FIFA και Μπλάτερ στο στόχαστρο όλων...

Στην πιο σημαντική εξέλιξη σε υπόθεση διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, η FIFA δείχνει να βαδίζει... στα χαμένα και ο Σεπ Μπλάτερ δέχεται «πυρά» και πιέσεις για παραίτηση από παντού...

Κατηγορούνται 14 άτομα (9 αξιωματούχοι της FIFA) για κύκλωμα δωροδοκιών, δωροληψιών και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στο ποδόσφαιρο. Αυτές οι λίγες λέξεις της πρότασης τα λένε όλα για τις σοκαριστικές εξελίξεις που σημειώθηκαν και συνεχίζονται από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, όταν η Αστυνομία της Ελβετίας συνέλαβε τους υπόπτους (στους οποίους θα απαγγελθούν κατηγορίες από τις Αρχές των ΗΠΑ) σε ξενοδοχείο της Ζυρίχης.

Οι αντιδράσεις κόσμου και δημοσιογράφων φανερώνουν την άποψη που κυριαρχεί για την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Διεφθαρμένη μέχρι το... κόκκαλο πλέον έπειτα και από τα τελευταία γεγονότα, με τον Σεπ Μπλάτερ και τον εκπρόσωπο Τύπου της FIFA να μην κάνουν... κανέναν σοφότερο με τις τοποθετήσεις τους, τουλάχιστον όσον αφορά την υπόθεση. Ούτε ο Βάλτερ ντε Γκρεγκόριο τοποθετήθηκε εκτενώς επί του θέματος, τονίζοντας απλά ότι η Ομοσπονδία θα συνεργαστεί με τις Αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ούτε ο πρόεδρος είπε κάτι πιο ουσιαστικό πέρα από το προφανές για το ότι θα πρέπει να αποβληθούν από το χώρο του ποδοσφαίρου όσοι αποδειχθούν ένοχοι.

«Φάουλ» έχει κάνει η FIFA και με το θέμα των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022 που έχουν ανατεθεί – μέχρι... νεοτέρας – σε Ρωσία και Κατάρ. Στα τέλη του 2014 είχε προκύψει μείζον ζήτημα για την εγκυρότητα της ψηφοφορίας που διεξήχθη ώστε να βρουν «στέγη» οι δύο επόμενες διοργανώσεις, με τον πρώην εισαγγελέα, Μάικλ Γκαρσία, να κάνει λόγο για παρατυπίες στα στοιχεία που περιείχε ο φάκελος προτού κλείσει.

Πλέον, όμως, καλούνται για ανάκριση 10 άτομα που είχαν λόγο στην ανάθεση των Μουντιάλ και μεταξύ αυτών και ο Κύπριος Μάριος Λευκαρίτης! Οι Times τον προηγούμενο Νοέμβριο είχαν γράψει ότι η οικογένειά του πήρε 27 εκατομμύρια για ένα κομμάτι γης από την Qatar Investment Authority. Ο ίδιος, έχει αρνηθεί ότι η ψήφος του επηρεάστηκε από χρήματα. Ο κόσμος έχει χάσει την αξιοπιστία του προς την Ομοσπονδία και το γεγονός πως την ακούει να συνεχίζει να μη θίγει το ζήτημα, κλίνει εις βάρος της.

Παρά την συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Βάλτερ ντε Γκρεγκόριο, εκπρόσωπος Τύπου της FIFA, είχε να πει μόνο στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με τις διοργανώσεις.

Το «γαϊτανάκι» των εξελίξεων θα συνεχιστεί, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό από αργά το βράδυ, οι Ελβετοί υπήκοοι της FIFA αλλά και ο Σεπ Μπλάτερ δεν μπορούν να φύγουν από την Ελβετία, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι 6 από τους 7 συλληφθέντες αξιωματούχους της Ομοσπονδίας, δεν επιθυμούν την έκδοσή τους στις αρχές των ΗΠΑ. Εκεί, τους περιμένουν για να απαγγελθούν επίσημα οι κατηγορίες...

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr