Χρόνια πολλά, Νόβακ Τζόκοβιτς! (pics+vids)

Πριν από ακριβώς 28 χρόνια γεννήθηκε στο Βελιγράδι ένας από τους μεγαλύτερους τενίστες όλων των εποχών: ο Νόβακ Τζόκοβιτς!

Ο Νόλε βρίσκεται στο Παρίσι και ετοιμάζεται να γράψει την πιο χρυσή σελίδα στην καριέρα του, οπότε είναι ευκαιρία να τον γνωρίσετε λίγο καλύτερα! Διαβάστε μερικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν, αν είστε φαν του αθλήματος...

- Ξεκίνησε να παίζει τένις σε ηλικία 4 ετών και τον ανακάλυψε η Γέλενα Γκέντσιτς στο Κοπαόνικ δύο χρόνια αργότερα. Έμεινε μαζί της για έξι χρόνια και στη συνέχεια πήγε στην ακαδημία του Νίκι Πίλιτς, καλού φίλου της Γκέντσιτς, στο Μόναχο.

- Έζησε ως πιτσιρικάς τα δύσκολα χρόνια του πολέμου στη Σερβία και πολλές φορές δεν πήρε μέρος σε τουρνουά στο εξωτερικό για οικονομικούς λόγους.

- Οι γονείς του διατηρούσαν επιχειρήσεις στο Κοπαόνικ και εκεί έμαθε να κάνει σκι. Χάρη στο σκι, πιθανότατα, τον βλέπουμε να κινείται με τόση ευλυγισία στο κορτ και να βγάζει άμυνες που... δεν υπάρχουν!

- Έχει δύο μικρότερους αδερφούς, τους Μάρκο και Τζόλε, οι οποίοι επίσης παίζουν τένις.

- Γνώρισε τη σύζυγό του Γέλενα στο σχολείο και οι δυο τους είναι μαζί από το 2005. Παντρεύτηκαν πέρυσι τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο έφεραν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, τον Στέφαν.

- Λατρεύει τα σκυλιά!

- Μιλάει σερβικά, αγγλικά, ιταλικά και γαλλικά.

- Το 2007 ίδρυσε το Novak Djokovic Foundation, που βοηθάει στην εκπαίδευση μη προνομιούχων παιδιών στη Σερβία.

- Έχει το προσωνύμιο Djoker λόγω του χιούμορ του, αλλά βασικά για τις καταπληκτικές μιμήσεις συναθλητών του. Τώρα τελευταία, βέβαια, έχει... σοβαρευτεί και το κάνει μόνο σε τουρνουά επίδειξης.


- Η διατροφή του δεν περιλαμβάνει γλουτένη και θεωρεί ότι η αλλαγή στη δίαιτά του άλλαξε και τη ζωή του ως αθλητή. Παλιότερα, μάλιστα, είχε τη «φήμη» του τενίστα που εγκαταλείπει συχνά τους αγώνες του.

- Έχει παραδεχτεί ότι αρχικά η συνεργασία του με τον Μπόρις Μπέκερ ήταν προβληματική. Τώρα η σχέση τους είναι σούπερ!

- Συνολικά έχει μείνει 147 εβδομάδες στο Νο.1 και είναι έκτος στη σχετική λίστα πίσω από τους Φέντερερ (302), Σάμπρας (286), Λεντλ (270), Κόνορς (268), Mάκενροου (170). Μέχρι το τέλος της σεζόν λογικά δεν χάνει την πρωτιά...

- Είναι ο μοναδικός τενίστας στην Open Era που έχει κερδίσει πέντε φορές το Australian Open.

- Έχει οκτώ Grand Slam τίτλους (53 συνολικά) και αν στο Παρίσι σηκώσει τον ένατο, θα ολοκληρώσει το Career Grand Slam.

- Φέτος τρέχει ρεκόρ 35-2 και έχει κερδίσει και τα πέντε μεγάλα τουρνουά στα οποία έχει πάρει μέρος, με απώλεια μόλις 11 σετ! Έχει να ηττηθεί από τις 28 Φεβρουαρίου.

Για επίλογο δείτε αυτή τη συνέντευξη του 7χρονου Νόλε, για να καταλάβετε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο...