η Ιντερ
Αν και δεν μπόρεσε να απλοποιήσει τα πράγματα, η Ιντερ πήρε την πρόκριση στους «32» με νίκη 1-0 στο «Μεάτσα» κόντρα στην Σέλτικ, που έπαιξε για πάνω από ένα 45λεπτο με παίκτη λιγότερο. Στο πρώτο σκέλος οι Νερατζούρι ήταν πολύ καλύτεροι και είχαν προβάδισμα μετά το 3-3 στην Γλασκώβη. Ο Καρίσο έπιασε πρώτος δουλειά για να σταματήσει με τα πόδια τον Μακάι-Στίβεν και ο Παλάσιο σούταρε στον Γκόρντον. Στο 37' οι φιλοξενούμενοι έμειναν με δέκα, με τον Φαν Ντάικ να βλέπει δεύτερη κίτρινη για μαρκάρισμα στον Ικάρντι που έφευγε στην κόντρα. Οι Ιταλοί πίεσαν, απείλησαν με Σακίρι, Ντ' Αμπρόζιο, Ερνάνες αλλά πήγαν στα αποδυτήρια με 0-0. Στο δεύτερο μέρος η Σέλτικ τα έδωσε όλα στην άμυνα, ο Γκόρντον σταμάτησε τον Ικάρντι και οι Γκουαρίν, Παλάσιο είχαν καλές στιγμές. Ο Καρίσο ήταν εκεί που έπρεπε στο σουτ του Φόρεστ με τον Γκουαρίν με ρουκέτα εκτός περιοχής να γράφει το 1-0 και να σφραγίζει την πρόκριση των Νερατζούρι.

Στο ρελαντί ο Αγιαξ!
Στο Αμστερνταμ η Λέγκια του έκανε τη ζωή δύσκολη, με τον Σίλεσεν να κάνει σωτήριες επεμβάσεις και τον Μίλικ να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ! Ωστόσο, ο «Αίαντας» έμαθε καλά το μάθημά του και σε ένα άδειο γήπεδο λόγω τιμωρίας διέλυσε τους Πολωνούς με 3-0 και πήρε το εισιτήριο για τους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Σε ένα τέταρτο είχαν όλα τελειώσει για τους γηπεδούχους και ο παίκτης που τους έκοψε τα όνειρα ο συμπατριώτης του. Ο Μίλικ άνοιξε το σκορ στο 11' και τρία λεπτά αργότερα, ο Βιεγκέβερ πέτυχε το 2-0. Πάλι ο Μίλικ στο 43' διαμόρφωσε το 3-0.  

Με τριάρα η Βιγιαρεάλ!
Δυο διαδοχικές χρονιές τερμάτισε πρώτη και αήττητη στον όμιλο, ωστόσο ισάριθμες φορές δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση. Πέρσι έφτασε στα προημιτελικά, ωστόσο φέτος το ευρωπαϊκό της ταξίδι σταμάτησε στους «32». Το πέναλτι του Σοριάνο στην Ισπανία κράτησε τη Σάλτσμπουργκ ζωντανή, ωστόσο ο επαναληπτικός ήταν εφιαλτικός. Μπορεί το νέο απόκτημα, ο Τζούρισιν να άνοιξε το σκορ στο 18' για τους «Ταύρους», ωστόσο η συνέχεια ήταν άσχημη! Σούπερ ο Βιέτο, ο οποίος στο 33' πέτυχε το 1-1. Οι Αυστριακοί πίεσαν, τα αμυντικά κενά πολλά και η Βιγιαρεάλ το εκμεταλλεύθηκε. Ετσι, στο 76' ο Βιέτο πέτυχε το 2-1 και πριν προλάβουν να αντιδράσουν οι γηπεδούχοι, ο Ντος Σάντος διαμόρφωσε το 3-1!
Τα αποτελέσματα

Ζενίτ-Αϊντχόφεν 3-0
(29', 67' Ροντόν, 48' Χουλκ)

Ντιναμό Μόσχας-Άντερλεχτ 3-1
(47' Κοζλόβ, 64' Γιουσούποβ, 90+5' Κουράνι - 28' Μίτροβιτς)

Λέγκια-Αγιαξ 0-3
(11', 43' Μίλικ, 13' Φίργκερερ)
 
Ιντερ-Σέλτικ 1-0
(88' Γκουαρίν)
 
Ζάλτσμπουργκ-Βιγιαρεάλ 1-3
(18' Τζούριτσιν - 33', 76' Βιέτο, 79' Ντος Σάντος)
 
Φιορεντίνα-Τότεναμ 2-0
(54' Γκόμες, 71' Σαλάχ)
 
Γκλάντμπαχ-Σεβίλλη 2-3
(19' Σάκα, 29' Αζάρ - 8' Στραντσλ αυτ., 26', 79' Βιτόλο)

Ντιναμό Κιέβου-Γκινγκάμπ 3-1
(31' Τεόντορτσουκ, 46' Μπουγιάλσκι, 75' πεν. Γκούσεβ - 66' Μαντάν)

Πηγή: gazzetta.gr