UEFA και FIFPro κατά της ιδιοκτησίας «τρίτων»

Η UEFA ένωσε τις δυνάμεις της με την FIFPro και μαζί προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να καταργηθεί η ιδιοκτησία ποδοσφαιριστών από τα λεγόμενα «τρίτα μέρη».

Η πρακτική σύστασης εταιρειών, που αγοράζουν μέρος δικαιωμάτων ποδοσφαιριστών δεν είναι κάτι καινούριο και είναι σε μεγάλο βαθμό σε ισχύ στην Λατινική Αμερική και στην Πορτογαλία. Η Αγγλία ήταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε αυτή την τακτική από το 2007 και από την 1η Μαΐου η FIFA έχει αποφασίσει την κατάργησή της παγκοσμίως.

Αυτό έφερε με τη σειρά του προσφυγές από συλλόγους και ομοσπονδίες, κάτι που ανάγκασε την UEFA και την Ένωση Ποδοσφαιριστών, FIFPro, να λάβουν δράση. Έτσι, κατατέθηκε σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου η πρακτική να κριθεί παράνομη και το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του.

«Αυτή η πρακτική είναι κάτι σαν μοντέρνα δουλεία, όπου βλέπεις παίκτες να ανήκουν σε διάφορα funds ή γενικότερα σε αγνώστου προελεύσεως εταιρείες. Αυτό είναι ξεκάθαρα κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ και για αυτό ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ζήτημα», σχολίασε ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.