Η Πόλη την πλήγωσε... (βίντεο)

Η Λίβερπουλ, πριν από δέκα χρόνια είχε γράψει έπος στον μεγάλο τελικό της Πόλης, απέναντι στη Μίλαν. Φέτος, η «ρωσική ρουλέτα» δεν της... έκατσε και η Μπεσίκτας που στην κανονική διάρκεια ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα (1-0) πήρε την πρόκριση στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ με το 5-4 στα πέναλτι.  

Η αποτελεσματική αμυντική λειτουργία του πρώτου ημιχρόνου απέδωσε καρπούς προσωρινά για τους «κόκκινους», που όμως, στην επανάληψη ζορίστηκαν από τους Τούρκους και επέλεξαν να μείνουν πίσω για να υπερασπιστούν το 1-0 του πρώτου ματς.

Αν οι Στέρλινγκ και Στάριτζ είχαν εκμεταλλευτεί τις καλές ευκαιρίες στο πρώτο 45λεπτο, η βραδιά θα ήταν πολύ άνετη για τον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ, όμως, η επιστροφή του στο «Ataturk Stadium» έπειτα από τον θρίαμβο του 2005 στο Τσάμπιονς Λιγκ, είχε διαφορετική κατάληξη.

Ο Αρσλάν στο 72' έκανε το 1-0, ο Μπα στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων είχε δοκάρι σε σουτ από την μικρή περιοχή, η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση και τα πέναλτι κι εκεί, ο Λόβρεν αστόχησε στο τελευταίο πέναλτι για να προκριθεί η Μπεσίκτας με το τελικό 5-4 της διαδικασίας.

Το ματς:

Ιδανικά εξελισσόταν το παιχνίδι για τη Λίβερπουλ. Μετά το 1-1 του «Άνφιλντ», ο Μπρένταν Ρότζερς ήξερε ότι έπρεπε να κάνει κάτι που θα σταματούσε τους Τούρκους και την ώθηση που θα έπαιρναν από τον κόσμο τους και τα κατάφερε. Με το 3-5-2 που μετατρεπόταν σε 5-3-2 σε κατάσταση άμυνας, τον Λόβρεν με σταθερή απόδοση και καίριες επεμβάσεις και το στοιχείο του αιφνιδιασμού στις επιθέσεις, οι «κόκκινοι» ήταν καλύτεροι της Μπεσίκτας. Αν ο Στέρλινγκ στο 24' και ο Στάριτζ στο 33' δεν τα έκαναν... μαντάρα, καθυστερώντας υπερβολικά να τελειώσουν τις φάσεις, τότε οι φιλοξενούμενοι θα μπορούσαν να έχουν προηγηθεί πριν την ανάπαυλα. Χαρακτηριστικό του «εγκλωβισμού» των Τούρκων από τη Λίβερπουλ, ήταν πως η μοναδική απειλή για την εστία του Μινιολέ ήταν ένα σουτ του Σαχάν στο 41' από πλάγια αριστερά.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν στο ίδιο τέμπο. Οι γηπεδούχοι είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, οι «κόκκινοι» περίμεναν καλά οχυρωμένοι και το πρώτο καλό σουτ σημειώθηκε στο 51' από τον Κουρτουλούζ. Και πάλι όμως ήταν εύκολη λεία για τον Μινιολέ, αφού έγινε από απόσταση. Οι διάδρομοι ήταν κλειστοί από τους ποδοσφαιριστές του Ρότζερς, όμως όσο περνούσαν τα λεπτά, τόσο η πίεση αυξανόταν... Ο Αρσλάν «προειδοποίησε» στο 70' και δύο λεπτά αργότερα με δυνατό αριστερό σουτ άνοιξε το σκορ για να ισοφαρίσει το αποτέλεσμα του «Άνφιλντ»! Ήταν λογικό το παιχνίδι να ανοίξει στα υπόλοιπα λεπτά με τη Λίβερπουλ να βγαίνει κι αυτή μπροστά, όμως τους γηπεδούχους να έχουν το μομέντουμ και την ψυχολογία με το μέρος τους. Στις καθυστερήσεις, ο Ντεμπά Μπα έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι από τη μικρή περιοχή και η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση.

Στο εξτρά ημίωρο, η Μπεσίκτας συνέχισε να ψάχνει και το δεύτερο γκολ που θα της έδινε την πρόκριση, με την ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς να μην μπορεί να αντιδράσει και να πάρει μέτρα στο γήπεδο. Οι Τούρκοι είχαν το πάνω χέρι, ο Οπάρε στο 95' έκανε καλό συρτό σουτ, στο 98' ο Μπα απείλησε από πλάγια θέση και στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης ο επιθετικός μονόλογος των γηπεδούχων συνεχίστηκε. Το ματς, όμως, οδηγήθηκε στα πέναλτι.

Εκεί ο Λόβρεν αστόχησε στην τελευταία εκτέλεση για να πανηγυρίσουν την πρόκριση οι ποδοσφαιριστές του Σλάβεν Μπίλιτς με το 5-4.

Η διαδικασία των πέναλτι

Μπα 1-0

Λάμπερτ 1-1

Τορέ 2-1

Λαλάνα 2-2

Κάβλακ 3-2

Τσαν 3-3

Χάντσινσον 4-3

Άλεν 4-4

Αρσλάν 5-4

Λόβρεν 5-4

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Μπεσίκτας: Γκιουνέν, Κουρτουλούς, Ουϊσάλ, Φράνκο, Οπάρε, Χάτσινσον, Κάβλακ, Τόρε, Σόσα (61' Αρσλάν), Σαχάν (105' Κιουνλού), Μπα

Λίβερπουλ: Μινιολέ, Κ.Τουρέ, Σκρτελ, Λόβρεν, Άιμπ (76' Μανκίγιο), Τσαν, Άλεν, Μορένο, Στέρλινγκ, Στάριτζ (105' Λάμπερτ), Μπαλοτέλι (82' Λαλάνα)

 

england365.gr