«Επιβεβαιώθηκε το σκάνδαλο στο Μουντιάλ του 2002»

Οι Ιταλοί θυμήθηκαν τον τρόπο με τον οποίο η εθνική ομάδα της χώρας τους αποκλείστηκε από τη φάση των «16» του Μουντιάλ 2002 κι έπειτα από τις αποκαλύψεις για τη FIFA, κάνουν λόγο για επιβεβαίωση του σκανδάλου.  


 
Η «σκουάντρα ατζούρα» ηττήθηκε 2-1 από τη Νότια Κορέα, με τον Μπάιρον Μορένο από το Εκουαδόρ να... στοιχειώνει τα όνειρα των Ιταλών με τα σφυρίγματά του σ' εκείνο το ματς.

Ο διαιτητής εκείνης της αναμέτρησης κατηγορήθηκε πως «έσπρωξε» τους διοργανωτές Κορεάτες για να περάσουν στα προημιτελικά, με το αυστηρό πέναλτι που τους έδωσε, την αυστηρή αποβολή του Τόνι και το οφσάιντ σε γκολ του Τομάζι.

Η «Corriere dello Sport», έπειτα από τις τελευταίες αποκαλύψεις, αναφέρει πως «η FIFA είχε σκοπό να βοηθήσει τις Κορέα και Ιαπωνία το 2002, λόγω του ότι φιλοξένησαν αυτές το Παγκόσμιο Κύπελλο» και το κείμενο στέκεται στο γεγονός πως τόσο τον Μορένο, όσο και τον Γκαμάλ Αλ -= Γκαντούρ από την Αίγυπτο που σφύριξε το ματς της Κορέας με την Ισπανία, όπου οι «φούριας ρόχας» αποκλείστηκαν με παράπονα, ήταν επιλογές του τότε αντιπροέδρου της FIFA, Τζακ Γουόρνερ που βρίσκεται ανάμεσα στους κατηγορούμενους για το κύκλωμα της διαφθοράς.