Η Ιταλία είναι... κορυφή (vids)

Η Ιταλία επικράτησε της Μάλτας με 1-0 χάρη σε γκολ του Πελέ και έπιασε την κορυφή του ομίλου την Κροατία. Μεγάλη κερδισμένη της αγωνιστικής η Νορβηγία που επικράτησε 0-1 επί της Βουλγαρίας.

Στην αρχή είδαν μόνο ένα μέρος της. Μετά, άρχισε ν' αχνοφαίνεται η ευκαιρία. Και, τέλος, τα μαλλιά της. Η Ιταλία άρπαξε ακριβώς από κει την ευκαιρία μετά το ισόπαλο 0-0 της Κροατίας με το Αζερμπαϊτζάν και σ' ένα- όχι ακριβώς και η επιτομή της ποιότητας- παιχνίδι με αντίπαλο την αδύναμη, μεν, ψυχωμένη δε, Μάλτα, κατάφεραν ν' αρπάξουν τους 3 πολύτιμους βαθμούς της νίκης.

Το πρώτο ημίχρονο στο «Αρτέμιο Φράνκι» έφυγε χωρίς γκολ, όμως λίγο πριν συμπληρωθεί μία ώρα αγώνα οι Ιταλοί φρόντισαν να στείλουν την προειδοποιητική βολή με το δοκάρι του Γκαμπιαντίνι στο 59'.

Το 1-0 μπορεί να μην έγινε τότε, όμως δέκα λεπτά αργότερα είχε φτάσει η στιγμή: κεφαλιά του Πελέ από τη μικρή περιοχή και το, σωτήριο όπως αποδείχτηκε, 1-0 ήταν, πλέον, γεγονός. Στα εναπομείναντα 25, περίπου, λεπτά, τίποτα δεν άλλαξε και κάπως έτσι οι Ιταλοί μετά την ολοκλήρωση και της 7ης αγωνιστικής του 8ου ομίλου συγκατοικούν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με τους Κροάτες, έχοντας από 15 βαθμούς ο καθένας.

Με την απόφαση, όμως, για την αφαίρεση βαθμών της Κροατίας λόγω του γνωστού συμβάντος με την σβάστικα να εκκρεμεί, αίφνης η συμμετοχή στο Euro της Γαλλίας το επόμενο καλοκαίρι μετατράπηκε από «πιθανή» σε «σχεδόν σίγουρη».

Όσο σίγουρο, δηλαδή, μπορεί να είναι κάτι στο ποδόσφαιρο.  

«Ζεστά» στο κόλπο της πρόκρισης η Νορβηγία

Λίγες ώρες μετά το θείο, θα μπορούσε να πει κανείς, δώρο του Αζερμπαϊτζάν που έκοψε δύο σημαντικότατους βαθμούς από την Κροατία, η Νορβηγία φρόντισε να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο, παίρνοντας νίκη κομβικής σημασίας εκτός έδρας κόντρα στην Βουλγαρία.

Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης το πέτυχε ο Φόρεν στο 57΄- ένα γκολ που ήταν αρκετό για να στείλει στα ποδοσφαιρικά ουράνια τους Νορβηγούς που, πλέον, απέχουν μόνο 2 βαθμούς από την προνομιούχο πρώτη δυάδα του ομίλου (και, αν αφαιρεθεί ο βαθμός της Κροατίας όπως είναι το πιθανότερο λόγω τιμωρίας, τότε μόλις 1).

Στα τελευταία 3 παιχνίδια του 8ου ομίλου αναμένεται να ξεχωρίσουν οι άντρες από τα παιδιά.

Ή, απλούστερα, αυτοί που θα προκριθούν απευθείας στη Γαλλία κι αυτοί που θα παίξουν στα μπαράζ...

Η βαθμολογία του 8ου ομίλου

1) Ιταλία 15

- Κροατία 15 *

3) Νορβηγία 13

4) Βουλγαρία 8

5) Αζερμπαϊτζάν 5

6) Μάλτα 1

*Εκκρεμεί η απόφαση της τιμωρίας τους περί αφαίρεσης βαθμών.