«Υπάρχει Σκοπιανός που θέλει να χάσει από τους Έλληνες;»

Ο “υπαρχηγός” της Εθνικής ομάδας των Σκοπίων, Πρέντραγκ Σαμαρτζίσκι, περιγράφει στο gazzetta.gr το κλίμα που επικρατεί στην πατρίδα του ενόψει της αποψινής (19.00) πρεμιέρας του Eurobasket και δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι φαβορί για το χρυσό μετάλλιο!

«Υπάρχει Σκοπιανός που θέλει να χάσει από τους Έλληνες;»
Τον πετύχαμε κατά την χθεσινή επίσκεψή μας στο ξενοδοχείο “Panorama”, όπου έχουν καταλύσει οι αποστολές των 6 ομάδων του 3ου ομίλου, που διεξάγεται εδώ στο Ζάγκρεμπ και χάρη στην ευγενή καλοσύνη του Σκοπιανού υπευθύνου Τύπου, δέχθηκε να μας μιλήσει λίγο πριν επιβιβαστεί στο πούλμαν για την τελευταία προπόνηση, πριν από το τζάμπολ του 39ου Eurobasket.

Ο λόγος για τον 29χρονο “πύργο” (2,15) της Εθνικής ομάδας των Σκοπίων, Πρέντραγκ Σαμαρτζίσκι, που ετοιμάζεται για την 4η συνεχόμενη συμμετοχή του στην διοργάνωση και μαζί με τον Βλάντο Ιλιέφσκι και τους αδελφούς Στογιανόφσκι, αποτελούν την “ραχοκοκκαλιά” της ομάδας του Μάριαν Σρμπινόφσκι και το συνδετικό κρίκο των νέων παικτών με την παλιά “φουρνιά”, που μαζί με τους Άντιτς, ΜακΚάλεμπ, Τσεκόφσκι και Γκετσέφσκι, είχαν φτάσει μέχρι την 4η θέση, πριν από τέσσερα χρόνια (2011) στο Eurobasket της Λιθουανίας.  

Πως αντιμετωπίζετε την 4η σερί συμμετοχή σας σε ένα Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα; Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει;

«Οι απαιτήσεις μας σ’ αυτό το τουρνουά, είναι λίγο διαφορετικές από τα προηγούμενα χρόνια γιατί πολύ απλά δεν έχουμε την ίδια ομάδα. Από την φουρνιά που ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια, το 2009, έχουν απομείνει μόλις 4 παίκτες, ενώ έχουν προστεθεί νέα παιδιά που θα αποτελέσουν το μέλλον της Εθνικής ομάδας. Οπότε βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο ανανέωσης και ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και ίσως να μην μπορούμε να κοιτάξουμε ψηλά. Αυτό, όμως, δεν μας απαγορεύει να προσπαθήσουμε για το καλύτερο...»

Να μην περιμένουμε δηλαδή από σας εκπλήξεις μεγατόνων, όπως είχατε κάνει πριν 4 χρόνια στο Eurobasket της Λιθουανίας (2011), που είχατε φτάσει κοντά στο μετάλλιο (4η θέση);

«Ποτέ δεν ξέρεις! Έχουμε κάνει μία πολύ καλή προετοιμασία και νομίζω ότι πνευματικά είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μία μάχη, στην οποία ξέρουμε ότι, συνολικά, δεν υπερέχουμε από τους αντιπάλους μας. Όσο περισσότερο μας υποτιμήσει κανείς, τόσο καλύτερο θα είναι για μας, γιατί δεν έχουμε καμία πίεση και αυτό συνήθως σου δίνει καλή ψυχολογία. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι καλό που αρχίζουμε με δύο δυνατά ματς, αυτό με την Ελλάδα, που θα δείξει σε τι κατάσταση είμαστε και το επόμενο με την Ολλανδία, που πρέπει να κερδίσουμε, αν θέλουμε να συνεχίσουμε στην επόμενη φάση. Πιστεύω ότι μία καλή εμφάνιση στην πρεμιέρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα μας βοηθήσει πολύ στη συνέχεια.»

Πόσο σας λείπει ο Πέρο Άντιτς;

«Τι να πω για τον Πέρο; Είναι η ψυχή αυτής της ομάδας στα αποδυτήρια και η δύναμή της μέσα στο γήπεδο! Η προσφορά του είναι ανεκτίμητη και το κενό δυσαναπλήρωτο! Ωστόσο, δεν γίνεται παραμονή του Eurobasket, να συζητάμε για το αν με τον Άντιτς θα είμαστε καλύτεροι, γιατί δεν είναι εδώ και κάποια στιγμή θα ερχόταν η ώρα για να σταματήσει. Η ομάδα έχει προχωρήσει σε ανανέωση και μ’ αυτούς τους παίκτες που βρίσκονται εδώ, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.»

Πως βλέπεις φέτος την ελληνική ομάδα;

«Για μένα και χωρίς καμία υπερβολή, είναι ένα από τα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Μετά από μερικά χρόνια που ήταν στο μεεταίχμιο, νομίζω ότι φέτος έχει πραγματικά εκπληκτική ομάδα, με τρομερά ποιοτικούς, έμπειρους και ταλαντούχους παίκτες, που έχουν γίνει ομάδα! Πάντα είχατε ταλέντο και ποιότητα και δεν ξέρω γιατί στις τελευταίες διοργανώσεις δεν παίξατε σημαντικό ρόλο, ωστόσο, νομίζω ότι φέτος επιστρέφετε για τα καλά και νομίζω ότι θα πετύχετε κάτι καλό!»

Επομένως, το αυριανό (σ.σ.: αποψινό) παιχνίδι είναι απ’ αυτά που δύσκολα μπορείτε να “χτυπήσετε”;

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία! Το πρώτο παιχνίδι είναι πάντα λίγο περίεργο, γιατί υπάρχει μία ανυπομονησία, ένα φυσιολογικό άγχος, οπότε δεν σου κρύβω ότι χαίρομαι που θα αντιμετωπίσουμε την Ελλάδα στην πρεμιέρα, γιατί αν παίζαμε την 3η ή την 4η αγωνιστική, που λογικά θα έχει αποκτήσει πολύ καλύτερο ρυθμό, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα για μας! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υστερούμε πολύ σε ατομικό επίπεδο, οπότε θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε την καλή “χημεία” που έχουμε, να παίξουμε όσο πιο σκληρά γίνεται και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που θα μας δοθούν.»

Πίσω στην πατρίδα σου τι λένε γι’ αυτό το παιχνίδι;

«Κανένας Σκοπιανός δεν θέλει να χάνει από τους Έλληνες, είναι λογικό... Σαν παίκτες, βέβαια, εμείς προσπαθούμε, να μην επηρεαστούμε από την πολιτική αντιπαράθεση που χωρίζει τις δύο χώρες, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο, υπό την έννοια ότι όσοι παρακολουθούν μπάσκετ και γνωρίζουν τη δυναμικότητα της ελληνικής ομάδας, μας λένε “ok, προσπαθήστε, μην μπείτε στο γήπεδο σαν κότες! Μην μας ξεφτιλίσετε και χάσετε με 30 πόντους!”... Υπάρχουν και αυτοί που δεν ξέρουν και περιμένουν από μας να κερδίσουμε... Δεν μπορείς να μπεις σ’ αυτή τη λογική, αλλά σίγουρα δεν σε αφήνει και τελείως ανεπηρέαστο...»