Της έδωσε την κούπα ο άνθρωπος των τελικών (φώτος/βίντεο)

Ο Άαρον Ράμσεϊ σκόραρε καθοριστικό γκολ σε δεύτερο τελικό κυπέλλου Αγγλίας και χάρισε το βαρύτιμο τρόπαιο στην Άρσεναλ (2-1) μετά από ένα απίστευτο τελικό απέναντι στην Τσέλσι.

Ο πολύς ο κόσμος τον έχει συνδέσει με άσχημα γεγονότα. Με θανάτους. Κάθε φορά που ο Άαρον Ράμσεϊ σκοράρει όλο και κάποια διασημότητα αποχαιρετά την επόμενη μέρα τον μάταιο τούτο κόσμο.

Οι οπαδοί της Άρσεναλ όμως τον θυμούνται για κάτι άλλο πολύ πιο ουσιαστικό στην ιστορία του συλλόγου. Ο Ουαλός μέσος είναι αυτός που έχει χαρίσει στους «κανονιέρηδες» δύο Κύπελλα Αγγλίας, με καθοριστικά γκολ από ατόφιο χρυσάφι,

Τον Μάιο του 2014, η επτάψυχη Χαλ πήγε τον τελικό στην παράταση, όμως ο Ράμσεϊ ήταν εκεί την κατάλληλη ώρα για να χαρίσει την κούπα στους Λονδρέζους (3-2). Αυτή τη φορά το γκολ ήταν ακόμα πιο σημαντικό. Η Τσέλσι που έπαιζε με 10 παίκτες μόλις είχε ισοφαρίσει με γκολ του Ντιέγκο Κόστα και ξαφνικά είχε όλο το μομέντουμ με το μέρος της.

Μόνο που ο Ουαλός δεν ήταν διατεθειμένος να αφήσει τους πρωταθλητές Αγγλίας να φτάσουν στο νταμπλ. Μία φάση μετά την ισοφάριση με καρφωτή κεφαλιά έκανε το 2-1 (79’), χάρισε στην Άρσεναλ το 13ο Κύπελλο Αγγλίας κι έσωσε μία δύσκολη και περίεργη χρονιά για τον Αρσέν Βενγκέρ και την ομάδα του.

Για να φτάσουμε ως εκεί, χρειάστηκε ένα παιχνίδι υπέρβασης από την Άρσεναλ και τον Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος είναι πια πολυνίκης του θεσμού με 7 Κύπελλα. Τι κι αν οι «κανονιέρηδες» έπαιζαν με πληγωμένο τον εγωισμό από την 5η θέση στο πρωτάθλημα και την απουσία από το Champions League μετά από 23 χρόνια; Τί κι αν είχαν πάμπολλες χτυπητές απουσίες, ειδικά στην άμυνα (Κοσιελνί, Γκάμπριελ, Μουστάφι); Όλα αυτά έγιναν έξτρα κίνητρο για τους «κανονιέρηδες» που ειδικά στο πρώτο ημίχρονο «πάτησαν» την Τσέλσι.

Αν δεν υπήρχε ο Γκάρι Κέιχιλ, ο οποίος δύο φορές έβγαλε την μπάλα πάνω στη γραμμή σε κλασικές φάσεις από Οζίλ (19’) και Γουέλμπεκ (30’), τότε η σεμνή τελετή θα είχε λάβει τέλος από νωρίς.

Κι αυτό γιατί η Άρσεναλ σκόραρε το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία της σε τελικούς κυπέλλου Αγγλίας, όταν σε μία περίεργη φάση, ο Αλέξις Σάντσες έσπασε το οφσάιντ και με ψύχραιμο τρόπο άνοιξε το σκορ (4’, 1-0).

Ένα ολοκληρωτικό πρώτο ημίχρονο για την Άρσεναλ που είχε δοκάρι με τον Γουέλμπεκ (19’) και υπέροχη παρουσία στο γήπεδο, αφοπλίζοντας όλα τα όπλα του Κόντε.

Αυτό το σκηνικό δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί και στην επανάληψη. Οι «μπλε» αφυπνίστηκαν, κέρδισαν μέτρα κι άρχισαν να απειλούν, κυρίως με μακρινά σουτ από Μόουζες (51’), Πέδρο (59’) και Φάμπρεγκας (65’), όμως η φάση που άλλαξε τη ροή του τελικού ήρθε στο 68ο λεπτό.

Ο Μόουζες βούτηξε για να κερδίσει πέναλτι, είδε την δεύτερη κάρτα και οι ισορροπίες άλλαξαν. Κάθε κόντρα της Άρσεναλ (κυρίως με εκφραστή το Μπεγερίν) μύριζε γκολ, όμως η απέλπιδα προσπάθεια της Τσέλσι είχε αποτέλεσμα. Το σκαστό βολέ του Ντιέγκο Κόστα βρήκε στόχο (76’, 1-1) και η υπόθεση άρχισε να μυρίζει παράταση. 

Όχι για πολύ όμως. Στην αμέσως επόμενη φάση, ο Ζιρού βρήκε τον Ράμσεϊ πάνω στην κίνηση και ο Ουαλός με υπέροχη κεφαλιά ψαράκι έκρινε τον τελικό (79’, 2-1), που όμως είχε κι άλλες συγκινήσεις.

Ο Οσπίνα κράτησε το 2-1 σε κοντινό σουτ του Ντιέγκο Κόστα (87’), στην επόμενη φάση, ο Οζίλ σημάδεψε το δοκάρι, με το τελευταίο σφύριγμα να αποτελεί μελωδία στα αυτιά του Αρσέν Βενγκέρ, που αν τελικά αποχωρήσει θα το έχει κάνει ένδοξα, με μία κούπα, σε ένα αλησμόνητο τελικό απέναντι σε μία ομάδα που έμοιαζε ανίκητη σε όλη τη σεζόν.