Καλύτερα πρώτη στο... χωριό! (vid)

Την ώρα που η παραμονή της στην Premier League μόνο σίγουρη δεν είναι, η Άστον Βίλα απέκλεισε με εξαιρετική εμφάνιση τη Λίβερπουλ (2-1) στον νοκ-άουτ ημιτελικό του FA Cup στο Γουέμπλεϊ και πλέον θα διεκδικήσει το όγδοο Κύπελλο της Ιστορίας της απέναντι στην Άρσεναλ.

Μπορεί οι «χωριάτες» να είναι τέσσερις μόλις βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού στην Premier League, ωστόσο το Κύπελλο Αγγλίας είναι ιστορικά ένας εντελώς διαφορετικός... πλανήτης. Στον «μικρόκοσμο» αυτό, ο «μικρός» μπορεί για 90 λεπτά να φαντάζει μεγαθήριο και ο καλός παίκτης να μετατραπεί σε... σούπερσταρ. Ότι ακριβώς συνέβη στον ημιτελικό απέναντι στη Λίβερπουλ! Η Βίλα ήταν αυτή που πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και ήταν καλύτερη από τους «ρεντς» σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, με τον 25χρονο διεθνή μέσο της, Φάμπιαν Ντελφ να μετατρέπεται για ένα απόγευμα στον δικό της... Γκάρεθ Μπέιλ και να στέλνει την ομάδα του στον τελικό του Μαΐου όπου θα κοντραριστεί με την Άρσεναλ για το 8ο τρόπαιο της Ιστορίας της.

Η παράδοση μάλιστα πριν το ματς ήταν συντριπτικά υπέρ της ομάδας του Μέρσεϊσαϊντ, αφού η Άστον Βίλα είχε χάσει στους 7 από τους 9 τελευταίους ημιτελικούς, την ώρα που η Λίβερπουλ είχε 8/9 στο αντίστοιχο διάστημα. Στις τρεις μεταξύ τους κόντρες στο συγκεκριμένο στάδιο του θεσμού, η Άστον Βίλα κέρδισε την πρώτη (1897) και η Λίβερπουλ τις άλλες δύο (1914) και (1996), αμφότερες όμως είχαν αρκετό καιρό να βρεθούν σε ημιτελικό, οι «κόκκινοι» από το 2012 και «χωριάτες από το 2000. 

Όλα αυτά βεβαίως πήγαν περίπατο μετά τη σέντρα του αγώνα. Η Βίλα ήταν καλύτερη από το ξεκίνημα και μέχρι το τελευταίο σφύριγμα ήταν καλύτερη σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Ειδικά στο πρώτο μισάωρο όταν είχε την κατοχή της μπάλας και γενικά πιο ορθολογικό παιχνίδι. Στο 12' έχασε μάλιστα την πρώτη ευκαιρία στο ματς, με το εξαιρετικό σουτ του Ν'Ζόγκμπια, να απομακρύνεται δύσκολα από τον Μινιολέ σε κόρνερ. 

Κόντρα στη ροή του αγώνα, η Λίβερπουλ ευτύχησε να προηγηθεί στο 30' με φαλτσαριστό πλασέ του Κοουτίνιο μετά από κακή αντίδραση της άμυνας, όμως το προβάδισμα δεν κράτησε για πολύ. Στο 36', ύστερα από κούρσα από αριστερά και γύρισμα του Ντελφ, ο Μπέντεκε πέρασε και τον Μινιολε για το 6ο του γκολ στα τελευταία 7 ματς και 5ο στα 6 τελευταία με τη Λίβερπουλ. Στην τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου, η Λίβερπουλ είχε δοκάρι με τον Κοουτίνιο στο 41'. 

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Βίλα συνέχισε να έχει τον έλεγχο του αγώνα και στο 55' έφτασε στο πολυπόθητο 2-1. Σε μια εξαιρετική αντεπίθεση, Ντελφ, Μπέντεκε και Γκρίλις συνδυάστηκαν άψογα, ο Ντελφ ήταν αυτός που υποδέχθηκε την τελευταία πάσα εντός περιοχής και νίκησε τον Μινιολέ με ωραίο σουτ. Οι «Βίλανς» συνέχισαν να χάνουν ευκαιρίες, αρχικά με το σουτ άουτ του Ρίτσαρντσον στο 62' και έπειτα στο 74' όταν η πάσα του Ντελφ ήταν λίγο πιο δυνατή από ότι έπρεπε για τον Μπέντεκε. Η Λίβερπουλ πίεσε στο τέλος και έχασε ευκαιρίες με κεφαλιές από Λόβρεν (85') Τζέραρντ (87') και Μπαλοτέλι (92'), ωστόσο δεν άλλαξε τίποτα και η Βίλα πανηγύρισε μια τεράστια νίκη-πρόκριση παίζοντας στα ίσια απέναντι σε μια πολύ πιο ποιοτική ομάδα.